Πώς ξέρουμε ότι οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοφάγα ζώα
Στέλλα Πανοπούλου
07/03/2024
Στο ζωικό βασίλειο υπάρχουν τρεις τύποι διατροφικών συνηθειών.
Υπάρχουν ζώα σαρκοφάγα, φυτοφάγα, και παμφάγα. Τα σαρκοφάγα ζώα ευημερούν τρώγοντας μόνο κρέας. Η διατροφή των φυτοφάγων ζώων βασίζεται στην κατανάλωση φυτών, ενώ τα παμφάγα ζώα μπορούν να φάνε και τα δύο.
Ένα υποχρεωτικά σαρκοβόρο ζώο βασίζεται απόλυτα στην κατανάλωση κρέατος για τη λήψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, και δεν μπορεί να μεταβολίσει αποτελεσματικά τα φυτά. Τα περισσότερα σαρκοφάγα ζώα δεν θεωρούνται υποχρεωτικά σαρκοβόρα, δηλαδή μπορούν να μεταβολίσουν φυτικές ίνες χωρίς πρόβλημα (όπως για παράδειγμα οι σκύλοι). Όλες οι γάτες, όμως, από την πιο μικρή οικόσιτη γάτα μέχρι την πιο μεγάλη τίγρη (όπως και τα δελφίνια, οι φώκιες, οι θαλάσσιοι ίπποι και οι αετοί) είναι υποχρεωτικά σαρκοβόρα ζώα, που σημαίνει ότι δεν χρειάζονται καθόλου φυτά στη διατροφή τους.
Πολύ συχνά προκύπτει η απορία σχετικά με τις διατροφικές ανάγκες των γατών. Μπορούν, άραγε, να ευημερήσουν ακολουθώντας μια χορτοφαγική δίαιτα; Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, οι απόψεις διίστανται σχετικά με αυτό το θέμα. Μία έρευνα έδειξε ότι οι γάτες μπορούν να παραμείνουν υγιείς ακολουθώντας χορτοφαγικές δίαιτες, αλλά αμφισβητήθηκε από πολλούς ειδικούς. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που αποδεικνύουν ότι η γάτα είναι αυστηρά σαρκοφάγο ζώο. Ας δούμε κάποιους από αυτούς.
Πώς γνωρίζουμε ότι οι γάτες είναι υποχρεωτικά σαρκοβόρα ζώα;
1. Έχουν πιο βραχύ πεπτικό σύστημα
Μια βασική διαφορά μεταξύ σαρκοφάγων και παμφάγων ζώων είναι το μήκος των πεπτικών σωλήνων τους. Τα σαρκοφάγα ζώα έχουν πιο “κοντά” έντερα απ’ ότι τα φυτοφάγα και τα παμφάγα, καθώς δεν χρειάζεται να μεταβολίζουν φυτικές ίνες. Τα έντερά τους δεν έχουν παρά 3 φορές το μήκος του σώματός τους, ενώ αυτά των φυτοφάγων μπορούν να φτάσουν μέχρι και 10-12 φορές το μήκος του σώματός τους.
Η διαφορά αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι φυτικές ίνες χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να μεταβολιστούν απ’ ότι το κρέας. Όσο πιο βραχύς είναι ο πεπτικός σωλήνας, τόσο λιγότερο χρόνο περνά η τροφή μέσα στον οργανισμό, και τόσο λιγότερος είναι ο χρόνος που απομένει για να αναπτυχθούν βακτήρια. Αυτό προστατεύει τις γάτες από τροφικές δηλητηριάσεις και άλλες ασθένειες.
2. Έχουν κοφτερά δόντια και δυνατά σαγόνια
Τα σαρκοφάγα ζώα έχουν κοφτερά και μυτερά δόντια που είναι κατάλληλα για να ξεσκίζουν το κρέας. Ακόμα,διαθέτουν δυνατά σαγόνια που μπορούν να σπάσουν κόκαλα. Από την άλλη, τα φυτοφάγα ζώα έχουν πιο επίπεδα δόντια που είναι πιο ιδανικά για την άλεση των φυτών.
3. Έχουν αυτιά που κοιτούν προς τα μπροστά
Η θέση και η κατεύθυνση των αυτιών της γάτας αποτελεί προνόμιο για τη διαδικασία του κυνηγιού, καθώς τη βοηθά να ακούει καλύτερα.
4. Βλέπουν καλά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού
Έτσι, μπορούν να κυνηγούν πιο εύκολα νυχτόβια ζώα. Προσοχή: οι γάτες δεν θεωρούνται νυχτόβια ζώα, καθώς είναι ενεργές κυρίως κατά το σούρουπο και το ξημέρωμα.
5. Χρειάζονται βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αμινοξέα που εντοπίζονται μόνο στο κρέας
Οι γάτες έχουν ανάγκη από συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες όπως είναι η ταυρίνη και η αργινίνη που μπορούν να βρουν μόνο στη σάρκα άλλων ζώων. Επίσης έχουν ανάγκη από υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών, οι οποίες πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 30% της διατροφής τους. Τα φυτά δεν περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι γάτες για να επιβιώσουν και να είναι υγιείς.
Τι συμβαίνει αν μια γάτα δεν τρώει κρέας;
Μια γάτα που δεν τρώει αρκετό κρέας μπορεί να αναπτύξει πολλά διαφορετικά προβλήματα υγείας, όπως είναι η διατατική μυοκαρδιοπάθεια, ο εκφυλισμός του αμφιβληστροειδούς, καθώς και προβλήματα με το αναπαραγωγικό σύστημα. Τα περισσότερα οφείλονται στην ανάγκη της γάτας για ταυρίνη. Μερικές γατοτροφές μπορεί να μην προσφέρουν αρκετή ταυρίνη, ή να προσφέρουν επεξεργασμένη ταυρίνη που δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της γάτας. Επιπλέον, τα μικρά γατάκια μπορεί να μην λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ταυρίνης αν τα ταΐζουμε τροφές που απευθύνονται σε ενήλικες γάτες.
Ακόμα, οι γάτες δεν μπορούν να παράξουν το αμινοξύ αργινίνη, το οποίο είναι επίσης απαραίτητο για την καλή υγεία τους. Αυτό το αμινοξύ χρησιμοποιείται για την αφαίρεση της αμμωνίας από το σώμα. Σε αντίθετη περίπτωση, η συσσώρευση της αμμωνίας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.
Υπάρχουν κι άλλες ουσίες που δεν μπορούν να παράξουν οι γάτες και χρειάζεται να τις λαμβάνουν από το κρέας που καταναλώνουν, όπως είναι η βιταμίνη Α, το αραχιδονικό όξυ, και η κοβαλαμίνη. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητο η γάτα σας να ακολουθεί μια διατροφή βασισμένη στο κρέας.