string(0) ""

Πώς θα βοηθήσετε τη γάτα σας να μην αγχώνεται όταν δεν είστε σπίτι

Κωνσταντίνα Μάλλιου

06/02/2024

Photo: Shutterstock

Μακάρι να μπορούσαμε να περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας με το αγαπημένο μας αιλουροειδές κατοικίδιο, όμως αυτό μάλλον μοιάζει κάπως ανέφικτο. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι περνάμε τουλάχιστον 10 με 12 ώρες εκτός σπιτιού λόγω δουλειάς και άλλων υποχρεώσεων.

Και γι’ αυτό τον λόγο μπορεί η μικρή μας γατούλα να αγχώνεται και να φρικάρει όταν δεν είμαστε σπίτι. Μπορεί να εμφανίσει ανεπιθύμητες συμπεριφορές λόγω στρες όπως το να καταστρέφει τα έπιπλα, να νιαουρίζει υπερβολικά, να μην τρώει όταν δεν είμαστε σπίτι ή να περιποιείται υπέρ του δέοντος τον εαυτό της.

Σίγουρα ευχόμαστε να μπορούσαμε να περνάμε κι άλλο χρόνο μαζί της, όμως ξέρουμε πολύ καλά πώς κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Όμως, το θετικό είναι ότι μπορούμε να κάνουμε μερικά πράγματα που θα την βοηθήσουν να παραμένει χαλαρή ακόμα κι αν λείπουμε αρκετές ώρες από το σπίτι. Extra bonus είναι ότι οι παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσουν το γατάκι μας να μην αισθάνεται άγχος και άλλα αρνητικά συναισθήματα ακόμα και αν πρέπει να λείψουμε από το σπίτι μια δυο μέρες και δεν μπορεί κάποιος να το προσέχει ή να το πάμε σε ξενοδοχείο ζώων.

left arrow
right arrow

Δημιουργήστε ένα cozy χώρο

Προφανώς και το σπίτι μας είναι σπίτι της γάτας μας, όμως καλό είναι να έχουμε δημιουργήσει κάπου τη δική της μοναδική, άνετη και χουχουλιάρικη μεριά. Ένα μαλακό και χνουδωτό κρεβατάκι, με μια απαλή κουβέρτα θα την βοηθήσει να ξεκουράζεται και να κοιμάται όταν αυτή το επιθυμεί. Όλοι ξέρουμε πόσο περίεργα πλάσματα είναι οι γάτες και πόσο θέλουν να παρατηρούν τον έξω κόσμο. Οπότε, ένα ψηλό ονυχοδρόμιο ή μια κρεμαστή κούνια για γάτες σε κάποιο παράθυρο, θα την βοηθήσει να παρατηρεί τον έξω κόσμο.

Ρουτίνα, ρουτίνα και πάλι ρουτίνα

Το έχουμε πει άπειρες φορές και θα συνεχίζουμε να το λέμε. Οι γάτες λατρεύουν την ρουτίνα, γι’ αυτό και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να τους την προσφέρουμε. Οι ώρες του φαγητού της, λοιπόν, θα πρέπει να είναι ίδιες. Μια αυτόματη ταΐστρα θα μπορούσε να βοηθήσει σε περίπτωση που δεν θα τα καταφέρουμε για κάποιον λόγο να είμαστε συνεπείς. Οπότε και η γάτα μας θα φάει την ώρα που έχει συνηθίσει και εμείς θα έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Αφήστε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο ανοιχτό

Αυτή η συμβουλή δεν ισχύει για όλες τις γατούλες. Κάποιες θέλουν να έχουν την ησυχία τους όταν ο κηδεμόνας τους δεν είναι σπίτι. Αν η γάτα μας δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία, μπορούμε να της αφήσουμε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο ανοιχτό, να παίζει κάποια απαλή μουσική ή ειδική μουσική για γάτες. Στο YouTube υπάρχουν άπειρα βίντεο και σίγουρα θα βρούμε κάποιο να ταιριάζει στις μουσικές προτιμήσεις του μικρού μας αίλουρου.

Παιχνίδια και χαρά

Οι γάτες κρύβουν και μια παιχνιδιάρικη και ζωηρή πλευρά γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να τους αφήνουμε πολλά παιχνίδια για να έχουν να ασχολούνται όταν είναι μόνες τους. Επίσης, θα πρέπει να αφιερώνουμε κι εμείς λίγο από τον χρόνο μας όταν βρισκόμαστε σπίτι για να παίζουμε μαζί της. Με αυτόν τον τρόπο η γάτα μας θα ασκείται σωματικά και πνευματικά, όποτε όταν λείπουμε θα έχει εκτονώσει την περίσσια ενέργειάς της και μπορεί να θέλει να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί.

Ας μην το κάνουμε και μεγάλο θέμα

Όσο δύσκολο και να μας ακούγεται, δεν θα πρέπει να αρχίζουμε τους συναισθηματικούς αποχαιρετισμούς με την γάτα μας όταν φεύγουμε. Το ίδιο ισχύει και όταν επιστρέφουμε. Θα πρέπει να κάνουμε όσο το δυνατόν “λιγότερη φασαρία” και να μην κάνουμε “μεγάλη” είσοδο και έξοδο, γιατί με αυτόν τον τρόπο δίνουμε στην γάτα μας την εντύπωση ότι η απουσία μας και η επιστροφή μας είναι κάτι πολύ σπουδαίο και άξιο πανηγυρισμών. Ας αφήσουμε το πανέξυπνο και πανέμορφο κατοικίδιό μας να κοιμάται και να παίζει ήσυχο όταν δεν βρισκόμαστε στον χώρο. Ας το αφήσουμε να ζήσει λίγες ώρες στο δικό του ροζ συννεφάκι γιατί είναι σημαντικό να μένει μόνο του και να χαλαρώνει.

Το μαγικό catnip

Αν η γάτα μας πραγματικά φρικάρει και δεν “πιάνει” καμία από τις παραπάνω συμβουλές, θα μπορούσαμε να τις δώσουμε λίγο catnip. Φυσικά, αν το αποφασίσουμε θα πρέπει πρώτα να το συζητήσουμε με τον/την κτηνίατρό μας για να μας συμβουλέψει για την συχνότητα και την ποσότητα.

Σχετικά άρθρα

Δείτε πόσο νερό πρέπει να πίνει η γάτα σας – Πότε να ανησυχήσετε

Αυτά είναι τα 5 πράγματα που κάνετε και ο σκύλος σας συμπεριφέρεται άσχημα

Τι πρέπει να κάνετε για να σας εμπιστευτεί περισσότερο η γάτα σας