string(0) ""

Πώς θα καταλάβετε ότι το σπίτι σας αγχώνει τη γάτα σας- Τι να κάνετε για αυτό

Μυρτώ Τζώρτζου

12/09/2024

Photo: Shutterstock

Το άγχος είναι ένα πραγματικά δυσάρεστο συναίσθημα που πολλοί από εμάς το βιώνουμε συχνά.

Όμως δεν είναι κάτι μόνο ανθρώπινο. Και τα αγαπημένα μας ζώα μπορούν να αγχωθούν για λόγους που πολλές φορές δεν φανταζόμαστε. Και αν νομίζετε ότι οι γάτες είναι πιο χαλαρές και πιο άνετες και δεν νοιάζονται για αυτά που συμβαίνουν γύρω τους, να ξέρετε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η αλήθεια είναι ότι και αυτές αγχώνονται το ίδιο με τους σκύλους- συχνά και περισσότερο. Απλά δεν το δείχνουν. Πολλά πράγματα άλλωστε δεν δείχνουν, όπως τον πόνο, τις αρρώστιες τους κτλ.

Αν ρωτηθούμε τι φανταζόμαστε ότι στρεσάρει το κατοικίδιό μας μέσα στο σπίτι, σίγουρα θα απαντήσουμε με ερώτηση: ”Μα, μέσα στο σπίτι; Αφού κοιμάται όποτε θέλει, τρώει κανονικά, φροντίζεται.” Και όμως ναι. Το σπίτι μας μπορεί να αποτελεί πηγή άγχους για εκείνο.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι άλλο από το να εντοπίσουμε τους λόγους που η γάτα μας μπορεί να νιώθει έτσι ώστε να κάνουμε -ή να μην κάνουμε- πράγματα για να τη βοηθήσουμε να ηρεμήσει και να μην ανησυχεί για τίποτα.

Δείτε τον κόσμο με τον τρόπο που τον βλέπει η γάτα σας

Ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να δείτε τον κόσμο όπως τον βλέπει η γάτα σας. Δύσκολο κάπως αλλά κάντε μια προσπάθεια.

Συχνά είμαστε τόσο απασχολημένοι με τη ζωή μας και τα καθημερινά μας προβλήματα που σταματάμε να έχουμε επίγνωση του πώς νιώθει ο άλλος και τι τον προβληματίζει. Αυτό συμβαίνει τόσο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα που μοιραζόμαστε το σπίτι μας όσο και με τα κατοικίδιά μας.
Αν δούμε μια αλλαγή στη συμπεριφορά της γάτας μας, τότε θα σκεφτούμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτό είναι εύκολο.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που η γάτα μας συμπεριφέρεται κανονικά και δεν δείχνει να την ενοχλεί κάτι; Αλλά όμως να νιώθει άγχος, το οποίο τη βασανίζει; Σε αυτή την περίπτωση, που είναι κάπως δύσκολα τα πράγματα, αναρωτηθείτε: Προσπαθήσατε ποτέ να δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια της; Αυτή είναι μια άσκηση που αξίζει να κάνετε μαζί με τις κατάλληλες ερωτήσεις. Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας:

-Πόσο καθαρό και άνετο είναι το κρεβατάκι της ή οι άλλοι χώροι που συχνάζει τις περισσότερες φορές;

-Πόσο έντονη είναι η μυρωδιά των οικιακών καθαριστικών μετά από το καθάρισμα του σπιτιού; Τι ”λέει” η μύτη της όταν ψεκάζετε αρώματα ή αποσμητικά σπιτιού; Οι γάτες είναι εξαιρετικά ευαίσθητα πλάσματα. Ευαίσθητες στο θόρυβο, τα χημικά, τα φάρμακα, τους ρύπους, την ποιότητα του αέρα- ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Η ευαισθησία αυτή τους προκαλεί ενόχληση και στρες.

-Σε ποια κατάσταση βρίσκεται το κουτί απορριμμάτων της; Είναι σε μέρος που τη βολεύει; Πού δεν περνάνε από δίπλα όλοι που ζουν στο σπίτι -άνθρωποι και ζώα; Είναι καθαρό; Αυτές οι ερωτήσεις είναι πολύ βασικές γιατί είναι αιτίες άγχους του ζώου. Οι γάτες είναι, όπως ξέρουμε, πολύ καθαρά πλάσματα και θέλουν την αμμολεκάνη τους πεντακάθαρη. Αν είναι γεμάτη ακαθαρσίες και μυρίζει, μπορεί να τις δείτε να κάνουν σε άλλα σημεία του σπιτιού την ανάγκη τους. Αυτό το κάνουν από στρες.

-Τι μπορεί να κάνει όλη μέρα; Μπορεί να κοιτάξει έξω από το παράθυρο και να νιώσει τον ήλιο στο πρόσωπό της; Έχει πρόσβαση σε κάποιο παράθυρο; Υπάρχουν παράθυρα αλλά οι κουρτίνες δεν την αφήνουν να δει έξω;

-Μήπως είναι περιορισμένη σε κάποιους χώρους και νιώθει ασφυκτικά; Πώς θα νιώθατε εσείς στη θέση της αν έπρεπε να είστε σε ένα μέρος πολλές ώρες χωρίς τη δυνατότητα να πάτε κάπου αλλού; Και χωρίς να βλέπετε τίποτα; Το λιγότερο στρεσαρισμένοι.

-Έχει το σπίτι πράγματα ή διαμορφωμένους χώρους ώστε να μπορεί να σκαρφαλώνει, όπως γατόδεντρα ή ειδικές κατασκευές -ράφια- στους τοίχους;

-Έχει το σπίτι ειδικά διαμορφωμένες κρυψώνες ώστε να πηγαίνει όποτε θελήσει για να νιώσει ασφαλής; Η έλλειψη τέτοιων χώρων είναι πηγή άγχους για αυτή.

-Έχει τα κατάλληλα παιχνίδια που να απευθύνονται στο κυνηγετικό ένστικτό της;

-Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις αν φοβάστε να την αφήσετε έξω ή στις βεράντες; Εδώ μια καλή λύση είναι να κατασκευάσετε μια catio- εξωτερικό προστατευμένο γατώνα είτε σε κήπο, είτε σε μπαλκόνι ώστε να νιώθει ότι είναι εκτός σπιτιού.

-Μήπως στο σπίτι σας γίνεται χαμός από θορύβους; Βάζετε τέρμα μουσική, φωνάζετε, γελάτε δυνατά, τσακώνεστε με τους άλλους που ζουν μαζί σας; Μήπως επικρατεί στην κυριολεξία χάος; Τρέχουν τα παιδιά μέσα και έξω; Ανοιγοκλείνουν συνέχεια οι πόρτες; Αυτά και αν είναι πηγές άγχους.

left arrow
right arrow

Με λίγα γατίσια λόγια

Πολλοί από εμάς υποθέτουμε ότι τα κατοικίδιά μας- και ειδικά οι γάτες μας- προσαρμόζονται αμέσως στο σπίτι και τον τρόπο ζωής μας. Δεν είναι όμως έτσι. Συχνά αυτός ο τρόπος που ζούμε και όλο γενικά το σπίτι μπορεί να τα επηρεάζει αρνητικά, με αποτέλεσμα να ζουν με στρες. Όμως δεν καταλαβαίνουμε ότι επηρεάζονται αρνητικά γιατί θεωρούμε το χάος δεδομένο. Και επειδή εμάς δεν μας ενοχλεί, μπορεί να μη συνειδητοποιούμε πόσο αγχωτικό ενδέχεται να είναι για τις γάτες μας.

Σχετικά άρθρα

“They’re eating the dogs”: Όταν το ενδιαφέρον για τα ζώα εργαλειοποιείται στο όνομα του ρατσισμού

Κατοικίδια και επιστροφή στο σχολείο – Πώς να επανέλθετε ομαλά στην καθημερινότητα

Πενθούν οι σκύλοι; Ποια είναι τα σημάδια