string(0) ""

Πώς θα καταλάβετε αν το κατοικίδιό σας έπαθε αφυδάτωση – Πώς να την αποφύγετε

Ελένη Παπαοδυσσέα

05/08/2024

Photo: Shutterstock

Ο καύσωνας του καλοκαιριού μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όχι μόνο σε εμάς, αλλά και στα τετράποδα φιλαράκια μας.

Γράφει η Ελένη Παπαοδυσσέα από την ομάδα της ΠΛΑΚΕΝΤΙΑ Κτηνιατρικής Κλινικής

Οι ακραίες θερμοκρασίες και η ξηρή ατμόσφαιρα μπορούν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους.

Συχνά σημάδια αφυδάτωσης σε σκύλους και γάτες:

● Μειωμένη όρεξη και ενέργεια
● Ξηρό στόμα και ρινικός βλεννογόνος
● Σκούρα και συμπυκνωμένα ούρα
● Λήθαργος και δυσκολία στην αναπνοή

Τα ηλικιωμένα, άρρωστα ή υπέρβαρα κατοικίδια είναι πιο ευάλωτα στην αφυδάτωση και άρα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή στο να παραμένουν ενυδατωμένα.

Ηλικιωμένα κατοικίδια: ελέγχουμε μήπως έχουν μειωμένη αίσθηση της δίψας ή δυσκολία στην πρόσβαση στο νερό.

Άρρωστα κατοικίδια: Ο πυρετός, ο εμετός και η διάρροια μπορούν να οδηγήσουν σε ταχεία απώλεια υγρών.

Συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο μας και ακολουθούμε τις οδηγίες. Παράλληλα, φροντίζουμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο της αφυδάτωσης κάνοντας τα εξής:

● Φροντίζουμε να έχει το κατοικίδιό μας πάντα πρόσβαση σε φρέσκο, δροσερό νερό. Ανανεώνουμε το νερό συχνά, ιδιαίτερα αν είναι εκτεθειμένο στον ήλιο.

● Αν το νερό έχει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο πάγο. Ο πάγος μπορεί να δροσίσει το νερό και να το κάνει πιο ελκυστικό για το κατοικίδιό μας.

● Φροντίζουμε το ζωάκι να ενυδατώνεται και μέσω της τροφής. Υπάρχουν τροφές για κατοικίδια πλούσιες σε υγρασία, όπως υγρές τροφές ή κονσέρβες. Μπορούμε, επίσης, να προσθέσουμε λίγο νερό στην ξηρή τροφή για να αυξήσουμε την υγρασία.

● Αποφεύγουμε την έντονη άσκηση στις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Βγάζουμε το κατοικίδιό μας βόλτα νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ.

● Βεβαιωνόμαστε ότι το κατοικίδιό μας έχει πρόσβαση σε ένα δροσερό μέρος για να ξεκουραστεί, όπως σκιά ή κλιματιζόμενο δωμάτιο.

● Φροντίζοντας για την ενυδάτωση του κατοικίδιου μας το καλοκαίρι, διασφαλίζουμε την υγεία και την ευεξία του. Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε μια ασυνήθιστη συμπεριφορά ή κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέραμε, επικοινωνούμε άμεσα με τον κτηνίατρο μας.

left arrow
right arrow

*Κάθε ζώο είναι μοναδικό και οι ανάγκες του μπορεί να διαφέρουν από τα υπόλοιπα. Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη του θεράποντος κτηνιάτρου.
Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο του κατοικιδίου σας για να λάβετε καθοδήγηση σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Η Ελένη Παπαοδυσσέα εργάζεται στην ΠΛΑΚΕΝΤΙΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ η οποία προφέρει ολοκληρωμένη κτηνιατρική φροντίδα, με έμφαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Σχετικά άρθρα

“They’re eating the dogs”: Όταν το ενδιαφέρον για τα ζώα εργαλειοποιείται στο όνομα του ρατσισμού

Κατοικίδια και επιστροφή στο σχολείο – Πώς να επανέλθετε ομαλά στην καθημερινότητα

Πενθούν οι σκύλοι; Ποια είναι τα σημάδια