string(0) ""

Πώς θα καταλάβετε αν το κατοικίδιό σας έχει ψύλλους – Τι πρέπει να προσέξετε

Πάνος Αρχοντάκης

26/09/2024

Photo: Shutterstock

Η παρασίτωση από ψύλλους αποτελεί συχνό πρόβλημα για τα κατοικίδια ζώα.

Γράφει ο Πάνος Αρχοντάκης Κτηνίατρος, PhD(c) από την ομάδα της Κτηνιατρικής Κτηνιατρική Κυκλάδων

Ο κηδεμόνας θα πρέπει να γνωρίζει ότι ένα ζώο που έχει ψύλλους:

● Υφίσταται τις συνέπειες μια παρασίτωσης όπως αναιμία, κνησμό (φαγούρα) και δερματίτιδα
● Το ζώο μπορεί να εμφανίσει αλλεργία στους ψύλλους
● Οι ψύλλοι μεταδίδουν στα κατοικίδια ασθένειες, όπως το παράσιτο Dipilidium caninum (ταινία του ψύλλου) και το βακτήριο Bartonella henselae
● Ο κηδεμόνας μπορεί να τσιμπηθεί από τους ψύλλους, με αποτέλεσμα συνήθως τον κνησμό και τη δερματίτιδα (σπάνια, μπορεί να μεταδοθούν και ασθένειες)
● Η αντιμετώπιση τους απαιτεί τη λήψη εντατικών μέτρων

Λίγα λόγια για τους ψύλλους:

Οι ψύλλοι παρασιτούν τα κατοικίδια ζώα με σκοπό την απομύζηση αίματος που αποτελεί την τροφή τους. Προτιμούν την περιοχή της ράχης και της κοιλιάς, αλλά σε σοβαρές παρασιτώσεις από μεγάλο αριθμό ψύλλων ανευρίσκονται σε όλο το σώμα. Πάνω στο ζώο, απομυζούν αίμα, αποθέτουν τα κόπρανά τους και γεννάνε τα αυγά τους. Τα αυγά πέφτουν από το σώμα του ζώου και ανευρίσκονται κοντά στα σημεία όπου το ζώο προτιμά να κάθεται. Τέτοια μέρη είναι το πάτωμα, ο καναπές, οι κουβέρτες, οι μοκέτες, τα κρεβατάκια των ζώων κ.α. Από την εκκόλαψη των αυγών, γεννιούνται οι νύμφες, οι οποίες επειδή αποφεύγουν το φως, μετακινούνται και προτιμούν τα σκοτεινά μέρη, γι’ αυτό και ανευρίσκονται πιο συχνά, βαθιά στις μοκέτες και τα χαλιά ή στις χαραμάδες των πατωμάτων ιδιαίτερα των ξύλινων. Στα μέρη αυτά, οι νύμφες μεταμορφώνονται σε χρυσαλίδες και κατόπιν σε ενήλικους ψύλλους, οι οποίοι θα αναζητήσουν το κατοικίδιο για να τραφούν.

Τα στάδια αυτά του βιολογικού κύκλου του ψύλλου απαιτούν ιδιαίτερες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας για να καταλήξουμε στην ολοκλήρωση ενός ενήλικα ψύλλου. Έτσι από τον συνολικό αριθμό αυγών που αρχικά υπάρχουν, λίγα θα βρεθούν στις κατάλληλες συνθήκες για να καταλήξουμε στον ενήλικα ψύλλο. Είναι όμως αρκετά για να αναπαράγεται το πρόβλημα.

Οι ψύλλοι προσβάλλουν τα ζώα μόνο το καλοκαίρι;

Όχι. Όλα τα στάδια του βιολογικού κύκλου του ψύλλου (αυγό, νύμφη, προνύμφη, ενήλικος) είναι ευαίσθητα τόσο σε χαμηλές όσο και σε υψηλές θερμοκρασίες. Εντούτοις, σε αρκετούς κλειστούς χώρους (σπίτια, αποθήκες κ.α.) επικρατούν όλο το χρόνο οι κατάλληλες συνθήκες για να επιβιώνουν οι ψύλλοι και να αναπαράγονται.

left arrow
right arrow

Πως αντιμετωπίζω τους ψύλλους;

Όταν αναφερόμαστε στην αντιμετώπιση των ψύλλων, είναι σημαντικό να μην έχουμε υπόψη μόνο τους ψύλλους που βλέπουμε πάνω στο ζώο μας, αλλά και αυτούς που δεν βλέπουμε και υπάρχουν στο περιβάλλον που ζούμε ή σε άλλα κατοικίδια που αγνοούμε ότι παρασιτούνται.

Έτσι μιλάμε για θεραπεία στα ζώα και αντιμετώπιση των ψύλλων στο εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον.

Στο εμπόριο κυκλοφορεί πολύ μεγάλος αριθμός προϊόντων για συνολική αντιμετώπιση των ψύλλων. Ο κηδεμόνας δεν θα πρέπει να επιλέγει με μόνο κριτήριο το κόστος. Θα πρέπει στην επιλογή του να συμπεριλάβει και κριτήρια όπως η τοξικότητα (για το ζώο, τον άνθρωπο και το περιβάλλον), η διάρκεια δράσης, η συχνότητα χορήγησης, η ευκολία χρήσης κ.α.

Ο κτηνίατρος σας είναι ο κατάλληλος επαγγελματίας για να καταρτίσει ένα ορθολογικό πρόγραμμα αντιμετώπισης των ψύλλων.

*Κάθε ζώο είναι μοναδικό και οι ανάγκες του μπορεί να διαφέρουν από τα υπόλοιπα. Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη του θεράποντος κτηνιάτρου.
Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο του κατοικιδίου σας για να λάβετε καθοδήγηση σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Ο Πάνος Αρχοντάκης DVM, PhD(c), εργάζεται στη Κτηνιατρική Κλινική Κυκλάδων μέλος του ομίλου Κτηνιατρικών κλινικών Πλακεντία, στη Σύρο, η οποία προφέρει ολοκληρωμένη κτηνιατρική φροντίδα, με έμφαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Σχετικά άρθρα

5 πράγματα στα οποία μοιάζουν οι σκύλοι και οι γάτες

Τα φθινοπωρινά φρούτα που μπορείτε να μοιραστείτε με τον σκύλο σας – Ποια πρέπει να αποφύγετε

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο κρεβάτι για το κατοικίδιό σας- Χρήσιμα tips