string(0) ""

Πώς να βοηθήσετε τη φοβητσιάρα γάτα σας να συνηθίσει όταν έρχεται κόσμος στο σπίτι

Μυρτώ Τζώρτζου

31/03/2025

Photo: Shutterstock

Το πρώτο που συνήθως κάνουμε όταν έρχονται επισκέπτες στο σπίτι και έχουμε μια φοβητσιάρα γατούλα είναι να την απομονώσουμε σε ένα δωμάτιο. Μήπως όμως να δοκιμάζαμε και κάτι άλλο;

Όπως συμβαίνει και με τα παιδιά, έτσι γίνεται και με τα ζώα. Κάποια είναι ντροπαλά, δειλά και φοβητσιάρικα όταν έρχεται κόσμος στο σπίτι, κάποια άλλα είναι εξωστρεφή και τρέχουν να κάνουν νέες φιλίες. Στις γάτες συμβαίνει πιο συχνά το πρώτο.

Αν λοιπόν και εσείς έχετε μια εσωστρεφή και φοβητσιάρα γάτα που αγχώνεται πολύ όταν βλέπει άλλους ανθρώπους στο σπίτι και τρέχει να κρυφτεί, αυτό που συνήθως κάνετε είναι να τη βάλετε σε ένα ήρεμο μέρος.

Ίσως όμως κάποιες φορές να σκέφτεστε ότι καλό θα ήταν και εκείνη να είναι στην παρέα αλλά χωρίς να νιώθει άσχημα. Μπορεί αυτό να συμβεί; Μάλλον ναι. Μπορείτε να έχετε ανθρώπους στο σπίτι χωρίς να ταράζεται το τετράποδο μέλος της οικογένειάς σας.

Σκεφτείτε γιατί η γάτα σας νιώθει άσχημα με τους επισκέπτες

Οι γάτες είναι πλάσματα της ρουτίνας. Δεν θέλουν αλλαγές και ταραχές στην καθημερινότητά τους. Το πρόγραμμά τους θέλουν να είναι σταθερό χωρίς περισπασμούς. Για αυτό και πολλές όταν ξαφνικά έρχονται αντιμέτωπες με ανθρώπους, άλλα ζώα, ήχους, μυρωδιές, συχνά αγχώνονται. Πράγματα που είναι ευχάριστα σε εμάς μπορούν να δημιουργούν πολύ στρες στη γάτα μας αν δεν είναι ιδιαίτερα τολμηρή. Οι δυνατοί χτύποι, οι έντονοι χαιρετισμοί, ακόμη και ο ήχος του κουδουνιού μπορεί να της προκαλέσουν φόβο.

Η έλλειψη σωστής κοινωνικοποίησης της γάτας σας παίζει μεγάλο ρόλο. Αν δεν έχει περάσει χρόνο γύρω από άτομα που δεν είναι στην οικογένειά σας και περνάει ατελείωτες ώρες μόνη στο σπίτι, είναι φυσικό ό,τι καινούργιο έρχεται σπίτι να της δημιουργήσει στρες, φόβο, ακόμα και πανικό.

Κάποιες επίσης γάτες αγχώνονται και φοβούνται τα παιδιά καθώς συνήθως εκείνα κάνουν φασαρία και τις ενοχλούν. Κάποιες άλλες γάτες, που ζουν με γυναίκα μόνο στο σπίτι, ενδέχεται να φοβηθούν αν δουν κάποιον άντρα. Φυσικά συμβαίνει και το αντίστροφο.

Οι άγνωστοι εισβολείς είναι αρκετά τρομακτικοί για πολλά ζώα γιατί αυτά έχουν πολύ πιο δυνατές αισθήσεις από εμάς, πράγμα που σημαίνει ότι κατακλύζονται από τις νέες μυρωδιές που φέρνει ο επισκέπτης, με αποτέλεσμα να τους προκαλείται φόβος και στρες για αυτό το άγνωστο.

Η κατανόηση του γιατί η γάτα σας δεν περνάει καλά με τους επισκέπτες σας είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να τη βοηθήσετε ώστε να ξεπεράσει το άγχος και το φόβο της.

Έγκαιρη κοινωνικοποίηση

Είναι καλύτερο να κοινωνικοποιήσετε τη γάτα σας όταν είναι μικρή σε ηλικία. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει και αργότερα. Αν τρέχει κάθε φορά που κάποιος έρχεται στο σπίτι σας, προσπαθήστε να τη μάθετε ότι η παρουσία άλλων ανθρώπων είναι κάτι θετικό. Μπορεί να χρειαστεί αρκετή προσπάθεια και αρκετός χρόνος αλλά αξίζει να το προσπαθήσετε.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να δημιουργήσετε μια ασφαλή περιοχή για εκείνη. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ντουλάπα ή ένα μικρό δωμάτιο μακριά από τον κύριο χώρο του σπιτιού σας. Μπορεί όμως να έχει ήδη ένα μέρος που νιώθει ασφαλής. Κάντε αυτόν το χώρο άνετο με ένα κρεβατάκι, παιχνίδια, τροφή και αμμολεκάνη. Πηγαίνετέ τη εκεί με ηρεμία, χάδια και λιχουδιές. Κλείνετε την πόρτα αν είναι σε δωμάτιο. Κάποια στιγμή μπορείτε να ανοίξετε την πόρτα ώστε να βγει έξω αν θελήσει.

Μην αφήσετε τους καλεσμένους σας -ειδικά τα παιδιά- να πάνε εκεί που είναι η γάτα και την ενοχλήσουν. Κανείς δεν πρέπει να μπει στο ασφαλές καταφύγιό της.

Επόμενο βήμα

Στη συνέχεια, ζητήστε από έναν επισκέπτη (με τον οποίο η γάτα σας δεν είναι εξοικειωμένη) να μπει μέσα στο σαλόνι αλλά να μείνει μακριά από το χώρο της.

Αν η γάτα σας παραμένει ήρεμη, ανταμείψτε τη με λιχουδιές και χάδια. Αν όχι, αφήστε τη στην ησυχία της. Μην την πιέζετε.

Όταν γίνει ξανά συγκέντρωση στο σπίτι, προσπαθήστε να τη φέρετε κοντά σας με λιχουδιές. Αν δείτε να ανταποκρίνεται, ζητήστε από έναν φίλο σας να την πλησιάσει λίγο με πολύ γλυκιά φωνή και απόλυτη ηρεμία έχοντας και εκείνος μια λιχουδιά. Αν η γάτα πάρει λίγο θάρρος και δεχτεί τη λιχουδιά, αυτό είναι ένα καλό βήμα. Μπορεί βέβαια να πάρει τη λιχουδιά και να εξαφανιστεί.

Αυτή την τακτική θα πρέπει να την ακολουθήσετε και άλλες φορές. Θέλει πολλή υπομονή και απόλυτη ηρεμία. Το παν είναι η γάτα να αρχίσει να δείχνει εμπιστοσύνη. Αυτό είναι το πρώτο βήμα.

Να έχετε όμως στο μυαλό σας ότι η γάτα σας μπορεί να μην αποφασίσει ποτέ να είναι μαζί με τους επισκέπτες σας, οπότε δεν πιέζετε καταστάσεις.

left arrow
right arrow

Δοκιμάστε τις φερομόνες

Οι φερομόνες μπορεί να βοηθήσουν τις εσωστρεφείς γατούλες να νιώσουν πιο καλά και πιο άνετα. Οι φερομόνες βγαίνουν από μια συσκευή που μπαίνει στην πρίζα.

Οι συνθετικές φερομόνες μιμούνται τις φυσικές φερομόνες που παράγουν οι γάτες και μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ηρεμίας και ασφάλειας για τη γάτα, μειώνοντας το άγχος και τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Σε πολλά σπίτια, είναι μια καλή λύση για να κρατήσετε τη γάτα σας ήρεμη.

Το να έχετε μια εσωστρεφή και φοβητσιάρα γάτα μπορεί να είναι δύσκολο αν αγαπάτε τις συγκεντρώσεις στο σπίτι και την κοινωνική ζωή. Δοκιμάστε όμως τις παραπάνω προτάσεις. Δεν έχετε να χάσετε κάτι. Αν τώρα θέλετε, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας ή έναν εκπαιδευτή που γνωρίζει από γάτες για να μάθετε πώς μπορείτε να περιορίσετε το φόβο της. Αν ο φόβος παραμένει, δεν την πιέζετε και την αφήνετε εκεί που θέλει να είναι.

Σχετικά άρθρα

Γεμίζουμε με ενέργεια το Woof Festival | Topetmou.gr 5-6 Απριλίου, στο Πεδίον του Άρεως

Woof Festival | Topetmou.gr: Το πρόγραμμα του φεστιβάλ, που γίνεται 5 & 6 Απριλίου στο Πεδίον του Άρεως

Πώς θα ζήσει αρμονικά ο σκύλος με τις κότες σας