Πώς να προστατεύσετε τα αδέσποτα ζώα από τα αυτοκίνητα
Δημήτρης Φαλλιέρος
17/01/2025
Σε αυτήν την αστική ζούγκλα που ζούμε όλοι μας, άνθρωποι και αδέσποτα, κάποιο από τα δύο μέρη είναι πιο απροετοίμαστο για τους κινδύνους.
Τα αδέσποτα δεν ξέρουν τι κινδύνους έχει το να περάσεις τον δρόμο. Πετάγονται με απρόβλεπτο τρόπο. Παίζουν ή κυνηγιούνται στην άσφαλτο. Είναι στην ουσία μικρά, αθώα, γούνινα θηράματα σε έναν κόσμο γεμάτο απειλητικά τεράστια transformers με ρόδες.
Τα τροχαία είναι από τις βασικές αιτίες σοβαρού τραυματισμού και θανάτου για τα ζώα. Αν φροντίζετε ζώα αδέσποτα ή έστω νοιάζεστε κατ’ ελάχιστο για αυτά, σίγουρα έχετε αναρωτηθεί κάποια στιγμή: «Τι να κάνω για να μην περνάνε τους δρόμους και τα χτυπήσει αμάξι;». Εμείς μπορούμε να σας δώσουμε μερικές βασικές προτάσεις προστασίας:
– Βάλτε φαγητό και νερό μόνο σε ασφαλή μέρη. Μέσα σε πάρκα. Μέσα σε πεζοδρομημένες περιοχές. Αποφύγετε να βάζετε κοντά σε κάδους σκουπιδιών. Ποτέ σε διασταυρώσεις. Ποτέ σε σημεία κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους γιατί η τροφή μπορεί να προσελκύσει ζώα από το απέναντι πεζοδρόμιο. Επειδή όμως δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να βάλετε την τροφή σε όσο πιο προστατευμένο μέρος γίνεται.
–Κλείνετε τους κάδους. Το έχετε δει: οχτώ στους δέκα κάδους σκουπιδιών στην πόλη χάσκουν ανοιχτοί, για «δική μας ευκολία», για να μη χρειάζεται να τους ανοίγουμε κάθε φορά για να πετάξουμε τα σκουπίδια μας. Αυτό όμως ενέχει ανευθυνότητα, όχι μόνο για τον κίνδυνο διασποράς μικροβίων, αλλά και προσέλκυσης ζώων που ψάχνουν κάτι να φάνε και τρέχουν προς τους κάδους όταν εμείς πετάμε τα αποφάγια μας.
– Αποθαρρύνετε τα αδέσποτα από το να σας ακολουθούν. Το ίντερνετ είναι γεμάτο βιντεάκια ανθρώπων που τους ακολουθούν γάτες προς το σπίτι. Αυτό είναι πολύ γλυκό να το βλέπεις, αλλά δεν είναι καλή ιδέα να ενθαρρύνετε κάτι τέτοιο. Ένα ζώο που μαθαίνει να σας ακολουθεί μακριά από την προσωπική του ακτίνα και το οικείο του οικοδομικό τετράγωνο, κινδυνεύει περισσότερο. Αν δείτε ότι ένα αδέσποτο σας ακολουθεί επιχειρώντας να διασχίσει δρόμο, πείτε κοφτά «όχι» ή «πίσω», και κάντε κινήσεις με τα χέρια σας για να επιστρέψει στο «μέρος» του. Μετά γυρίστε το κεφάλι και απομακρυνθείτε γρήγορα. Αν συνέχεια κοντοστέκεστε και το κοιτάτε, το αδέσποτο λαμβάνει αυτή τη συμπεριφορά ως ένδειξη ότι θέλετε να σας ακολουθήσει ή ότι έχετε κάτι να του δώσετε.
– Μην διανύετε αποστάσεις κρατώντας ανοιχτή γατοτροφή ή σκυλοτροφή. Είναι υπέροχο ότι ταΐζετε τα αδέσποτα, αλλά φροντίστε όταν ανοίξετε μια κονσέρβα ή ένα φακελάκι με τροφή, να το δώσετε όλο επιτόπου. Αν πάρετε υπολείμματα μαζί σας, τα ζώα είναι πιθανόν να σας ακολουθήσουν και να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους.
– Χρησιμοποιήστε απωθητικά τρικς. Υπάρχουν μυρωδιές που δεν αρέσουν στα ζωάκια και αποτελούν τον πιο «ηθικό» τρόπο να τα κρατήσετε μακριά από μέρη που δεν θέλετε να πάνε. Λεμόνι και γενικά εσπεριδοειδή, ξύδι κ.λπ: δοκιμάστε μήπως εμποδίσετε τα αδέσποτα να διασχίζουν ένα συγκεκριμένο σημείο, με το να ψεκάσετε εκεί. Υπάρχουν επίσης στο εμπόριο (θα βρείτε σε αρκετά pet shop) ειδικά απωθητικά προϊόντα σε μορφή σπρέι ή και σε στερεή μορφή.
– Φροντίστε για στειρώσεις. Δεν θα κουραστούμε να το λέμε: ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να προστατεύσετε τα αδέσποτα από τους κινδύνους του δρόμου είναι οι στειρώσεις. Τα αστείρωτα ζώα είναι απείρως πιο πιθανό να διασχίζουν απότομα τους δρόμους. Επίσης τα μικρά γατάκια ή σκυλάκια που προκύπτουν μετά από μια γέννα είναι πολύ πιο επιρρεπή στο να βρεθούν κάτω από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου, και να κλαίμε όλοι μαζί. Αναλάβετε με ένα κλουβάκι ή μια γατοπαγίδα να πιάσετε και να προωθήσετε ένα ζώο της γειτονιάς σας για στείρωση. Μπορεί πραγματικά αυτό να του σώσει τη ζωή. Ο Δήμος όπου διαμένετε αλλά και η Φιλοζωική μπορούν να σας βοηθήσουν. SOS: αν συμβάλλετε στο TNR (Trap-Neuter-Return), μην ξεχνάτε: όταν επιστρέφετε μια στειρωμένη γάτα στο σημείο ή την αποικία της, να ανοίγετε το κλουβάκι ή την παγίδα έχοντας το πορτάκι στραμμένο μακριά από δρόμους – ώστε αν βγει το ζώο σαν σφεντόνα, να μη διασχίσει το οδόστρωμα.
– Ζητήστε να αναλάβει ο Δήμος ενέργειες στο μέτρο του δυνατού. Πέρα από τις στειρώσεις, μπορείτε να ζητήσετε από τον Δήμο να βάλει σχετική σήμανση για το όριο ταχύτητας ή προειδοποίηση, αν παρατηρείτε ότι σε αυτόν τον δρόμο τα αυτοκίνητα τρέχουν πολύ θέτοντας αδέσποτα σε κίνδυνο. Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπεται να μειωθεί το ανώτατο όριο ταχύτητας εντός κατοικημένων περιοχών από τα 50 χλμ/ώρα στα 30 χλμ/ώρα, με στόχο τη μείωση των ατυχημάτων. Επίσης ζητήστε οι τυχόν ταΐστρες που εγκαθιστά ο Δήμος ή η Φιλοζωική, να μπαίνουν μακριά από δρόμους.
– Υποστηρίξτε τις περιφράξεις. Μια περίφραξη σε ένα ανοικτό μέρος ή οικόπεδο που συχνάζουν γάτες μπορεί να προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό τους τετράποδους περιπλανώμενους φίλους μας.
– Πιέστε για αξιοπρεπείς δομές καταφυγίων. Δεν υπάρχουν δυστυχώς στη χώρα αρκετοί ασφαλείς χώροι για τον πραγματικά τεράστιο αριθμό αδέσποτων. Υπολογίζεται αυτή τη στιγμή ότι στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν 3-4 εκατομμύρια αδέσποτα. Εάν δείξουμε όλοι και όλες ένα αυξημένο ενδιαφέρον, ίσως αλλάξει αυτή η εικόνα μέσα στα επόμενα χρόνια.
– «Αγκαλιάστε» τις φιλοξενίες και τις υιοθεσίες. Αν διαπιστώσετε ότι κάποια ζώα στη γειτονιά σας είναι πιο απρόσεκτα και διασχίζουν συχνότερα τους δρόμους, δώστε τους προτεραιότητα στο να βρουν ένα προσωρινό ή μόνιμο σπίτι.
Ασφαλείς οικιστικές ζώνες
Το να δρούμε στην καθημερινή μας ζωή προστατευτικά προς τα αδέσποτα είναι τελικά μια συνήθεια. Ίσως δεν είναι δυνατό να εξαλείψουμε τελείως τους κινδύνους αλλά κάθε προσπάθεια έχει σημασία… Επιδεικνύοντας εμείς οι ίδιοι μια πιο σωστή οδηγική συμπεριφορά και κρατώντας τα αδέσποτα όσο γίνεται μακριά από δρόμους, μπορούμε να μειώσουμε τα ατυχήματα και να δώσουμε στις ζωές αυτές την αξία που δικαιούνται. Και ας θυμόμαστε: αν εμπλακούμε οι ίδιοι άθελά μας σε τροχαίο με ζωάκι, ας δράσουμε έγκαιρα: ζητάμε άμεσα βοήθεια και το πηγαίνουμε στην κοντινότερη κλινική μικρών ζώων ή στον/στην κτηνίατρο που είναι συμβεβλημένος/η με τον εκάστοτε Δήμο. Κάθε λεπτό είναι σημαντικό, και η αποφασιστικότητά μας μπορεί να αναστρέψει κάθε «κακή» στιγμή.