string(0) ""

Πώς να μην έχετε τύψεις στειρώνοντας τη γάτα σας

Στέλλα Πανοπούλου

22/08/2024

Photo: Shutterstock

Η στείρωση αποτελεί ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο ζήτημα στη χώρα μας. Πρόσφατα, κάποιος με ρώτησε πάνω σε μια συζήτηση: “Δεν τα λυπάσαι; Εσένα θα σου άρεσε να στο κάνουν αυτό;”

Παρά την θεωρητική εξοικείωσή μου με το ζήτημα, και το γεγονός ότι στείρωσα και τις δύο γάτες μου σε μικρή ηλικία χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, εκείνη τη στιγμή δεν ήξερα πώς να απαντήσω σε έναν άνθρωπο που φαινόταν πραγματικά να νοιάζεται και να ανησυχεί για το ζώο του. Αποφάσισα, λοιπόν, να τα βάλω κάτω.

Πολλοί κηδεμόνες γατών νιώθουν άσχημα όταν έρχεται η ώρα να στειρώσουν το αγαπημένο τους κατοικίδιο, και έχουν δεύτερες σκέψεις. Αναρωτιούνται αν η επέμβαση ενέχει κινδύνους, αν μπορεί να συμβεί κάτι κατά την αναισθησία ή την ανάρρωση, και φυσικά, αν η απόφαση αυτή είναι η καλύτερη για το ζώο τους. Συχνά ακούμε κηδεμόνες να αγχώνονται για την ψυχική υγεία της γάτας τους μετά το χειρουργείο, και σχετικά με την ευημερία της για το υπόλοιπο της ζωής της.

Γιατί η στείρωση είναι η καλύτερη επιλογή;

Η στείρωση είναι μια εγχείρηση σχεδιασμένη ώστε να αφαιρεί τα αναπαραγωγικά όργανα μιας θηλυκής ή αρσενικής γάτας. Θεωρητικά, μια γάτα μπορεί να στειρωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους συνιστάται να στειρώσετε το οικόσιτο αιλουροειδές σας σε μικρή ηλικία.

Οι κτηνίατροι συνιστούν τη στείρωση για λόγους όπως είναι οι παρακάτω:

– Σημαντική μείωση του καρκίνου μαστού στις θηλυκές γάτες όταν στειρώνονται πριν τον πρώτο τους οίστρο.

– Σημαντική μείωση της πιθανότητας να εμφανίσει η θηλυκή ή η αρσενική γάτα σας καρκίνους στα αναπαραγωγικά της όργανα.

– Μείωση ανεπιθύμητων συμπεριφορών όπως είναι το ψέκασμα μέσα στο σπίτι, η αναταραχή και οι φωνές κατά τη διάρκεια του οίστρου, η επιθετικότητα, και η πιθανότητα να φύγει και να χαθεί η γάτα σας.

– Μείωση του αριθμού των αδέσποτων γατών που καταλήγουν να ζουν πολύ δύσκολα στον δρόμο, σε άσχημες συνθήκες, για λίγα χρόνια, αλλά και να πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης.

Πώς να μη νιώθετε τύψεις

Η ενοχή είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα που μας κατακλύζει και μας παγώνει. Όταν αναρωτιέστε αν πρέπει να στειρώσετε τη γάτα σας, το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν αμέτρητες εμπειρίες και έρευνες που μπορούν να σας διαβεβαιώσουν ότι πρόκειται για την πιο σοφή επιλογή.

– Αν νιώθετε τύψεις, είναι ιδιαίτερα βοηθητικό το να μιλήσετε γι’ αυτό το ζήτημα με άλλους ανθρώπους που εμπιστεύεστε, όπως με τον/την κτηνίατρό σας, ή με φίλους και συγγενείς που έχουν στειρώσει τη γάτα τους στο παρελθόν. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε να το συζητάτε, τόσο πιο έτοιμος/η ψυχολογικά θα νιώθετε την ημέρα της επέμβασης. Ο/η κτηνίατρός σας θα μπορέσει να σας εξηγήσει αναλυτικά και έγκυρα τους λόγους για τους οποίους η στείρωση έχει σημαντικά περισσότερα θετικά παρά αρνητικά για τις γάτες.

– Προσπαθήστε να μην εξανθρωπίζετε τις γάτες. Τα ζώα διαφέρουν από εμάς ως προς τους τρόπους με τους οποίους αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν διαφορετικές καταστάσεις. Φυσικά, οι γάτες έχουν αισθήματα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι νιώθουν ακριβώς όπως εμείς για συγκεκριμένα πράγματα. Όσα σας προκαλούν ανησυχία και ενοχές, πιθανότατα δεν είναι καθόλου σημαντικά για τη γάτα σας. Οι γάτες δεν βιώνουν το φύλο και τη μητρότητα ή την πατρότητα όπως οι άνθρωποι.

– Αν έχετε ενοχές για τη διαδικασία της ανάρρωσης, δεν χρειάζεται. Πολλοί κηδεμόνες ανησυχούν ότι η γάτα τους θα είναι θυμωμένη ή λιγότερο αγαπησιάρα μετά την επέμβαση. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει.

Πώς να προετοιμαστείτε ώστε να μην έχετε ενοχές

Την ημέρα πριν την επέμβαση:

– Ο/η κτηνίατρος πιθανότατα θα σας ζητήσει να μην ταΐσετε τη γάτα σας για κάποιο χρονικό διάστημα πριν την επέμβαση. Ακολουθήστε τις συμβουλές του/της. Συνήθως, το νερό επιτρέπεται.

– Μην περιμένετε ως την ημέρα της επέμβασης για να βγάλετε έξω το κλουβί της, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να σηματοδοτήσει αλλαγή για τη γάτα σας και να την αγχώσει. Συνιστάται να το αφήσετε στον χώρο της μερικές μέρες πριν, και να τη δελεάσετε σιγά-σιγά με λιχουδιές και παιχνίδια ώστε να το συνηθίσει και να νιώθει άνετα μέσα σε αυτό.

Την ημέρα της επέμβασης:

– Προσπαθήστε να βάλετε τη γάτα σας μέσα στο κλουβί μεταφοράς της σιγά-σιγά και χωρίς άγχος. Δελεάστε την με τις αγαπημένες της λιχουδιές.

– Αν έχετε γατάκια που είναι αδερφάκια, σκεφτείτε την πιθανότητα να κανονίσετε τις εγχειρήσεις τους την ίδια μέρα, ώστε να μυρίζουν περίεργα ταυτόχρονα, και να μην προκληθούν εντάσεις.

– Καταγράψτε τις ερωτήσεις σας και κάντε τις αφήνοντας τη γάτα σας στο κτηνιατρείο, ή όταν πάτε να την παραλάβετε.

– Δώστε τον αριθμό τηλεφώνου σας στον/στην κτηνίατρο και ζητήστε να σας καλέσει για ό,τι χρειαστεί.

– Ρωτήστε τι πρέπει να περιμένετε τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση, και τι θεωρείται φυσιολογικό. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν θα έχει ράμματα που χρειάζονται φροντίδα, αν θα είναι εσωτερικά, αν απορροφούνται μόνα τους, και αν θα χρειαστεί να της δίνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

left arrow
right arrow

Την ημέρα μετά την επέμβαση:

– Ακολουθήστε συστηματικά τις οδηγίες του/της κτηνιάτρου σας, και χορηγείτε της τα φάρμακα που χρειάζεται.

– Ρωτήστε τον/την κτηνίατρο αν θα χρειαστεί να την πάτε για επανέλεγχο.

– Αν έχετε οποιαδήποτε απορία ή αμφιβολία, μη διστάσετε σε καμία περίπτωση να ρωτήσετε.

– Ιδανικά, πάρτε λίγο χρόνο στο σπίτι, ώστε να μπορείτε να καθίσετε μαζί της και να τη φροντίσετε.

Σχετικά άρθρα

Ποιο είναι το δημοφιλέστερο κατοικίδιο στην Ελλάδα

Τα ενδοπαράσιτα που προσβάλλουν τους σκύλους και τις γάτες-Ποια είναι τα συμπτώματα και τι πρέπει να κάνετε

Πώς θα καταλάβετε ότι το σπίτι σας αγχώνει τη γάτα σας- Τι να κάνετε για αυτό