Πώς να καταλάβετε αν η γάτα σας έχει κατάθλιψη -Και πώς να τη βοηθήσετε
Στέλλα Πανοπούλου
30/08/2023
Παρά την πεποίθηση ότι οι γάτες είναι πιο «σκληρές» και αδιάφορες σε σύγκριση με τους σκύλους, στην πραγματικότητα έχουν μεγάλο εύρος συναισθημάτων.
Μπορούν να νιώσουν χαρά, ενθουσιασμό, λύπη, φόβο και στοργή, απλώς λόγω του λεπτού και διακριτικού τρόπου με τον οποίο τα εκφράζουν, συχνά τις παρεξηγούμε. Είναι πιθανό για μια γάτα να πάθει ακόμη και κατάθλιψη. Πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει ιδιαίτερα την ευζωία της με αρνητικό τρόπο, και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορείτε να την αναγνωρίσετε και να την αντιμετωπίσετε.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μια γάτα μπορεί να βιώσει στενοχώρια ή κατάθλιψη, όπως κάποια ασθένεια ή τραυματισμός, το πένθος για κάποια απώλεια, η ανία και η εγκατάλειψη. Οι κηδεμόνες μπορεί, άθελά τους, να αγνοήσουν τα κύρια συμπτώματα της κατάθλιψης της γάτας τους, ή να τα αποδώσουν στην προχωρημένη ηλικία της. Αν η γάτα σας κοιμάται υπερβολικά, ή γίνεται ασυνήθιστα σιωπηλή και μαζεμένη, έχετε λόγους να υποψιαστείτε ότι ίσως είναι θλιμμένη και να το ερευνήσετε παραπάνω.
Σημάδια της κατάθλιψης στις γάτες
Αν παρατηρήσετε τα παρακάτω σημάδια στη γάτα σας, υπάρχει περίπτωση να υποφέρει από κατάθλιψη:
– Φωνητικά σημάδια ή αλλαγές στους ήχους που βγάζει: Μια θλιμμένη γάτα μπορεί να νιαουρίζει περισσότερο ή λιγότερο απ’ ότι συνήθως, και το νιαούρισμά της να ακούγεται πιο λυπητερό, μακρόσυρτο και βαθύ. Άλλες γάτες μπορεί να σταματήσουν να νιαουρίζουν, ή να αρχίσουν να γουργουρίζουν περισσότερο. Το γουργουρητό δεν είναι πάντα ένδειξη ευχαρίστησης, και μπορεί μια γάτα να το επιστρατεύει για να νιώσει καλύτερα.
– Γλώσσα του σώματος: Κάποιες φορές, η στάση του σώματος, των αυτιών ή του τριχώματος μπορεί να αναδεικνύει στενοχώρια. Αν η γάτα σας έχει έντονα σημάδια όπως αυτιά που πάνε προς τα πίσω, μαζεμένη ουρά, ή ορθωμένο τρίχωμα, ενδέχεται να είναι θλιμμένη.
– Φόβος ή επιθετικότητα: Μια στενοχωρημένη γάτα ενδέχεται να είναι πιο αντιδραστική, να επιδεικνύει επιθετικές συμπεριφορές ή φόβο. Αν παρατηρήσετε τέτοιες συμπεριφορικές αλλαγές στη γάτα σας, υπάρχει περίπτωση να έχει κατάθλιψη.
– Εξαρτητικότητα, κρύψιμο, ή αλλαγές στη συμπεριφορά: Αν η γάτα σας είναι στενοχωρημένη, μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον της για δραστηριότητες που αγαπούσε, να απομονώνεται και να κρύβεται περισσότερο, να αντιδρά με φόβο στους ξένους και να «κολλάει» έντονα πάνω σας.
– Υπερβολικός ύπνος: Είναι φυσιολογικό για μια γάτα να κοιμάται πολύ, αλλά αν παρατηρήσετε αλλαγές στο πρόγραμμα ύπνου της γάτας σας και σας φαίνεται ότι περνάει υπερβολικό χρόνο κοιμισμένη, ή ακόμα και αν αρχίσει να κοιμάται κρυμμένη ή σε διαφορετικό σημείο από το συνηθισμένο της, υπάρχει περίπτωση να έχει κατάθλιψη.
– Ελλιπής καθαριότητα του τριχώματος: Αν η γάτα σας δεν έχει όρεξη, μπορεί να σταματήσει να καθαρίζεται όσο συχνά συνήθιζε. Αυτό, όπως και τα παραπάνω σημεία, μπορεί να αποτελεί και σημάδι κάποιας σωματικής ασθένειας.
– Αλλαγές στην όρεξη για φαγητό: Αυτό είναι άλλο ένα πιθανό σημάδι ασθένειας, αλλά μπορεί να οφείλεται και στην κακή διάθεση για ψυχολογικούς λόγους.
– Αλλαγές στις συνήθειες της τουαλέτας: Αν η γάτα σας αρχίζει να «ψεκάζει» ή να πηγαίνει τουαλέτα έξω από την αμμοδόχο της, μπορεί να χρησιμοποιεί την οσμή της για να νιώσει καλύτερα επειδή είναι αγχωμένη ή στενοχωρημένη. Είναι σημαντικό, όμως, να μην αποδώσετε κατευθείαν αυτή την αλλαγή της συμπεριφοράς σε ψυχολογικούς λόγους, γιατί είναι πιθανό να συντρέχει και κάποιος άλλος λόγος υγείας ο οποίος μπορεί να πρέπει να διερευνηθεί άμεσα.
– Έντονο ξύσιμο: Εάν η γάτα σας ξύνει τα νύχια της πιο έντονα απ’ ότι πριν σε έπιπλα ή άλλα αντικείμενα, είναι πιθανό να προσπαθεί να ανακουφιστεί απλώνοντας τη μυρωδιά της και μαρκάροντας την περιοχή της.
Πώς να κάνετε τη γάτα σας να νιώσει καλύτερα
Πριν επιχειρήσετε να φτιάξετε τη διάθεση της γάτας σας χρησιμοποιώντας διάφορες στρατηγικές, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκλείσετε άλλα τυχόν προβλήματα υγείας με μια επίσκεψη στον/στην κτηνίατρο.
Σε περίπτωση που η γάτα σας είναι σωματικά υγιής, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
– Να περνάτε καθημερινά χρόνο μαζί της. Είναι πιθανό η γάτα σας να σας έχει περισσότερη ανάγκη απ’ ότι νομίζετε. Οι γάτες δένονται έντονα με τους κηδεμόνες τους και αγαπούν να περνάνε χρόνο μαζί τους. Είναι σημαντικό να ανταλλάσσετε χάδια σε καθημερινή βάση, να της επιτρέπετε να κάθεται πάνω σας ή δίπλα σας, να μιλάτε και να παίζετε με τη γάτα σας. Ειδικά αν λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι, είναι απαραίτητο να αλληλεπιδράτε με τη γάτα σας για τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα αφού επιστρέφετε.
– Παρέχετε στη γάτα σας αρκετά παιχνίδια, μέρη να ξύνει τα νύχια της, και μέρη όπου μπορεί να σκαρφαλώνει. Είναι σημαντικό για τις γάτες να έχουν πρόσβαση σε ψηλά μέρη, και να έχουν παιχνίδια που αλλάζουν κάθε τόσο ώστε να μην βαριούνται. Για να παίξετε μαζί της, χρησιμοποιήστε ένα ραβδί απ’ το οποίο κρέμεται κάποιο φτερό ή παιχνίδι το οποίο θα προσπαθεί να πιάσει η γάτα σας.
– Προσφέρετε στη γάτα σας μια υγιεινή διατροφή και φρέσκο νερό καθημερινά, ακολουθώντας μια συγκεκριμένη ρουτίνα. Μπορείτε, ακόμα, να της προσφέρετε από μία λιχουδιά κάθε μέρα, περίπου την ίδια ώρα, ώστε να γνωρίζει πως αυτό είναι μέρος του προγράμματός της και να μπορεί να περιμένει κάτι που θα την κάνει χαρούμενη.
– Κάποιες γάτες προτιμούν να ζουν μοναχικά, ενώ άλλες αποζητούν την παρέα. Αν παρατηρείτε ότι η γάτα σας βαριέται μόνη της, και γενικά σας έχει δώσει δείγματα ότι τα πηγαίνει καλά με άλλα ζώα, μπορείτε να σκεφτείτε την πιθανότητα να της φέρετε ένα άλλο κατοικίδιο για φιλαράκι.
Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας να αποκλείσετε την πιθανότητα σωματικών ασθενειών οι οποίες μπορεί να ευθύνονται για τα συμπτώματα που μιμούνται αυτά της κατάθλιψης, πριν προσπαθήσετε να της φτιάξετε τη διάθεση.