string(0) ""

Πώς να κάνετε ομαλή τη διαδικασία της μετακόμισης για τη γάτα σας

Στέλλα Πανοπούλου

25/07/2023

Photo: Unsplash

Ήρθε η ώρα να μετακομίσετε σε καινούριο σπίτι και ο ενθουσιασμός σας μάχεται με το άγχος.

Δεν βλέπετε την ώρα να τελειώσετε με τη στρεσογόνο και άβολη διαδικασία της μετακόμισης, και να ξαπλώσετε, επιτέλους, αποκαμωμένοι/ες σε ένα στρώμα στο πάτωμα για να περάσετε το πρώτο βράδυ στο καινούριο σας σπίτι με τη γατούλα σας κουλουριασμένη στα πόδια σας. Πώς βιώνει, όμως, η γάτα σας αυτό το μεγάλο γεγονός;

Σκεφτείτε ότι αν εσείς αγχώνεστε μία φορά, η γάτα σας πιθανότατα θα αγχωθεί δέκα. Οι γάτες είναι πανέξυπνα ζώα που καταλαβαίνουν όταν κάτι διαφορετικό συμβαίνει και αναταράσσει την ρουτίνα τους – μια ρουτίνα που αγαπούν και πάνω στην οποία στηρίζονται για να νιώθουν ήρεμες και ισορροπημένες. Οι γάτες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις αλλαγές και δεν εκτιμούν τις αναταραχές στον τρόπο ζωής και στην καθημερινότητά τους. Πρόκειται για ζώα με έντονη αίσθηση της κυριότητας στην περιοχή τους, την οποία εγκαθιδρύουν εξαπλώνοντας τη μυρωδιά τους. Μια μετακόμιση αποτελεί τεράστια αλλαγή για εσάς – σκεφτείτε πόσο δύσκολη θα είναι η προσαρμογή για τη γάτα σας. Ας δούμε μερικά απλά tips για να γίνει η διαδικασία της μετακόμισης όσο το δυνατόν πιο ομαλή για τα αιλουροειδή μέλη της οικογένειάς σας.

– Πολλοί κτηνίατροι συνιστούν τεχνητές φερομόνες που εκκρίνονται μπαίνοντας στην πρίζα, ηρεμώντας τη γάτα σας. Προμηθευτείτε και χρησιμοποιήστε τις τουλάχιστον 24 ώρες πριν να αρχίσετε σοβαρές αλλαγές στο σπίτι.

– Προσπαθήστε να εφαρμόσετε και να διατηρήσετε μια ρουτίνα για τη γάτα σας καθ’ όλη τη διάρκεια των ετοιμασιών. Το πακετάρισμα διαρκεί πολλές μέρες, και η γατούλα σας, που είναι πλάσμα της συνήθειας, έχει ανάγκη από σταθερότητα κατά τη διάρκεια τόσο σοβαρών αλλαγών. Διατηρήστε ένα συγκεκριμένο ωράριο κατά το οποίο ταΐζετε τη γάτα, παίζετε μαζί της, τη χαϊδεύετε, και την αφήνετε να κοιμηθεί.

– Για όσο πακετάρετε και προετοιμάζεστε, αφιερώστε μια απομονωμένη, ήσυχη γωνιά του σπιτιού στη γάτα σας. Μεταφέρετε εκεί την άμμο της, το φαγητό, το νερό, το κρεβατάκι και τα παιχνίδια της, προστατεύοντάς την έτσι από τη φασαρία και το τρέξιμο που θα επικρατεί στο υπόλοιπο σπίτι εν όψει της μετακόμισης. Πακετάρετε τα πράγματα της γάτας σας τελευταία, για να μην της στερήσετε οικεία αντικείμενα.

– Εάν η γάτα σας λατρεύει να χώνεται σε κουτιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κούτες για το πακετάρισμα ως ευχάριστο διάλειμμα και παιχνίδι για εσάς και το αγαπημένο σας κατοικίδιο.

– Μην βάλετε απότομα τη γάτα σας στην τσάντα μεταφοράς, καθώς έτσι θα τη συνδέσει με καταπίεση. Είναι καλύτερα να αφήνετε την τσάντα διαθέσιμη στο χώρο της γατούλας, ψεκάζοντάς την με φερομόνες ή catnip, βάζοντας μέσα λιχουδιές ή ένα αγαπημένο παιχνίδι, έτσι ώστε η γάτα σας να εξοικειωθεί μαζί της καιρό πριν την ημέρα της μετακόμισης.

– Επικοινωνήστε με τον/την κτηνίατρό σας καθώς μπορεί να σας δώσει χρήσιμες συμβουλές, να αλλάξει τη διεύθυνση στο microchip, αλλά και να προτείνει κάποιο αγχολυτικό χάπι για την ημέρα του ταξιδιού. Προσοχή: ποτέ μην παίρνετε τέτοιες πρωτοβουλίες χωρίς τη συμβουλή του/της κτηνιάτρου σας.

– Πριν μετακομίσετε στο καινούριο σπίτι, εντοπίστε έναν κτηνίατρο στη νέα σας περιοχή, έτσι ώστε να είστε καλυμμένοι/ες. Ποτέ δεν ξέρετε πότε μπορεί να χρειαστείτε τον/την κτηνίατρο!

– Απολυμάνετε και καθαρίστε προσεκτικά το καινούριο σπίτι, ειδικά εάν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες είχαν γάτες. Αυτό θα προστατεύσει τη γάτα σας από μικρόβια, και θα ελαττώσει την πιθανότητα να την ταράξουν ξένες μυρωδιές.

– Βεβαιωθείτε ότι το καινούριο σπίτι δεν εγκυμονεί κινδύνους πριν αφήσετε τη γάτα σας ελεύθερη. Ξεφορτωθείτε ή απομονώστε τοξικά φυτά, κρατήστε τη γάτα μακριά από παράθυρα με ανάκλιση καθώς παρουσιάζουν κίνδυνο τραυματισμού, και ασφαλίστε όλες τις πόρτες, τα παράθυρα και τα μπαλκόνια – αν χρειαστεί τοποθετήστε δίχτυα ειδικά για γάτες, έτσι ώστε να μπορείτε να ανοίγετε παράθυρα και μπαλκονόπορτες με ασφάλεια.

– Εάν κάνετε πολλές διαδρομές για να μεταφέρετε τα υπάρχοντά σας, αφήστε τη γάτα σας για την τελευταία διαδρομή. Είναι καλύτερο να μπει στο σπίτι αφού θα έχουν τοποθετηθεί τα υπόλοιπα αντικείμενα. Στη διαδρομή για το καινούριο σπίτι βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας είναι όσο ασφαλής και άνετη γίνεται. Μην την ταΐσετε για περίπου 3-4 ώρες πριν το ταξίδι για να αποφύγετε την πιθανότητα να κάνει εμετό. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θυμίζετέ της ότι είστε μαζί της μιλώντας της – να μένει πάντα κλεισμένη στην τσάντα μεταφοράς και ποτέ ελεύθερη στο αυτοκίνητο καθώς μπορεί να προκαλέσει ατύχημα. Ποτέ μην αφήνετε τη γάτα σας κλεισμένη σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο, ούτε καν σε σκιερό μέρος.

– Όταν φτάσετε στο νέο σπίτι, περιορίστε τη γάτα σας σε ένα ασφαλές και ήσυχο δωμάτιο όσο τακτοποιείτε τα υπάρχοντά σας στα υπόλοιπα – με ανοιχτές πόρτες, παράθυρα, και κούτες, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος η γάτα σας να αγχωθεί, να χτυπήσει, ή να χαθεί. Έχετε πρόχειρα τα απαραίτητα πράγματά της και τοποθετήστε τα κατευθείαν στο νέο χώρο της γατούλας σας, ώστε να διατηρήσετε όσο περισσότερο γίνεται το αίσθημα σταθερότητας και συνέχειας. Αφήστε στο χώρο αντικείμενα που φέρουν τη μυρωδιά της γάτας σας. Συνεχίστε τη χρήση φερομονών.

– Αφού τακτοποιηθεί το σπίτι, επιτρέψτε στη γάτα σας να εξερευνήσει τα υπόλοιπα δωμάτια σιγά-σιγά, ακολουθώντας τους δικούς της ρυθμούς και με επίβλεψη. Προσέχετε ιδιαίτερα τα επικίνδυνα μέρη στα οποία μπορεί να κρυφτεί μια τρομαγμένη γάτα, όπως πίσω από ηλεκτρικές συσκευές, ή σε μέρη που υπάρχουν καλώδια.

– Μην μαλώσετε ή τιμωρήσετε τη γάτα σας εάν έχει κάποιο ατύχημα σχετικό με την τουαλέτα – η αλλαγή του χώρου και το στρες μπορούν εύκολα να τη βγάλουν από τη ρουτίνα της και να αναταράξουν τις συνήθειές της. Προσφέρετε καθαρές αμμοδόχους, τουλάχιστον μία περισσότερη από τον συνολικό αριθμό των γατών της οικογένειας.

– Εάν η γάτα σας έχει συνηθίσει να βγαίνει στον κήπο ή στην αυλή, βεβαιωθείτε πως αυτή είναι καλά περιφραγμένη και δεν επιτρέπει την έξοδο πέρα από τα όριά της. Εάν, πάλι, αφήνετε τη γάτα σας να τριγυρνάει στη γειτονιά, είναι σημαντικό να εισάγετε αυτή τη συνήθεια σταδιακά αφού μετακομίσετε στο καινούριο σπίτι, αφού αλλιώς υπάρχει η πιθανότητα να χαθεί στη νέα, άγνωστη περιοχή. Οι γάτες που βγαίνουν έξω είναι καλό να μείνουν κλεισμένες στο σπίτι για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, για να το συνηθίσουν και να το νιώσουν ως δικό τους, ασφαλή χώρο. Μπορείτε να ρίξετε λίγη χρησιμοποιημένη άμμο στην περίμετρο του κήπου ή της αυλής για να “ανακοινώσετε” στις άλλες γάτες της γειτονιάς την άφιξη της γάτας σας, αλλά και να απλώσετε τη μυρωδιά της γάτας σας ώστε να καταστήσετε το χώρο γνώριμο πριν την αφήσετε έξω. Όταν τελικά νιώσετε ότι η γάτα σας είναι έτοιμη να βγει έξω, αφήστε την πόρτα ανοιχτή κατά τη συνηθισμένη ώρα του φαγητού της, γιατί έτσι είναι πιο πιθανό να γυρίσει για να φάει. Ξεκινήστε με μικρές βόλτες στις οποίες μπορεί να σας βοηθήσει και ένα λουρί με σαμαράκι, μέχρι η γάτα σας να συνηθίσει το περιβάλλον της.

– Μια γάτα μπορεί να επιχειρήσει να γυρίσει στο παλιό της σπίτι, γι’ αυτό είναι καλό να έχετε ενημερώσει τους νέους ιδιοκτήτες και να έχετε μοιραστεί μαζί τους τα στοιχεία επικοινωνίας σας.

Ευχόμαστε σε εσάς και στη γατούλα σας καλή διαμονή στο νέο σας σπίτι.

Σχετικά άρθρα

Δείτε για ποιους λόγους παρουσιάζει η γάτα σας προβλήματα συμπεριφοράς

7 πράγματα που ξέρουμε για τα κουτάβια αλλά δεν είναι σωστά

Πώς θα γίνει η μετακόμιση σε άλλο σπίτι, λιγότερο αγχωτική για τον σκύλο σας