string(0) ""

Πώς να φροντίσετε το κατοικίδιό σας όταν δεν είστε καλά

Στέλλα Πανοπούλου

12/11/2023

Photo: Unsplash

Το Νέτφλιξ μιμείται τη ζωή ή η ζωή μιμείται συχνά σειρές από το Νέτφλιξ με τα σκαμπανεβάσματά της;

Πολλές φορές τρέχουμε πίσω απ’ τις αναποδιές που μας τυχαίνουν, απορούμε με το πώς είναι δυνατόν να είναι όλα τόσο δύσκολα. Φυσικά υπάρχουν και οι εναλλαγές με χαρούμενες περιόδους και υπέροχες στιγμές, αλλά είναι σημαντικό να παραδεχτούμε ότι υπάρχουν και περίοδοι που μας γονατίζουν. Θες σωματικά; Θες ψυχικά; Θες όλα μαζί;

Είμαστε πολύπλοκα όντα που ζουν σε εξαιρετικά πολύπλοκες κοινωνίες και παλεύουν να επιβιώσουν υπό όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες. Αναπόφευκτα, και με όση αισιοδοξία και ενθουσιασμό κι αν ζούμε, όλοι μας θα περάσουμε κάποια στιγμή από δύσκολες φάσεις. Τι κάνουμε, όμως, όταν έχουμε στη ζωή μας πλάσματα που εξαρτώνται από εμάς; Πώς μπορούμε να πάρουμε ένα διάλειμμα από τις ευθύνες της καθημερινότητας χωρίς να παραμελήσουμε κανέναν; Πώς μπορούμε να φροντίσουμε τους άλλους, και πιο συγκεκριμένα τα κατοικίδιά μας, όταν δεν είμαστε καλά;

Ας δούμε πώς μπορείτε να είστε εδώ για τα κατοικίδιά σας τις μέρες που γυρνάτε σπίτι ξεθεωμένος/η, έχοντας περάσει ώρες να στέκεστε στην ουρά ή να περιμένετε στην κίνηση, ή τις μέρες που πρέπει να διαχειριστείτε έναν χωρισμό, μια απώλεια, μια ασθένεια, και δεν αντέχετε πια να προσπαθείτε να παραμείνετε λειτουργικός/ή. Θέλετε απλά να κρυφτείτε κάτω από τα σκεπάσματα, ιδανικά αγκαλιά με τη γάτα ή τον σκύλο σας, και να μην ξεπροβάλετε για κανένα λόγο.

Όταν αντιμετωπίζετε κάτι που σας προκαλεί μια σοβαρή αντίδραση στρες ή τραύματος, ζείτε σε αυτό που λέμε “λειτουργία επιβίωσης”. Δηλαδή, έχετε ίσα-ίσα την αντοχή και την ενέργεια ίσα για να ανταποκριθείτε στις ανάγκες της επιβίωσής σας, και δεν μπορείτε να σχεδιάσετε πιο μακροπρόθεσμα τη ζωή σας. Ο στόχος σας γίνεται απλώς το να αντέξετε τη μέρα.

Όταν βρίσκεστε σε λειτουργία επιβίωσης και έχετε παιδιά ή κατοικίδια, πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να τα φροντίσετε. Η υγεία και η ευημερία τους επαφίεται εξ’ ολοκλήρου πάνω σας. Πώς θα καθαρίσετε όμως την άμμο της γάτας, και πώς θα βγάλετε βόλτα τον σκύλο όταν μετά βίας μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι;

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, συχνά βιώνουν και σωματοποιημένα συμπτώματα, όπως πόνους, γαστρεντερικά και μυικά προβλήματα, προβλήματα σε σχέση με τον ύπνο και το φαγητό, ευθιξία, θυμό, και άγχος.

Οργανώστε τις ανάγκες του κατοικιδίου σας σε μια λίστα

Προσπαθήστε να ετοιμάσετε μια λίστα με τις ανάγκες του κατοικιδίου σας (ποσότητα και συχνότητα ταΐσματος, συνήθειες υγιεινής και καλλωπισμού, φαρμακευτική αγωγή, ανάγκες για βόλτα και παιχνίδι) όσο περνάτε μια καλή φάση στη ζωή σας, ώστε να μην χρειαστεί να το κάνετε όταν δεν είστε καλά. Έτσι, όταν και αν χρειαστεί, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιο δικό σας άνθρωπο για τη φροντίδα του κατοικιδίου σας, παρέχοντας ξεκάθαρες και αναλυτικές οδηγίες.

Μην πανικοβάλλεστε αν κάτι δεν πάει βάσει προγράμματος

Δεν λέμε να παραμελείτε τον σκύλο σας στο σημείο που δεν βγαίνει βόλτα και αναγκάζεται να πηγαίνει τουαλέτα μέσα στο σπίτι, ή να αφήνετε τη γάτα σας ατάιστη. Ζυγίστε τα πράγματα. Αν βγείτε μια πιο μικρή βόλτα μια μέρα, ή αν αφήσετε την άμμο της γάτας σας χωρίς να την καθαρίστε μια άλλη, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Μη νιώθετε τύψεις αν δεν αντέχετε να παίξετε παιχνίδια μαζί τους – προμηθευτείτε διαδραστικά παιχνίδια με τα οποία θα μπορούν να παίξουν μόνα τους.

Ζητήστε βοήθεια

Δεν χρειάζεται πάντα να τα βγάζετε πέρα μόνος/η σας. Απευθυνθείτε σε κάποιο φίλο ή φίλη, σε κάποιο μέλος της οικογένειάς σας, ή σε κάποιον/α επαγγελματία που ασχολείται με τη φροντίδα κατοικιδίων. Μην νιώθετε τύψεις γι’ αυτό. Θα έρθει η σειρά σας να είστε και πάλι καλά, και τότε θα μπορείτε να παρέχετε κι εσείς βοήθεια σ’ αυτούς που την χρειάζονται.

Το κατοικίδιό σας σάς λατρεύει ό,τι κι αν γίνει

Τα ζώα συντροφιάς μας μάς αγαπούν ανιδιοτελώς και χωρίς όρους. Μη νιώσετε άσχημα αν περνάτε μία δύσκολη περίοδο και χρειαστεί να ζητήσετε βοήθεια – οι κοντινοί σας άνθρωποι οφείλουν να σας καταλάβουν. Να θυμάστε ότι σε κάθε περίπτωση, θα έρθουν καλύτερες μέρες, και θα μπορέσετε ξανά να απολαύσετε την παρέα του αγαπημένου σας κατοικιδίου. Μέχρι τότε, φροντίστε τον εαυτό σας ώστε να είστε σε θέση να προσφέρετε φροντίδα και στα υπόλοιπα πλάσματα που σας περιβάλλουν, και αφήστε τα χνουδωτά μέλη της οικογένειας να σας φροντίσουν κι αυτά με τον τρόπο τους.

Σχετικά άρθρα

Ο Marley είναι ένας σκύλος γεμάτος αγάπη- Διασώθηκε από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και ψάχνει ένα σπίτι

Γιατί έχει ανάγκη να διασκεδάζει ο σκύλος – Οι δημιουργικές δραστηριότητες που χρειάζεται

Κουίζ: Ποιο κατοικίδιο είστε σύμφωνα με την προσωπικότητά σας