string(0) ""

Πώς να φέρετε στο σπίτι ένα νέο μωρό γατάκι και να το γνωρίσετε στη γάτα σας

Στέλλα Πανοπούλου

15/03/2024

Photo: Shutterstock

Όταν πήρα στο σπίτι το κακόμοιρο μαύρο γατάκι με τα τεράστια αυτιά που έμοιαζε με μωρό νυχτερίδα, δυσκολεύτηκα πολύ να το γνωρίσω στην τότε 5 ετών γάτα μου.

Το γεγονός ότι ζούσα σε γκαρσονιέρα, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να χωρίσω τα δύο ζωντανά με επιτυχία μέχρι να συνηθίσουν το ένα τη μυρωδιά και την ύπαρξη του άλλου, αποτέλεσε τη βάση για πολλές αστείες ιστορίες που περιλάμβαναν το μικροσκοπικό μπάνιο της γκαρσονιέρας ως δωμάτιο του μωρού (για δύο μέρες, μη φανταστείτε παραπάνω) κι εμένα να πλένομαι στο νεροχύτη της κουζίνας.

Η εμπειρία μου δεν ήταν εύκολη – οι συστάσεις αποδείχθηκαν άθλος. Ήξερα και ξέρω ότι η υιοθεσία ενός μωρού γατιού όταν υπάρχει ήδη μια ενήλικη γάτα στο σπίτι είναι μια διαδικασία που χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία, υπομονή, και αφοσίωση ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά. Ας δούμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να φέρετε ένα μωρό γατάκι σε σπίτι όπου ήδη υπάρχει γάτα, αποφεύγοντας όσο είναι δυνατόν τα ευτράπελα.

Προετοιμάστε τη γάτα σας

Είναι σημαντικό να φέρετε το νέο μέλος της οικογένειας στο σπίτι σε μια περίοδο κατά την οποία η μεγαλύτερη γάτα σας νιώθει όσο το δυνατόν περισσότερο ήρεμη και ασφαλής. Κάποιες εβδομάδες πριν, μπορείτε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε φερομόνες σε μορφή σπρέι ή συσκευής διάχυσης που τοποθετούνται στην πρίζα (τύπου Feliway), οι οποίες βοηθούν πολλές (αν και όχι όλες τις) γάτες να νιώσουν ήρεμες και χαλαρές. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τις φερομόνες για κάποιες εβδομάδες πριν φέρετε το μωρό στο σπίτι.

Αν θεωρείτε ότι η γάτα σας θα αγχωθεί και θα ταραχτεί από την έλευση ενός μωρού στο σπίτι, συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας μερικές εβδομάδες πριν σχετικά με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής που μπορείτε να της δώσετε για να χαλαρώσει. Μην επιλέξετε να δώσετε τίποτα στη γάτα σας χωρίς καθοδήγηση από κτηνίατρο.

Ακόμα, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η μεγαλύτερη γάτα σας είναι υγιής και, επομένως, ότι δεν κινδυνεύει από το επιπλέον στρες που θα προστεθεί στη ζωή της. Πηγαίνετε τη γάτα σας στον/στην κτηνίατρο για εξετάσεις και για να ελέγξετε ότι έχει κάνει όλα της τα εμβόλια (συμπεριλαμβανομένου και του εμβολίου της λύσσας). Βεβαιωθείτε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας σας είναι σε καλή κατάσταση, και ότι καμία από τις δύο γάτες δεν έχει κάποια λοιμώδη νόσο (FIV, FeLV) που μπορεί να μεταδοθεί στην άλλη. Αν κάποια από τις δύο γάτες έχει κάποια μεταδοτική νόσο, είναι σημαντικό να το γνωρίζετε πριν λάβετε σοβαρές αποφάσεις σχετικά με την υιοθεσία.

Προτιμήστε να κρατήσετε τις δύο γάτες χωριστά για τουλάχιστον 10-14 ημέρες ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης διαφόρων ασθενειών, όπως είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Προετοιμάστε το σπίτι σας

Ας ξεκινήσουμε από τα προφανή: φυσικά, θα πρέπει να προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα για το καινούριο γατάκι, όπως είναι τα μπολ για φαγητό, η κατάλληλη τροφή για την ηλικία του, κρεβατάκι, μια ακόμα αμμολεκάνη, και παιχνίδια. Τοποθετήστε τα καινούρια αντικείμενα σε διάφορα μέρη του σπιτιού περίπου μία εβδομάδα πριν φέρετε το γατάκι, έτσι ώστε η άλλη γάτα σας να αρχίσει να συνηθίζει τη μυρωδιά και την παρουσία τους. Αν είναι δυνατό, τοποθετήστε στον χώρο της γάτας σας και κάποια αντικείμενα (π.χ. κουβερτάκι) που φέρουν ήδη τη μυρωδιά του μωρού. Προσπαθήστε να προετοιμαστείτε ψυχολογικά για τον ερχομό του καινούριου γατιού. Αν είστε αγχωμένος/η είναι πολύ πιθανό η γάτα σας να το αντιληφθεί και να στρεσαριστεί.

Προετοιμάστε ένα δωμάτιο που κλείνει ερμητικά (μπορεί να είναι ακόμα και το μπάνιο) και θα μπορεί να προσφέρει ασφάλεια και ησυχία στο μωρό γατάκι. Η μεγαλύτερη γάτα σας πρέπει να έχει πρόσβαση στην πόρτα του δωματίου ώστε να μυρίζει και να ακούει το γατάκι, αλλά να μην μπορεί να αλληλεπιδράσει (τουλάχιστον ακόμα) μαζί του. Τοποθετήστε τα υπάρχοντα του μικρού μέσα στο δωμάτιο μαζί με ένα παιχνίδι της μεγαλύτερης γάτας.

Αυτό που αγχώνει περισσότερο μια γάτα είναι ο περιορισμός της πρόσβασής της σε αγαθά, όπως είναι η άμμος, το νερό, το φαγητό της, ή εσείς ο/η ίδιος/α. Σε ένα σπίτι όπου ζουν παραπάνω από μία γάτα, συνιστάται να έχετε μία αμμολεκάνη παραπάνω από τον αριθμό των γατών. Αν έχετε δύο γάτες, δηλαδή, πρέπει να τους παρέχετε τρεις αμμολεκάνες, σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού, ώστε να μπορούν να πάνε στην τουαλέτα διατηρώντας ένα βαθμό ιδιωτικότητας.

Φέρνοντας το μωρό γατάκι στο σπίτι

Όταν έρθει η ώρα να φέρετε το καινούριο γατάκι στο σπίτι, επιτρέψτε αρχικά στη γάτα σας να το μυρίσει όσο αυτό βρίσκεται μέσα στο κλουβί ή στην τσάντα μεταφοράς. Μετά, πηγαίνετε κατευθείαν στο δωμάτιο που έχετε ετοιμάσει γι’ αυτό, και αφήστε το ελεύθερο να εξερευνήσει τον χώρο (με την πόρτα κλειστή, φυσικά). Το γατάκι σας πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση στο φαγητό, στο νερό, και στην άμμο του. Μην επιτρέψετε στη μεγαλύτερη γάτα να έχει άμεση πρόσβαση στο γατάκι.

Ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν δεν είστε στο σπίτι, και όποτε δεν μπορείτε να επιβλέπετε τις γάτες σας και τις αλληλεπιδράσεις τους, μην αφήνετε το μωρό γατάκι ελεύθερο στο σπίτι. Κρατήστε το περιορισμένο στο ειδικό δωμάτιό του. Η μεγαλύτερη γάτα σας πιθανότατα θα νιώσει περιέργεια και θα προσπαθήσει να μυρίσει και να ακούσει το γατάκι κάτω από την πόρτα. Κρατήστε τα χωριστά για περίπου μία εβδομάδα, ανάλογα με τις αντιδράσεις της γάτας σας. Αφού παίξετε με το γατάκι, να περνάτε πάντα αρκετό χρόνο με τη μεγαλύτερη γάτα σας ώστε να μη νιώθει παραμελημένη. Απλώς, να θυμάστε να πλένετε τα χέρια σας μεταξύ των αλληλεπιδράσεων, ώστε να μη μεταδώσετε μικρόβια από τη μία γάτα στην άλλη.

Όσο πιο πολλή προσοχή αφιερώνετε στη μεγάλη γάτα, και όσο περισσότερο χρόνο περάσει συνηθίζοντας (με ασφάλεια) την οσμή του νεοφερμένου, τόσο πιο εύκολο θα της είναι να αποδεχτεί τη νέα πραγματικότητα.

Φέρνοντας τις δύο γάτες μαζί

Μετά από περίπου μία εβδομάδα, αφήστε το μωρό γατάκι να εξερευνήσει το σπίτι, πάντα υπό την επίβλεψή σας. Επιτρέψτε στη μεγαλύτερη γάτα σας να παρατηρήσει το γατάκι, χωρίς να την πιέσετε να το γνωρίσει και να αλληλεπιδράσει μαζί του. Αν δείτε έντονες επιθετικές τάσεις από την πλευρά της μεγαλύτερης γάτας, απομακρύνετέ την αμέσως ώστε να μην πειράξει το πιο αδύναμο γατάκι. Αν η γάτα σας μοιάζει ήρεμη, δοκιμάστε να παίξετε ταυτόχρονα και με τις δύο γάτες χρησιμοποιώντας ένα αγαπημένο παιχνίδι π.χ. ένα ραβδί με κουκλάκι ή φτερό. Μπορείτε, επίσης, να δώσετε λιχουδιές στις γάτες σας ταυτόχρονα, ή να τις ταΐσετε μαζί, σε ξεχωριστά μπολ – τοποθετώντας τα σχετικά μακριά το ένα από το άλλο.

Αν είστε αρκετά τυχερός/η, και η γάτα σας αλληλεπιδράσει θετικά με το γατάκι (π.χ. παίζοντας ή μυρίζοντάς το χωρίς να εκδηλώσει επιθετικότητα) επιβραβεύστε τη με λιχουδιές, παιχνίδια, και χάδια, ώστε να συνδέσει το μικρό γατάκι με θετικές εμπειρίες.

Επιτρέψτε στη μεγαλύτερη γάτα σας να θέσει τα όριά της, να δείξει, δηλαδή, στο μικρότερο γατάκι μέχρι πού μπορεί να φτάσει, “ποιος είναι ο αρχηγός”, και ποιοι είναι οι κανόνες του σπιτιού. Αν δείτε τη μεγαλύτερη γάτα σας να κάνει “κχχχ” ή να δίνει “χαστουκάκια” στο μικρό, μην παρέμβετε (αρκεί φυσικά η επιθετικότητα να μένει σε αυτό το σημείο και να μην εξελίσσεται σε συμπεριφορές που θα μπορούσαν να βλάψουν το γατάκι).

left arrow
right arrow

Θεματα συμπεριφοράς – Τελευταίες σκέψεις

Αν έχετε τη δική μου τύχη, μπορεί οι δύο γάτες σας να μη γίνουν ποτέ τους φιλαράκια. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες γάτες καταλήγουν – τουλάχιστον – να αποδέχονται την παρουσία μιας άλλης γάτας στο σπίτι. Αυτός πρέπει να είναι ο βασικός στόχος σας. Γι’ αυτό, μην το βάλετε κάτω αν στην αρχή η γνωριμία τους δεν μοιάζει τόσο επιτυχημένη. Σκεφτείτε ότι η μεγαλύτερη γάτα σας έχει περάσει καιρό ζώντας μόνη της, ως η κυρία του σπιτιού. Η ξαφνική αλλαγή είναι φυσιολογικό να ταράξει τα νερά και χρειάζεται χρόνο για να συνηθίσει η μία γάτα την άλλη, αλλά με υπομονή και επιμονή είναι σίγουρο ότι θα επέλθει ειρήνη στο σπιτικό σας. Μην πιέσετε καταστάσεις και μη βιαστείτε κατά την κοινωνικοποίηση των γατών σας.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, αυξάνοντας σταδιακά τον χρόνο που περνάνε οι δύο γάτες μαζί. Αν η μεγαλύτερη γάτα εκδηλώνει έντονη επιθετικότητα που επιμένει, απευθυνθείτε στον/στην κτηνίατρό σας ή σε κάποιον/α ειδικό στη συμπεριφορά των γατών.

Σχετικά άρθρα

Αιγυπτιακές Γάτες Μάου: 6 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτά τα εντυπωσιακά αιλουροειδή

Μήπως ο σκύλος σας δεν σας συμπαθεί αρκετά; Πώς θα το καταλάβετε

Γιατί ο σκύλος σας βγάζει τη γλώσσα του έξω; Πότε είναι ανησυχητικό