string(0) ""

Πώς φροντίζει η μαμά γάτα τα μωρά της; Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Στέλλα Πανοπούλου

01/12/2024

Photo: Shutterstock

Λίγες εικόνες είναι πιο τρυφερές από μια μαμά γάτα που φροντίζει τα μωρά της. Ας δούμε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη γέννηση και τη φροντίδα των μικρών από τη μαμά τους.

Αμέσως μετά τη γέννα

Η μητέρα γάτα αναζητά ένα άνετο, ζεστό, και ήσυχο μέρος για να γεννήσει τα μωρά της. Αν φροντίζετε μια γάτα που πρόκειται να γεννήσει, μπορείτε να τη βοηθήσετε δημιουργώντας αυτόν τον χώρο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να της παρέχετε ένα κουτί στο οποίο θα έχετε στρώσει πετσέτες, σε ένα ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο.

Τη στιγμή που γεννιούνται τα γατάκια, η μαμά τους τα γλείφει για να απομακρύνει τους αμνιωτικούς σάκους από τα πρόσωπα και τα σώματά τους. Ακόμα, δαγκώνει και κόβει τους ομφάλιους λώρους, και τρώει τους πλακούντες. Όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικές συμπεριφορές.

Οι γάτες αποζητούν την ιδιωτικότητά τους όταν γεννούν. Η γάτα σας ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να τη βοηθήσετε σε περίπτωση που δεν καταφέρνει να φροντίσει τα μωρά της. Αν δεν απομακρύνει τους αμνιωτικούς σάκους από τα γατάκια, μπορείτε να τους σπάσετε απαλά με μια πετσέτα. Μετρήστε τους πλακούντες ώστε να βεβαιωθείτε ότι αντιστοιχεί ένας σε κάθε γατάκι. Αν δεν δείτε όλους τους πλακούντες, ενδέχεται κάποιος να μην έχει βγει, και η γάτα σας να χρειάζεται ιατρική φροντίδα. Παρόλα αυτά, ενδέχεται να τον έχει ήδη φάει. Δύο δίδυμα γατάκια μπορεί να μοιράζονται έναν πλακούντα.

Οι πρώτες εβδομάδες

Τα μωρά γατάκια δεν μπορούν να δουν και να ακούσουν όταν γεννιούνται. Πρέπει να χρησιμοποιήσουν το ένστικτό τους για να βρουν τις θηλές της μητέρας τους και να τραφούν. Ευτυχώς, μπορούν να μυρίσουν το γάλα, και διαθέτουν ένα αντανακλαστικό που τα βοηθά να εντοπίσουν τη θηλή όταν αυτή τα ακουμπάει. Αν ένα από τα μωρά δυσκολεύεται να βρει τη θηλή, η μαμά του θα το τραβήξει προς το μέρος της. Συνήθως, τα νεογέννητα γατάκια θηλάζουν μέσα στις πρώτες δύο ώρες που ακολουθούν τη γέννησή τους, και πρέπει να φάνε μέσα στις πρώτες 24 ώρες. Αν υπάρχουν περισσότερα γατάκια απ’ ότι θηλές, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε κοντά και να αλλάζετε θέση στα γατάκια ώστε να μπορέσουν όλα να φάνε.

Κατά τις πρώτες ημέρες, η μαμά γάτα γλείφει συστηματικά τα γατάκια της στην κοιλιά και στον πρωκτό για να τα βοηθήσει να πάνε τουαλέτα. Συνιστάται να παρακολουθείτε αν οι πετσέτες λερώνονται και να τις αλλάζετε με καθαρές. Από τη στιγμή που τα γατάκια αρχίζουν να κινούνται μόνα τους στον χώρο, σταματούν να χρειάζονται βοήθεια με την τουαλέτα. Αν μεγαλώνετε μωρά που δεν έχουν μαμά, είναι δική σας δουλειά να τα ερεθίζετε ώστε να πηγαίνουν τουαλέτα χρησιμοποιώντας ένα ζεστό, νωπό πανί.

Οι πρώτοι μήνες

Μετά από περίπου τρεις εβδομάδες, τα γατάκια ξεκινούν να εξερευνούν το περιβάλλον τους. Τότε ξεκινά η μαμά γάτα να κοινωνικοποιεί τα μικρά της. Τα ενθαρρύνει να κινούνται και να περπατούν, και μπορεί να βγάζει περίεργους ήχους όταν καλεί αυτά που έχουν απομακρυνθεί να επιστρέψουν. Γύρω στις τέσσερις εβδομάδες, τα γατάκια πρέπει να στέκονται στα πόδια τους με σταθερότητα, και η μαμά αρχίζει τη διαδικασία του απογαλακτισμού (η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι τις 12 εβδομάδες). Αν ο απογαλακτισμός γίνει απότομα, τα γατάκια μπορεί να μεγαλώσουν και να συνεχίσουν να πιπιλίζουν άψυχα αντικείμενα, όπως είναι οι κουβέρτες.

Περίπου στις έξι εβδομάδες ξεκινούν να παίζουν, να πηδούν, και να σκαρφαλώνουν. Τότε είναι που η μαμά τους αρχίζει να τους μαθαίνει να πηγαίνουν τουαλέτα στην άμμο τους. Μέχρι να κλείσουν τις 12 εβδομάδες, τα γατάκια μαθαίνουν πολλά βλέποντας τα αδερφάκια και τη μαμά τους να παίζουν, και συμμετέχοντας στο παιχνίδι. Επιπλέον, πολλοί ειδικοί υποδεικνύουν ότι τα γατάκια πρέπει να εκτίθενται στο ανθρώπινο άγγιγμα στις 4-6 εβδομάδες, ώστε να συνηθίσουν τους ανθρώπους και να μην τους φοβούνται μεγαλώνοντας.

Πώς να φροντίσετε τη μαμά

Οι γάτες είναι πολύ καλές στο να φροντίζουν τον εαυτό τους αφού γεννήσουν. Η μαμά γάτα γλείφεται έντονα, και ιδανικά δεν πρέπει να βγαίνουν πολλά υγρά ή αίμα από το αιδοίο της. Συνήθως δεν τρώει ούτε πίνει μέχρι να περάσουν 24 ώρες από τη γέννα. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, η γάτα θα διστάζει να αφήσει μόνα τα μικρά της. Τοποθετήστε το φαγητό, το νερό, και την αμμολεκάνη έξω από το κουτί της, ώστε να αισθάνεται ασφαλής και άνετα να πηγαίνει όποτε θέλει.

Μια γάτα που θηλάζει μπορεί να αναπτύξει μαστίτιδα ή μόλυνση στη μήτρα. Αν η μαμά γάτα σας μοιάζει άρρωστη, έχει υπνηλία, ή παραμελεί τα μικρά της, επισκεφτείτε αμέσως τον/την κτηνίατρο.

Μην ανησυχήσετε αν η τρυφερή και αγαπησιάρα γατούλα σας ξαφνικά αρχίσει να γρυλίζει και να κάνει πως επιτίθεται αφού γεννήσει. Η μητρική επιθετικότητα είναι απολύτως φυσιολογική στις γάτες. Οι ορμόνες καθιστούν πολλά θηλαστικά υπερπροστατευτικά απέναντι στα παιδιά τους. Αν δοκιμάσετε να αλληλεπιδράσετε με τη γάτα σας ή με τα μικρά, ενδέχεται να μην σας αντιμετωπίσει και τόσο φιλικά. Οι γάτες που φοβούνται ότι τα μικρά τους δεν είναι ασφαλή μπορεί ακόμα και να τα σκοτώσουν κατά λάθος. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να παρέχετε στα ζωάκια ένα προστατευμένο, ήρεμο περιβάλλον χωρίς φασαρία και κίνηση, ώστε να μπορεί η μαμά να φροντίζει τα μικρά της χωρίς άγχος.

left arrow
right arrow

Πότε είναι ασφαλές να χωριστούν τα μωρά από τη μαμά τους;

Η ηλικία κατά την οποία είναι ασφαλές να χωριστεί η οικογένεια εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα μωρά εγκαταλείπονται, ή η μαμά δεν είναι αρκετά υγιής ώστε να τα φροντίσει, και τότε χρειάζεται να παρέμβετε. Όσο περισσότερο κατανοείτε το πώς φροντίζουν οι γάτες τα μικρά τους, τόσο καλύτερα θα μπορέσετε να αποφασίσετε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να χωριστούν, για να δοθούν τα γατάκια προς υιοθεσία σε ένα άλλο σπίτι. Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να περιμένετε μέχρι να περάσουν τουλάχιστον 6 εβδομάδες, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να τα αφήσετε μαζί για τουλάχιστον 8-10 εβδομάδες. Οι γάτες που περνούν αρκετό καιρό με τη μαμά τους συνήθως κοινωνικοποιούνται καλύτερα στη συνέχεια.

Σχετικά άρθρα

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα μουστάκια του σκύλου

Μπορούν να μυρίσουν τα πουλιά; Τι δείχνουν οι έρευνες

3 πράγματα που κάθε κηδεμόνας γάτας πρέπει να ξέρει πώς να τα κάνει