Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να χαϊδεύετε τη γάτα σας
Στέλλα Πανοπούλου
12/10/2023
Οι γάτες είναι υπέροχοι σύντροφοι.
Μας κάνουν παρέα, δέχονται τις αγκαλιές μας, και μας δείχνουν την αγάπη τους με γουργουρίσματα και απαλές κουτουλιές. Όλα αυτά, όμως, μια γάτα τα κάνει όταν θελήσει εκείνη, και είναι πολύ σημαντικό να σεβαστεί κανείς τα όριά της. Μπορεί να ονειρεύεστε ατελείωτα χάδια και ζουλήγματα με τη γάτα σας, αλλά αυτή να σας απογοητεύσει, απορρίπτοντας την επιθυμία σας. Αν μάθετε πότε – και πώς – να χαϊδεύετε τη γάτα σας, σεβόμενος/η τα όριά της, αυτό σίγουρα θα αποτελέσει ένα στιβαρό θεμέλιο για τη σχέση σας.
Πώς μαθαίνει μια γάτα να δέχεται τα χάδια
Ο βαθμός στον οποίο μια γάτα μαθαίνει να δέχεται τα χάδια εξαρτάται από την κοινωνικοποίηση και το χειρισμό που δέχτηκε όταν ήταν μικρή (πριν τις 8 εβδομάδες). Πολλά γατάκια ζουν ακόμα με τη μαμά τους σε αυτή την ηλικία, και δεν έχουν την ευκαιρία να συνηθίσουν τα χάδια και τον χειρισμό από ανθρώπους.
Επομένως, αν είναι σημαντικό για εσάς να μοιράζεστε χάδια με τη γάτα σας, τότε είναι προτιμότερο να υιοθετήσετε ένα γατάκι που γνωρίζετε ότι είχε επαφή με ανθρώπους από μικρή ηλικία. Άλλα γατάκια μεγαλώνουν με μαμάδες που αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους με φόβο και επιφύλαξη. Το πιθανότερο είναι ότι αυτά τα γατάκια θα μιμηθούν τη μαμά τους και θα είναι επιφυλακτικά απέναντι στους ανθρώπους. Γι’ αυτό, όταν υιοθετείτε ένα ντροπαλό γατάκι, χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε με ιδιαίτερη υπομονή.
Ακόμα, ο βαθμός στον οποίο θέλει ή όχι να αλληλεπιδράσει μαζί σας η γάτα σας, μπορεί να επηρεάζεται και από γενετικούς παράγοντες. Μια έρευνα εντόπισε πως τα γατάκια που έχουν μπαμπάδες με αυτοπεποίθηση είναι πιο πιθανό να είναι εξωστρεφή, περιπετειώδη, και να φοβούνται λιγότερο τους ανθρώπους.
Είναι σημαντικό, αν μπορείτε, να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερα για την ιστορία της γάτας σας. Μην την πιέζετε να δεχτεί χάδια αν βλέπετε ότι δεν θέλει. Προσπαθήστε να σκεφτείτε την κατάσταση από τη δική της θέση, ώστε να μην εντείνετε τον φόβο της επιμένοντας.
Πώς να χαϊδεύετε τη γάτα σας
Πολλά πράγματα μπορεί να γίνουν τραυματικά για μια γάτα. Αν κάποια στιγμή, την ώρα των χαδιών, τη ζουλήξετε παραπάνω ή πονέσει, είναι λογικό να αγχωθεί και να μην θέλει να επαναληφθεί η συγκεκριμένη κατάσταση. Αν επιμείνετε, ενδέχεται η συμπεριφορά της να γίνει επιθετική. Γι’ αυτό, βεβαιωθείτε ότι πάντα χαϊδεύετε τη γάτα σας με ηρεμία και προσοχή, προσπαθώντας να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματός της έτσι ώστε να γνωρίζετε πότε θέλει να σταματήσετε.
Επίσης, ενδέχεται η γάτα σας να θέλει χάδια γενικά, αλλά να μην τα επιθυμεί εδώ και τώρα, γιατί κάνει κάτι άλλο, ή γιατί δεν έχει όρεξη.
Ιδανικά, αφήνετε τη γάτα σας ελεύθερη να σας πλησιάσει εκείνη και να αναζητήσει τα χάδια σας. Μια γάτα που θέλει χάδια θα έρθει κοντά σας και θα τριφτεί με το πρόσωπό της στα χέρια ή στα πόδια σας. Μπορεί να γουργουρίσει ή να κάνει “πατουσάκια”. Ακόμα, μπορεί να γυρίσει στο πλάι, ζητώντας χάδια στην πλάτη της ή ξύσιμο κοντά στη βάση της ουράς της.
Πότε να σταματήσετε
Η γάτα σας, συνήθως, θα σας δώσει σημάδια όταν σταματάει να επιθυμεί τα χάδια σας. Αν η γάτα σας δεν θέλει να τη χαϊδέψετε μια συγκεκριμένη στιγμή, μπορεί να κουνήσει έντονα και νευρικά την ουρά της, να απομακρυνθεί, ή να γίνει επιθετική. Αν η γάτα σας προτιμά να μην τη χαϊδέψετε εδώ και τώρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον χρόνο αυτό για να παίξετε μαζί της.
Πού να χαϊδεύετε την γάτα σας
Τόσο οι γάτες, όσο και οι σκύλοι – ακόμη κι αν υπομένουν περισσότερα – έχουν μέρη του σώματος στα οποία προτιμούν να τα χαϊδεύει κανείς, και άλλα τα οποία δεν θέλουν να ακουμπάτε. Αν το σκεφτείτε καλά, έτσι ακριβώς λειτουργούμε κι εμείς οι άνθρωποι. Ο σεβασμός των ορίων είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη δόμηση ισχυρών δεσμών με το ζώο συντροφιάς σας.
Οι γάτες απολαμβάνουν περισσότερο το να τις ξύνετε κάτω απ’ το πηγούνι, πίσω απ’ τα αυτιά, και να χαϊδεύετε με μεγάλες και απαλές κινήσεις την πλάτη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι μια γάτα θα νιώθει σίγουρα άνετα με οποιονδήποτε θελήσει να τη χαϊδέψει σ’ αυτά τα σημεία, ούτε ότι αν τη χαϊδέψετε εκεί θα θέλει να το συνεχίσετε για πολλή ώρα. Κάποιες γάτες έχουν πιο περιορισμένα όρια ως προς την επαφή και την κοινωνικοποίηση από άλλες, κι αυτό πρέπει να γίνεται σεβαστό.
Μην επιχειρήσετε να χαϊδέψετε την κοιλιά της γάτας σας εκτός αν σας προσκαλέσει να το κάνετε, καθώς πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή του σώματός της, η οποία δεν θέλει να αγγίζεται.
Αν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά της γάτας σας όσο την χαϊδεύετε, είναι προτιμότερο να σταματήσετε. Μην ανησυχείτε, όσο δίνετε χώρο και χρόνο στη γάτα σας, τόσο περισσότερο θα σας εμπιστεύεται και θα σας επιτρέπει να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί της.