Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών γατών
Κωνσταντίνα Μάλλιου
18/08/2023
Οι γάτες βρίσκονται δίπλα μας από αρχαιοτάτων χρόνων.
Έχουν γίνει τα φιλαράκια μας, τις αγαπάμε, τις φροντίζουμε και τις θέλουμε στη ζωή μας.
Υπάρχει τεράστια ποικιλία σε φυλές, μεγέθη και χρώματα και σίγουρα αν αποφασίσει κάποιος να υιοθετήσει μια γατούλα δεν θα το μετανιώσει καθώς τα ψυχολογικά οφέλη είναι πολλά.
Η επιλογή ενός αιλουροειδούς κατοικιδίου μπορεί να αποδειχτεί λίγο δύσκολη γιατί το πιο πιθανό είναι να θέλουμε να πάρουμε όλες τις γατούλες στο σπίτι μας. Φυσικά θα πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι μπορούμε να εντάξουμε μια γάτα στην οικογένεια και ότι θα είμαστε αρκετά υπεύθυνοι όσον αφορά τη φροντίδα της.
Πώς όμως μπορούμε να επιλέξουμε την κατάλληλη γάτα για εμάς;
Σίγουρα πέρα από τον χαρακτήρα και την εμφάνιση, σημαντικό ρόλο παίζει και το φύλο αφού οι αρσενικές με τις θηλυκές γάτες διαφέρουν σε πολλά σημεία.
Η εξερεύνηση των αντιθέσεων μεταξύ των καμαρωτών αρσενικών και των γουργουριστών βασιλισσών, μπορεί να βοηθήσει να επιλέξετε τον γούνινο γατοφίλο που ταιριάζει καλύτερα στην προσωπικότητα και τον τρόπο ζωής σας.
Θα πρέπει να υιοθετήσετε θηλυκή ή αρσενική γατούλα;
Ας δούμε λοιπόν τις διαφορές προτού απαντήσετε σωστά σε αυτή διακαή ερώτηση.
1. Γεννητικά όργανα
Η κυριότερη και εμφανέστερη διαφορά μεταξύ αρσενικών και θηλυκών γατών είναι τα γεννητικά τους όργανα. Στις αρσενικές γάτες ο πρωκτός και το πέος απέχουν πολύ περισσότερο μεταξύ τους – συνήθως η απόσταση αυτή είναι μεγαλύτερη από 1 με 2 εκατοστά στις ενήλικες γάτες- ενώ οι όρχεις βρίσκονται ανάμεσά τους. Στις θηλυκές γάτες, η απόσταση μεταξύ του πρωκτού και του αιδοίου τους είναι πολύ πιο μικρή. Στα νεαρά γατάκια στα οποία οι όρχεις δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα, είναι πιο δύσκολο να διακριθεί το φύλο τους, οπότε αν χρειάζεται να καταλάβουμε αν ένα γατάκι είναι θηλυκό ή αρσενικό πρέπει να βασιστούμε μόνο στην απόσταση μεταξύ πρωκτού και γεννητικών οργάνων.
2. Εμφάνιση
Μια από τις πιο αξιοσημείωτες διαφορές αρσενικής και θηλυκής γατούλας είναι το μέγεθός τους. Συνήθως οι αρσενικοί γάτοι είναι μεγαλύτεροι και βαρύτεροι από τις θηλυκές γάτες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μια θηλυκή γάτα δεν μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι σωματικά πιο μεγάλη από έναν γάτο. Επιπλέον, οι γάτοι τείνουν να έχουν πιο μεγάλα μάγουλα και πιο στρογγυλεμένο πρόσωπο σε σχέση με τις θηλυκές γάτες. Τα μεγάλα μάγουλα οφείλονται στην τεστοστερόνη των αρσενικών και είναι σημάδι δύναμης και ετοιμότητας για μάχη. Επίσης τα μεγάλα μάγουλα προστατεύουν το πρόσωπο και το πάνω μέρος του λαιμού από κάποιον επικείμενο καυγά αλλά προσελκύουν και τα θηλυκά όταν είναι η περίοδος αναπαραγωγής.
3. Μαρκάρισμα
Παρόλο που δεν το κάνουν όλες οι αρσενικές γάτες, το μαρκάρισμα της περιοχής τους με ούρα εκτός της αμμολεκάνης τους είναι σημαντική διαφορά. Όταν λέμε ότι ένας γάτος «μαρκάρει» την περιοχή του, εννοούμε ότι ψεκάζει με μια μικρή ποσότητα ούρων κάποια επιφάνεια έτσι ώστε να δηλώσει ότι αυτή η περιοχή είναι δική του. Αυτή τη συμπεριφορά την συναντάμε τόσο σε οικόσιτες γάτες όσο και σε γάτες που ζουν στη φύση. Οι γάτες χρησιμοποιούν επίσης το μαρκάρισμα για να διατυμπανίσουν ότι είναι σε περίοδο αναπαραγωγής και αναζητούν ταίρι. Στα στειρωμένα αρσενικά αυτή η συμπεριφορά συναντάται πιο σπάνια αλλά μπορεί να συμβαίνει. Όπως επίσης και κάποιες θηλυκές γάτες αλλά και αυτή η περίπτωση είναι αρκετά σπάνια.
4. Συμπεριφορά & Προσωπικότητα
Η στείρωση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην συμπεριφορά και την προσωπικότητα μια γάτας ανεξαρτήτως του φύλου της. Τα αστείρωτα αρσενικά τείνουν να γίνονται επιθετικά απέναντι σε άλλα αρσενικά, να μαρκάρουν την περιοχή τους και να αναζητούν ταίρι όταν είναι η περίοδος αναπαραγωγής. Ωστόσο, όταν στειρωθούν, τείνουν να γίνονται αρκετά πιο χαλαρά, κοινωνικά, στοργικά και παιχνιδιάρικα. Μπορούν να δημιουργήσουν στενούς δεσμούς τόσο με τους γατοκηδεμόνες τους όσο και με άλλες γάτες.
Όσον αφορά τις θηλυκές γάτες που δεν έχουν στειρωθεί, όταν είναι σε οίστρο περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας αναζητώντας σύντροφο και τείνουν να γίνονται πιο τρυφερές και να αναζητούν την προσοχή. Οι θηλυκές γάτες που έχουν στειρωθεί είναι αρκετά πιο χαλαρές, όμως λιγότερο παιχνιδιάρες από τις αρσενικές γάτες. Είναι λίγο πιο απόμακρες και θέλουν να κυριαρχούν, ειδικά αν κάποιος προσπαθήσει να εισβάλει στην περιοχή τους. Αν υπάρχει μωρό γατάκι στο σπίτι, πολλές φορές έχουν το ένστικτο της μητρότητας και του δείχνουν όλη τους την αγάπη και τη στοργή.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εξαιρέσεις και ότι ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά μιας γάτας δεν εξαρτάται και επηρεάζεται από τον τρόπο και το περιβάλλον που μεγαλώνει. Υπάρχουν παραδείγματα με γάτες, ανεξαρτήτου φύλου που έχουν μεγαλώσει με άλλες γάτες ή σκύλους και είναι απολύτως φιλικές καταργώντας έτσι τα στερεότυπα για τη μη κοινωνικότητά τους.
5. Προσδόκιμο ζωής
Η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής που μπορεί να ελπίζει κάθε οικόσιτη γάτα να ζήσει μπορεί να είναι τα 20 με 25 χρόνια αν και αυτό δεν είναι ο κανόνας. Δυστυχώς οι περισσότερες γάτες δεν ζουν πάνω από 15 χρόνια. Ανεξάρτητα από το φύλο τους, οι στειρωμένες γάτες ζουν περισσότερο από αυτές που δεν έχουν στειρωθεί γιατί μπορεί να μην εμφανίσουν διάφορα προβλήματα υγείας όπως για παράδειγμα ο καρκίνος στα αναπαραγωγικά όργανα. Επίσης οι οικόσιτες γάτες τείνουν να ζουν περισσότερα χρόνια γιατί έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Όταν όμως η σύγκριση έρχεται στα δύο φύλα, οι θηλυκές γάτες τείνουν να ζουν κατά μέσο όρο 2 χρόνια περισσότερο από ότι οι αρσενικές.
Τελευταίες σκέψεις
Κάθε γάτα είναι ξεχωριστή και δεν μπορούμε να πούμε ποιο από τα δύο φύλα είναι το καλύτερο για υιοθεσία. Υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους αλλά όσον αφορά τον χαρακτήρα τους είναι όλα θέμα του τρόπου και του περιβάλλοντος που μεγαλώνουν. Οπότε μια θηλυκή γατούλα μπορεί να είναι τόσο στοργική και κοινωνική όσο μια αρσενική. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υιοθεσία μια γάτας θα σας ωφελήσει ψυχολογικά και συναισθηματικά, οπότε μην το σκέφτεστε καθόλου.
Υιοθετήστε ένα χνουδωτό αιλουροειδές που θα σας αλλάξει τη ζωή!