Οι γάτες με αυτό το χρώμα τείνουν να υιοθετούνται πιο σπάνια από τις υπόλοιπες
Κωνσταντίνα Μάλλιου
17/09/2023
Παρότι εδώ και χρόνια έχουμε μπει στον 21ο αιώνα και ο άνθρωπος έχει κάνει ραγδαία πρόοδο σε όλους του τομείς, υπάρχουν ακόμα προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες που είναι δύσκολο να εξαλειφθούν.
Δυστυχώς αυτές οι προκαταλήψεις έχουν περάσει και στα ζώα με μία από τις πιο διαδεδομένες δεισιδαιμονίες να είναι αυτή για τις μαύρες γάτες.
Σύμφωνα με έρευνες οι μαύρες γάτες είναι αυτές που τείνουν να υιοθετούνται λιγότερο συχνά από γάτες με άλλο χρώμα τριχώματος.
Μια ομάδα Καναδών ερευνητών το 2016 διαπίστωσε μάλιστα, ότι το χρώμα του τριχώματος είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός παράγοντας στην υιοθεσία γάτας. Εκείνη η μελέτη αναφέρει ότι οι μαύρες γάτες χρειάζονται περίπου 2 έως 6 ημέρες περισσότερο χρόνο για να υιοθετηθούν από ό,τι οι άλλες γάτες.
Μια παρόμοια έρευνα έγινε και από επιστήμονες στο Κολοράντο. Στην έρευνα συμμετείχαν 15.000 γάτες. Κατά την διαδικασία της υιοθεσίας διαπιστώθηκε ότι οι μαύρες γάτες περνούν κατά μέσο όρο 26,25 ημέρες σε καταφύγιο ενώ οι γάτες με διαφορετικό χρώμα γούνας περνούν στο καταφύγιο περίπου 24,01 ημέρες.
Το 2019 οι επιστήμονες Haylie D. Jones και Christian L. Hart διεξήγαγαν μια έρευνα και προσπάθησαν να εξετάσουν τους λόγους για αυτές τις προκαταλήψεις εναντίον των μαύρων γατών.
Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 101 άτομα εκ των οποίων το 83% ήταν γυναίκες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μια διαδικτυακή έρευνα στην οποία βαθμολόγησαν 20 εικόνες διαφορετικών γατών, η καθεμία με «ουδέτερη έκφραση και στάση προσώπου». Μερικές από τις ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν ήταν πόσο φιλική και πόσο επιθετική φαινόταν η κάθε γάτα, πόσο πρόθυμοι ήταν να υιοθετήσουν τη γάτα και πόσο καλά μπορούσαν να διαβάσουν την έκφραση της γάτας. Επιπλέον, συμπλήρωσαν διάφορες μετρήσεις της δικής τους προσωπικότητας, στάσεων και πεποιθήσεων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αντίθετα με τις προσδοκίες, οι μαύρες και οι άλλου χρώματος γάτες δεν διέφεραν ως προς την αξιολογημένη δυνατότητα υιοθεσίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα εξακολουθεί υπάρχει η προκατάληψη για τις μαύρες γάτες.
Έδωσαν μάλιστα και τρεις πιθανές εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι δεν υιοθετούν μαύρες γάτες:
1. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι μαύρες γάτες είναι λιγότερο φιλικές και περισσότερο επιθετικές. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν αποδεικνύεται αλλά έχει επικρατήσει εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια.
2. Οι άνθρωποι που ήταν περισσότεροι προληπτικοί έδειξαν μεγαλύτερη προκατάληψη απέναντι στις μαύρες γάτες θεωρώντας τες λιγότερο εύκολες στην υιοθέτηση λόγω χαρακτήρα τους. Επιπλέον, αυτά τα άτομα είχαν λιγότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους καθώς ισχυρίζονταν ότι δεν μπορούσαν να διαβάσουν τις εκφράσεις των μαύρων γατών, γεγονός που οδηγεί και στον επόμενο λόγο.
3. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν μπορούν να διαβάσουν τα συναισθήματα των μαύρων γατών με αποτέλεσμα να τις αξιολογούν ως λιγότερο φιλικές και περισσότερο επιθετικές και έτσι δεν προέβαιναν στην υιοθεσία τους.
Γιατί υπάρχουν όμως αυτές οι προκαταλήψεις;
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει σαφής προέλευση της πεποίθησης ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν κακή τύχη ή είναι επιθετικές.
Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτή η ιδέα προέρχεται από μια ιστορία της ελληνικής μυθολογίας όπου η θεά Ήρα τυφλωμένη από θυμό τιμώρησε μια υπηρέτρια με το όνομα Γαλινθιάδα, μεταμορφώνοντάς τη σε μαύρη γάτα και στέλνοντας τη στον κάτω κόσμο μαζί με τη θεά της μαγείας, την Εκάτη.
Μια άλλη πιθανή προέλευση της ιδέας για κακή τύχη, είναι την περίοδο που ο Πάπας Γρηγόριος, ο ένατος, ενοχοποίησε τις μαύρες και διέταξε τη μαζική εξόντωσή τους καθώς πίστευε ότι ήταν μεταμφιεσμένοι δαίμονες.
Οπότε, δεν υπάρχει σαφής εξήγηση γιατί οι μαύρες γάτες είναι τόσο παρεξηγημένες.
Τελευταίες σκέψεις
Ίσως δεν είμαστε ακόμα σε θέση να πετάξουμε από πάνω μας όλες αυτές τις εσφαλμένες πεποιθήσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε. Εξάλλου, ότι χρώμα και να είναι μια γάτα έχει τις ίδιες ανάγκες που έχουν και όλες οι άλλες. Χρειάζεται την ίδια φροντίδα και αγάπη με όλα τα ζωάκια αυτού του κόσμου.
Με όλα αυτά τα περιστατικά κακοποιήσεων που ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά, δεν θα έπρεπε να μας επηρεάζει τι χρώμα είναι ένα ζωάκι ή πόσο όμορφο είναι ή πόσο μεγάλο σε μέγεθος ή ηλικία. Καθένα από αυτά είναι ξεχωριστά και έτοιμα να προσφέρουν την άνευ όρων αγάπη τους σε όποιον κηδεμόνα είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη της φροντίδας και της προστασίας τους.