string(0) ""

Οι αλλεργίες που εμφανίζουν οι γάτες: συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση και θεραπεία

Στέλλα Πανοπούλου

09/10/2023

Photo: Shutterstock

Όπως και οι άνθρωποι, οι γάτες παθαίνουν αλλεργίες λόγω διάφορων παραγόντων.

Οι αλλεργίες δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος όταν η γάτα έρχεται σε επαφή με αλλεργιογόνες ουσίες. Ας δούμε λοιπόν κάποια πράγματα για τα συμπτώματα, τις αιτίες, τη διάγνωση και τη θεραπεία των αλλεργιών των γατών.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα των αλλεργιών στις γάτες συνήθως σχετίζονται με το δέρμα. Μπορεί να δείτε κάποια κοκκινίλα ή φλεγμονή στο δέρμα της γάτας σας, ή όταν τη χαϊδεύετε να το νιώσετε τραχύ, σαν να έχει μικρά κακαδάκια. Μπορεί να παρατηρήσετε σημάδια στο πρόσωπο, στην κοιλιά, στους μηρούς και στους γλουτούς, και γύρω απ’ την ουρά. Ακόμα, ενδέχεται η γάτα σας να ξύνεται έντονα και να γλείφει επίμονα το τρίχωμά της για να ανακουφιστεί από τον κνησμό. Αν παρατηρήσετε τμήματα δέρματος όπου το τρίχωμα λείπει ή είναι κατεστραμμένο, υπάρχει περίπτωση η γάτα σας να υποφέρει από αλλεργία.

Επιπλέον, η γάτα σας μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα που σχετίζονται με το αναπνευστικό της σύστημα, όπως βήχα, φτερνίσματα, ρινικό έκκριμα, θορυβώδη αναπνοή, και δάκρυα. Τέλος, υπάρχουν και τα συμπτώματα του πεπτικού συστήματος, όπως εμετός και διάρροια.

Αιτίες

Οι αιτίες των αλλεργιών στις γάτες είναι οι παρακάτω:

– Παράσιτα – κυριώς ψύλλοι

– Κάποια/ες ουσία/ες στη διατροφή της

– Αλλεργιογόνα στο περιβάλλον
Αλλεργιογόνα του αέρα
Αλλεργιογόνα εξ επαφής π.χ. κάποιο ύφασμα, το κολάρο της

– Εποχιακές αλλεργίες π.χ. λόγω της γύρης, του γρασιδιού, των αγριόχορτων, της μούχλας, που εμφανίζονται σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου.

Διάγνωση

Τα συμπτώματα μπορεί να προσομοιάζουν σε αυτά των λοιμώξεων από παράσιτα ή μύκητες, ή σε προβλήματα συμπεριφοράς. Γι’ αυτό, συχνά είναι δύσκολο να διαγνωστεί μια αλλεργία και να εντοπιστούν οι αιτίες της.

Ανάλογα με τα συμπτώματα, ο/η κτηνίατρός σας μπορεί να χορηγήσει στη γάτα σας θεραπεία κατά των ψύλλων. Αν τα συμπτώματα της αλλεργίας δεν υποχωρήσουν, θα προχωρήσει σε δίαιτα δι’ αποκλεισμού για να βρει σε ποιο/α συστατικό/α έχει αλλεργία η γάτα σας, αφού αλλάξει την διατροφή της σε μια υποαλλεργική κλινική δίαιτα. Οι υποαλλεργικές τροφές είναι ειδικές για γάτες με ευαίσθητο δέρμα, καθώς το δέρμα είναι το όργανο που επηρεάζεται πιο άμεσα από τις διατροφικές αλλεργίες. Αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, ενδέχεται ο/η κτηνίατρος να επαναφέρει άλλες πηγές πρωτεϊνών στη διατροφή της γάτας σας, για να ελέγξει ποιες ουσίες προκαλούν την αλλεργία.

Θεραπεία

Στην περίπτωση όπου η αλλεργία οφείλεται σε ψύλλους, θα χορηγηθεί στη γάτα σας η κατάλληλη θεραπεία. Είναι σημαντικό να κάνετε αποπαρασίτωση στη γάτα σας συστηματικά σύμφωνα με τις οδηγίες του/της κτηνιάτρου σας.

Στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι η αιτία της αλλεργίας είναι διατροφική, το πιθανότερο είναι να πρέπει η γάτα σας να λαμβάνει στο εξής ειδική υποαλλεργική τροφή.

Αν το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας σας αντιδρά τοπικά σε σημεία επαφής με συγκεκριμένα υλικά, αποφύγετε τη χρήση τους.

Τέλος, ενδέχεται ο/η κτηνίατρος να χορηγήσει στη γάτα σας φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση αλλεργιών που επιμένουν και δεν σχετίζονται με παράσιτα ή διατροφή, π.χ. σε αλλεργιογόνα του αέρα.

Σχετικά άρθρα

Τι συμβαίνει όταν αλλάζετε το όνομα σε μια γάτα που υιοθετήσατε

Κουίζ: Ποιο κατοικίδιο είστε σύμφωνα με την προσωπικότητά σας

Τι να κάνετε για να μη βρίσκετε άμμο της γάτας σας σε όλα τα μέρη του σπιτιού