string(0) ""

Να βάλετε ή όχι περιλαίμιο στη γάτα σας; Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν αποφασίσετε

Μυρτώ Τζώρτζου

24/09/2024

Photo: Shutterstock

Υιοθετώντας μια γάτα, ένα από τα πρώτα που θα σκεφτούμε είναι αν χρειάζεται να της βάλουμε περιλαίμιο.

Οι περισσότεροι το θέλουμε γιατί θεωρούμε ότι είναι πιο όμορφη έτσι. Άλλοι πάλι το βλέπουν σαν κάτι απολύτως απαραίτητο επειδή η γάτα τους βγαίνει έξω αλλά και για την πιθανότητα ότι κάποια στιγμή μπορεί να το σκάσει από το σπίτι. Δεν είναι όμως λίγοι και εκείνοι που διαφωνούν με αυτό γιατί δεν το θεωρούν ασφαλές. Οπότε προκύπτει το ερώτημα. Να βάλουμε στη γατούλα μας περιλαίμιο; Είναι ή δεν είναι ασφαλές;

Ας ξεκινήσουμε εξετάζοντας το ιστορικό αυτών των μικρών αξεσουάρ. Σίγουρα θα έχετε ακούσει κάποιες πολύ άσχημες ιστορίες για γάτες που πνίγηκαν ή πιάστηκαν στα περιλαίμιά τους ή υπέστησαν τραυματισμούς στην προσπάθειά τους να τα βγάλουν με το πόδι τους.

Αρχικά τα περιλαίμια γάτας δεν ήταν κάτι άλλο από μικρότερα περιλαίμια σκύλων, σχεδιασμένα με το παραδοσιακό σταθερό κούμπωμα πόρπης. Αυτά τα περιλαίμια πραγματικά δεν ήταν και δεν είναι πολύ ασφαλή.

Τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 έχουμε την εμφάνιση ενός άλλου είδους περιλαίμιου, του γνωστού για τους ψύλλους.

Είναι ασφαλή τα περιλαίμια ψύλλων γάτας;

Τα περιλαίμια ψύλλων γάτας έχουν κάποιες χημικές ουσίες που διώχνουν τους ψύλλους. Όταν λοιπόν αυτά εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην αγορά, η δημοτικότητά τους χτύπησε κόκκινο καθώς οι άνθρωποι που είχαν γάτες αναζητούσαν κάτι τέτοιο, δηλαδή αποτελεσματικές λύσεις για τον έλεγχο παρασίτων στα ζώα τους. Αλλά αυτά τα περιλαίμια ήταν απλά σταθερά περιλαίμια χωρίς χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Ως αποτέλεσμα, υπήρξε μια αύξηση των τραυματισμών. Έτσι οι κτηνίατροι ξεκίνησαν μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για να προειδοποιήσουν για τους κινδύνους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ πιθανό να έχετε ακούσει τις άσχημες ιστορίες σχετικά με γάτες που τραυματίστηκαν από τα (μη ασφαλή) περιλαίμιά τους.

Συνειδητοποιώντας λοιπόν οι σχεδιαστές περιλαίμιων ότι αυτά δεν είναι ασφαλή για τα οικόσιτα αιλουροειδή μας, άρχισαν να ψάχνουν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις. Οπότε έχουμε την εμφάνιση άλλων περιλαίμιων, σχεδιασμένων διαφορετικά.

Ελαστικά περιλαίμια γάτας

Τα ελαστικά περιλαίμια γάτας είναι κατασκευασμένα εν μέρει ή εξ ολοκλήρου από ελαστικό. Όπως και τα περιλαίμια που αποσπώνται, αυτός ο σχεδιασμός έχει σκοπό να βοηθήσει τη γάτα να γλιστρήσει από το περιλαίμιο αν χρειαστεί. Όμως στην πραγματικότητα δεν είναι η ασφαλέστερη επιλογή καθώς μπορεί να κολλήσουν στο χέρι, το πόδι ή το στόμα μιας γάτας, αν προσπαθήσει να τα βγάλει, και να οδηγήσουν σε τραυματισμό.

Αποσπώμενα περιλαίμια γάτας

Τα αποσπώμενα περιλαίμια γάτας (γνωστά και ως ”περιλαίμια γρήγορης απελευθέρωσης”) έχουν σχεδιαστεί ειδικά με μηχανισμό ασφαλείας που τα καθιστά ασφαλέστερη επιλογή. Εξοπλισμένα με μια πόρπη γρήγορης απελευθέρωσης, αυτά τα περιλαίμια ανοίγουν αυτόματα όταν, για παράδειγμα, μια γάτα παγιδεύεται ή πιάνεται κάπου και ασκείται πίεση. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι ζωτικής σημασίας καθώς διασφαλίζει ότι οι γάτες μπορούν γρήγορα να ξεφύγουν από επικίνδυνες καταστάσεις χωρίς τον κίνδυνο πνιγμού ή τραυματισμού.

Ποιο είναι το ασφαλέστερο κολάρο γάτας

Το 2013, μια ομάδα επιστημόνων ξεκίνησε μια μελέτη ώστε να βρεθεί ο ασφαλέστερος τύπος περιλαίμιου γάτας. Για την έρευνα αυτή ρωτήθηκαν 107 κτηνίατροι σχετικά με περιστατικά τραυματισμού που είχαν αντιμετωπίσει και σχετίζονταν με περιλαίμιο. Τα αποτελέσματα ήταν:

-Το 42% των τραυματισμών προκλήθηκε από περιλαίμια ψύλλων.
-Το 39% προκλήθηκε από ελαστικά περιλαίμια – οι άνθρωποι πίστευαν ότι αν άφηναν το περιλαίμιο να τεντώνεται, θα βοηθούσε. Όμως στην πραγματικότητα οι κτηνίατροι διαπίστωσαν ότι οι γάτες μπορούσαν να τεντώσουν το περιλαίμιο τόσο ώστε να περάσει το πόδι τους. Και στη συνέχεια να κολλήσουν και να οδηγηθούν σε τραυματισμούς.
-Τέλος το 18% προκλήθηκε από τα παραδοσιακά περιλαίμια με τη σταθερή πόρπη.
Το ενδιαφέρον λοιπόν ήταν ότι κανένας τραυματισμός δεν υπήρξε σε γάτες που φορούσαν περιλαίμιο με αποσπώμενη πόρπη.

Είναι τελικά τα περιλαίμια γάτας καλή ιδέα;

Αν η γατούλα σας ζει μέσα-έξω στο σπίτι ή κινδυνεύει να πέσει από βεράντα ή παράθυρο- κάτι που πρέπει να το φροντίσετε- το περιλαίμιο με ετικέτα που έχει πάνω τα στοιχεία σας είναι μάλλον απαραίτητο. Και αυτό για ευνόητους λόγους. Για να βρεθεί το ζώο αν χαθεί.

Συμβουλές ασφάλειας

Αυτό λοιπόν που μπορούμε να πούμε είναι ότι τα περιλαίμια γάτας με αποσπώμενο κούμπωμα είναι ο ασφαλέστερος τύπος περιλαίμιου γάτας. Και αυτά θα πρέπει να προτιμάτε.

Όμως η ασφάλεια του περιλαίμιου της γάτας σας καθορίζεται επίσης από το ίδιο το περιλαίμιο που επιλέγετε αλλά και από τον τρόπο που το χρησιμοποιείτε. Για αυτό:

-Βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζει σωστά- δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτό ή πολύ χαλαρό. Να είναι άνετο. Ένα πολύ σφιχτό είναι επικίνδυνο για να πνιγεί το ζώο. Σκεφτείτε να χαθεί το κατοικίδιό σας σε μικρή ηλικία φορώντας περιλαίμιο. Τι θα γίνει όταν θα μεγαλώσει, θα παχύνει και θα αλλάξουν οι διαστάσεις του σώματός του; Από την άλλη ένα χαλαρό περιλαίμιο μπορεί εύκολα να πιαστεί κάπου και να φύγει. Ο τακτικός δε επανέλεγχος της εφαρμογής του είναι απολύτως απαραίτητος.

-Να θυμάστε ότι οι γάτες συνήθως χρειάζονται εκπαίδευση να μάθουν να φορούν περιλαίμιο. Οπότε ξεκινήστε χωρίς πίεση στο ζώο και σιγά σιγά. Και να έχετε υπομονή. Κάποιες γάτες είναι πολύ αντιδραστικές σε αυτό. Δεν χρειάζεται όμως να τις μαλώσετε. Το θέμα είναι το ζώο να το συνηθίσει και να νιώθει άνετα με αυτό.

-Επιλέξτε ένα ελαφρύ περιλαίμιο που δεν έχει όγκο ή είναι περίτεχνο με διάφορα πράγματα πάνω του.

-Να έχει κατάλληλη αποσπώμενη πόρπη, ανάλογα με τα κιλά της γάτας σας. Ο μηχανισμός αποσύνδεσής του είναι σχεδιασμένος να ανοίγει όταν ασκείται μια συγκεκριμένη πίεση. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του ζώου καθώς του επιτρέπει να ξεφύγει από δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις.

left arrow
right arrow

Και ένα πολύ βασικό για το τέλος: Περιλαίμιο με κουδουνάκι ή χωρίς; Τα κουδουνάκια είναι στην πραγματικότητα επιβλαβή για τις γάτες, αν λάβουμε υπόψη μας ότι αυτές ακούνε τους ήχους έως και τέσσερις φορές πιο δυνατά από τους ανθρώπους. Επίσης βρίσκονται πολύ κοντά στο κεφάλι τους, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να τις τρελαίνει και να τους προκαλεί στρες. Σκεφτείτε να κουβαλάτε 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, κάτι πάνω σας που κάνει θόρυβο;

Σχετικά άρθρα

Πώς να δημιουργήσετε ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον για τον ηλικιωμένο σκύλο σας

Red Flags: Τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξετε κτηνίατρο

6 αιτίες που ο σκύλος σας αρνείται να βγει βόλτα