Να πώς πρέπει να φροντίζουμε το τρίχωμα μιας ηλικιωμένης γάτας
Στέλλα Πανοπούλου
07/01/2025
Όσο γερνά μια γάτα, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να καθαρίσει τη γούνα της, για πολλούς λόγους, όπως είναι η αρθρίτιδα.
Γι’ αυτό, είναι ευθύνη του κηδεμόνα να φροντίζει το τρίχωμα της γάτας του, ώστε να μην δημιουργούνται τζίβες, οι οποίες μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα επίπονες για το ζώο. Όσο μεγαλώνουν οι γάτες, το δέρμα τους χάνει την ελαστικότητά του, αυξάνοντας τον πόνο που νιώθουν όταν αποκτούν τζίβες. Είναι σημαντικό να προλαμβάνετε τη δημιουργία τους κρατώντας το τρίχωμα του ζώου συντροφιάς σας σε καλή κατάσταση.
Γιατί αποκτούν τζίβες οι ηλικιωμένες γάτες;
Στην περίπτωση που η γάτα σας δεν περιποιείται το τρίχωμά της τόσο συχνά όσο στο παρελθόν, η γούνα της θα αποκτήσει τζίβες. Αν συμβεί αυτό, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον/στην κτηνίατρό σας, καθώς μπορεί να υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα το οποίο προκαλεί τη γάτα σας να μην καθαρίζεται σωστά. Οι γάτες συχνά κρύβουν ότι υποφέρουν, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο να καταλάβετε πότε το αγαπημένο σας κατοικίδιο έχει κάτι.
Κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους η γάτα σας μπορεί να μην περιποιείται σωστά το τρίχωμά της είναι:
– Οστεοαρθρίτιδα/εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων
– Παχυσαρκία
– Οδοντικά προβλήματα
– Αυξημένη λιπαρότητα στο δέρμα
Οι παραπάνω παθήσεις εμφανίζονται συχνότερα στις ηλικιωμένες γάτες.
Πώς να βουρτσίζετε το τρίχωμα της ηλικιωμένης γάτας σας
1. Βουρτσίστε τη γάτα σας σε ένα βολικό σημείο, όπως είναι ένα μαλακό χαλάκι.
2. Ξεκινήστε χαϊδεύοντάς την από το κεφάλι προς την ουρά, αναζητώντας σημεία που μπορεί να είναι ευαίσθητα.
3. Βουρτσίστε την ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο, κάνοντας εναλλαγές ανάμεσα στις βούρτσες (σιλικόνης, μεταλλική κ.λπ.). Το κάθε είδος βούρτσας που κυκλοφορεί στο εμπόριο είναι διαφορετικό, και επιτελεί άλλη λειτουργία.
4. Αν βρείτε τζίβες στο τρίχωμα της γάτας σας, μην προσπαθήσετε να τις κόψετε ή να τις τραβήξετε, καθώς αυτό μπορεί να την πονέσει. Αντ’ αυτού, προτιμήστε να την ξεμπλέξετε σιγά σιγά και προσεχτικά με τα δάχτυλά σας. Αν δυσκολεύεστε να τις ξεμπλέξετε μόνος/η σας, απευθυνθείτε σε έναν professional groomer.
5. Βουρτσίστε γύρω από τους γοφούς της γάτας σας, στο κάτω μέρος της κοιλιάς της, και στα πίσω πόδια της με μεγάλη προσοχή, καθώς αυτά τα σημεία μπορεί να είναι ευαίσθητα σε ένα ηλικιωμένο ζώο.
6. Αν παρατηρήσετε όγκους, σπυράκια, ή ευαισθησία στα πόδια και στις αρθρώσεις της γάτας σας, απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας.
Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, δώστε πολλή αγάπη και λιχουδιές στη γατούλα σας.
Η συχνότητα με την οποία πρέπει να βουρτσίζετε τη γάτα σας εξαρτάται από τον τύπο του τριχώματός της. Κάθε γάτα είναι διαφορετική, αλλά γενικά, αν έχετε μια μακρύτριχη γάτα, συνιστάται να τη βουρτσίζετε μία φορά την ημέρα, ενώ αν είναι κοντότριχη, μία φορά την εβδομάδα. Θυμηθείτε ότι όσο πιο συχνά βουρτσίζετε τη γάτα σας, τόσο πιο εύκολο θα γίνεται. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας προτείνει συγκεκριμένα είδη βούρτσας, κατάλληλα για το τρίχωμα του κατοικιδίου σας.
Πώς να καθαρίζετε την ηλικιωμένη γάτα σας
Είναι γνωστό ότι οι γάτες δεν αγαπούν το νερό, επομένως είναι φυσιολογικό η γάτα σας να επιχειρεί να ξεφύγει και να κάνει “κχχχ” όταν προσπαθείτε να την κάνετε μπάνιο. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να προσπαθήσετε να ηρεμήσετε τη γάτα σας, μιλώντας της γλυκά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Βεβαιωθείτε ότι η πόρτα του μπάνιου είναι κλειστή, ώστε να μη σας ξεφύγει.
Για να κάνετε μπάνιο την ηλικιωμένη γάτα σας:
1. Γεμίστε μια μεγάλη πλαστική λεκάνη ή τη μπανιέρα σας με αρκετό ζεστό (όχι καυτό) νερό ώστε να καλύπτεται το κάτω μέρος της κοιλιάς της γάτας.
2. Πριν από το μπάνιο βουρτσίστε την ώστε να μην έχει τζίβες ή κόμπους στη γούνα της.
3. Τοποθετήστε την προσεχτικά μέσα στη λεκάνη, καθησυχάζοντας και χαϊδεύοντάς την.
4. Βρέξτε προσεχτικά το τρίχωμά της χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι με νερό ή ένα βρεγμένο πανί. Κρατήστε στεγνό το κεφάλι και το πρόσωπό της, για να αποφύγετε ερεθισμούς στα μάτια, στα αυτιά, και στη μύτη.
5. Τρίψτε απαλά τη γάτα σας με ειδικό σαμπουάν για γάτες (μη χρησιμοποιείτε ποτέ σαμπουάν για ανθρώπους) αποφεύγοντας το πρόσωπο και το κεφάλι.
6. Χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο του ντους ή ένα ποτήρι για να ξεπλύνετε τη γάτα σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεπλύνει όλο το σαπούνι, ώστε να μην προκληθούν ερεθισμοί.
7. Σκουπίστε απαλά τη γάτα σας με μια πετσέτα και κρατήστε την σε έναν ζεστό χώρο μέχρι να στεγνώσει πλήρως.
Φυσικά, πρέπει να θυμάστε ότι κάθε γάτα έχει διαφορετικές ανάγκες, και γι’ αυτό συνιστάται να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρο σχετικά με το κάθε πότε θα πρέπει να πλένετε την ηλικιωμένη γάτα σας. Σε γενικές γραμμές, όμως, για να διατηρήσετε καθαρή μια μακρύτριχη γάτα συνιστάται να την πλένετε μια φορά το μήνα, ενώ μια κοντότριχη ηλικιωμένη γάτα χρειάζεται μπάνιο μόνο όταν είναι βρώμικη ή μυρίζει άσχημα, έτσι ώστε να προφυλαχτεί από τυχόν μολύνσεις.