Μωρά γατάκια – η ανάπτυξή τους τις πρώτες εβδομάδες
Στέλλα Πανοπούλου
07/10/2023
Οι πρώτες έξι εβδομάδες της ζωής της γάτας έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξή της.
Τα γατάκια μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και περνούν σε διαφορετικά στάδια της ανάπτυξής τους από βδομάδα σε βδομάδα. Βέβαια, αυτές οι πρώτες εβδομάδες ενέχουν κινδύνους για το γατάκι, όπως μολυσματικές ασθένειες και παράσιτα. Η φροντίδα ενός μικρού γατιού είναι απαιτητική και συχνά συνοδεύεται από άγχος και κούραση, αλλά ταυτόχρονα πρόκειται για μια διαδικασία που προσφέρει απλόχερα ευχαρίστηση και ολοκλήρωση στον/στην κηδεμόνα.
Ας δούμε τα στάδια της ανάπτυξης ενός μικρού γατιού τις πρώτες έξι εβδομάδες της ζωής του:
Εβδομάδα 1
Το νεογέννητο γατάκι δεν ζυγίζει παρά λίγα γραμμάρια και χωράει άνετα στην παλάμη ενός ενήλικου ανθρώπου. Ο ομφάλιος λώρος παίρνει περίπου δύο με τρεις μέρες να πέσει, και το μωρό δεν έχει ανοίξει ακόμα τα μάτια του και τα ακουστικά κανάλια του.
Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό στάδιο κατά το οποίο τα νεογέννητα γατάκια έχουν απόλυτη ανάγκη την μαμά τους. Είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και αβοήθητα, αλλά η μαμά γάτα γνωρίζει τι χρειάζονται. Τα ταΐζει, τα κρατά κοντά της για να τους προσφέρει ζεστασιά, και τα καθαρίζει με τη γλώσσα της. Έτσι τα βοηθά να χωνέψουν την τροφή, να ουρήσουν και να αφοδεύσουν. Οι μαμάδες γάτες είναι πολύ προστατευτικές με τα μικρά τους και, στην περίπτωση που ένας άνθρωπος παρεμβαίνει στη φωλιά με τρόπο που τις ανησυχεί, θα τα μεταφέρουν σε κάποιο άλλο μέρος το οποίο κρίνουν πιο ασφαλές.
Στην περίπτωση που η μαμά τους είναι εμβολιασμένη ή έχει φυσική ανοσία σε ασθένειες, τα μικρά θα κληρονομήσουν την ανοσία τις πρώτες μία με δύο ημέρες από το γάλα της, η οποία θα διαρκέσει μέχρι να φτάσουν σε ηλικία όπου μπορούν να λάβουν τα πρώτα τους εμβόλια.
Το βάρος των μικροσκοπικών γατιών μπορεί να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας. Ζυγίζοντάς τα συστηματικά μπορείτε να βεβαιώνεστε ότι λαμβάνουν αρκετή τροφή. Την πρώτη εβδομάδα δεν κάνουν τίποτα πέρα από το να θηλάζουν, να κοιμούνται, και να κάνουν την ανάγκη τους. Οι κοινωνικές τους συναναστροφές σε αυτό το στάδιο περιορίζονται στη διαδικασία του θηλασμού.
Εβδομάδα 2
Το μωρό γατάκι συνεχίζει να μεγαλώνει με ιδιαίτερα γρήγορο ρυθμό, παίρνοντας τουλάχιστον 10 γραμμάρια την ημέρα. Κατά τη δεύτερη εβδομάδα, η μαμά γάτα πρέπει να τρώει κονσέρβα τροφής για γατάκια καλής ποιότητας για να αναπληρώνει τα θρεπτικά συστατικά που χάνει από το θηλασμό. Στη συνέχεια, τα γατάκια θα ξεκινήσουν να τρώνε την ίδια τροφή μ’ εκείνη.
Τα μάτια του μικρού ξεκινούν να ανοίγουν, και θα ανοίξουν τελείως γύρω στις 9-14 ημέρες της ηλικίας του. Τα ματάκια όλων των μωρών γατιών είναι μπλε, και παραμένουν για μερικές εβδομάδες. Στην αρχή, η όρασή τους είναι θολή, και πρέπει να φυλάσσονται μακριά από έντονα φώτα διότι οι κόρες των ματιών τους δεν διαστέλλονται/συστέλλονται ακόμη κανονικά.
Εβδομάδα 3
Τα ακουστικά κανάλια ανοίγουν και η αίσθηση της ακοής αναπτύσσεται. Τα αυτιά τους μπορεί να έχουν σηκωθεί πλήρως μέχρι την τρίτη εβδομάδα, και τα γατάκια ενδέχεται να τρομάζουν όταν ακούν δυνατούς ήχους.
Το χρώμα των ματιών τους μπορεί να αρχίσει να αλλάζει και να έρχεται πιο κοντά σε αυτό που θα έχουν ως ενήλικες γάτες. Παράλληλα, έχει αναπτυχθεί η αίσθηση της όσφρησης, και μπορούν να πάνε μόνα τους τουαλέτα. Η μαμά γάτα συνεχίζει να τα καθαρίζει μέχρι να μάθουν να καθαρίζονται μόνα τους.
Υπάρχει περίπτωση τα γατάκια να ξεκινήσουν το γουργουρητό γύρω στην τρίτη εβδομάδα. Ταυτόχρονα, εμφανίζονται τα πρώτα μωρουδιακά δόντια, και ενδέχεται να αρχίσει η διαδικασία του απογαλακτισμού.
Εβδομάδα 4
Μεταξύ της 3ης και της 4ης εβδομάδας, τα γατάκια ξεκινούν να στέκονται και προσπαθούν να περπατήσουν. Οι κινήσεις τους θα είναι αρκετά αδέξιες και θα πέφτουν συχνά, καθώς τα σώματά τους δεν έχουν ακόμα τις κατάλληλες αναλογίες για να τα στηρίξουν. Οι μικροσκοπικές τους ουρές είναι πολύ κοντές και ορθωμένες, και τα κεφάλια τους πολύ μεγάλα για τα σώματα και τα πόδια τους. Οι αναλογίες τους σιγά σιγά πρόκειται να αλλάξουν.
Είναι το στάδιο κατά το οποίο τα γατάκια θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν από τη φωλιά τους και να εξερευνήσουν τον κόσμο. Ακόμα, θα αρχίσουν να αλληλεπιδρούν περισσότερο με τα αδερφάκια τους και να διαμορφώνουν “συμμαχίες” μεταξύ τους.
Τα γατάκια θα συνεχίσουν να θηλάζουν συστηματικά, γι’ αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσετε να ταΐζετε τη μαμά τους τροφή καλής ποιότητας.
Εβδομάδα 5
Πλέον περπατούν κανονικά και παίζουν με τα αδέρφια τους. Αναπτύσσουν μια νέα αίσθηση ανεξαρτησίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απομακρύνονται από τη μαμά και τα αδέρφια τους. Αυτή η περίοδος είναι ιδανική για να ξεκινήσει η κοινωνικοποίηση με τους ανθρώπους.
Τα γατάκια είναι πλέον έτοιμα να ξεκινήσουν να τρώνε κονσέρβες. Επιλέξτε μια ποιοτική μάρκα τροφής για γατάκια που θα δηλώνει το βασικό κρέας από το οποίο αποτελείται (π.χ. κοτόπουλο). Ιδανικά, θα πρέπει να τρώνε την ίδια τροφή για γατάκια που θα τρώει και η μαμά τους. Επιλέξτε ένα ρηχό πιάτο και προετοιμαστείτε για γατάκια που τρώνε άτσαλα και πιθανόν να λερώνουν τον χώρο.
Η μαμά γάτα θα προσπαθήσει να απογαλακτίσει τα γατάκια, αλλά αυτά εξακολουθούν να αποζητάνε το θηλασμό για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για πιπίλισμα, τουλάχιστον μέχρι τις 8-10 εβδομάδες.
Είναι πλέον η στιγμή να μάθουν τα γατάκια να πηγαίνουν στην άμμο τους. Χρειάζονται μια μικρότερη, ξεχωριστή αμμοδόχο, στην οποία θα μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν εύκολα, με περίπου 3-5 εκ. άμμο. Χρησιμοποιήστε άμμο φτιαγμένη από φυσικά υλικά, καθώς τα γατάκια βρίσκονται σε ένα στάδιο όπου δοκιμάζουν να γευτούν τα πάντα, και θέλετε να αποφύγετε τον κίνδυνο κατάποσης κάποιας βλαβερής ουσίας.
Εβδομάδα 6
Τα γατάκια συνεχίζουν την κοινωνικοποίησή τους και ακολουθούν τα χνάρια της μαμάς τους όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση με τους ανθρώπους. Αν αυτή έχει καλή σχέση μαζί τους, θα έχουν και τα γατάκια της. Αν ένα γατάκι δεν συνηθίσει το χειρισμό από ανθρώπους μέχρι την έκτη εβδομάδα της ηλικίας του, υπάρχει περίπτωση να δυσκολευτεί να εκπαιδευτεί στις σχέσεις του με τους ανθρώπους ως ενήλικη γάτα.
Σε αυτό το στάδιο, τα γατάκια τρέχουν, πηδάνε, παίζουν, και προσφέρουν ατέλειωτες στιγμές διασκέδασης τόσο στον εαυτό τους όσο και στους ανθρώπους γύρω τους. Ταυτόχρονα, βρίσκονται σε μια ηλικία όπου μπορεί να τα παίρνει ο ύπνος γρήγορα και ξαφνικά, οπότε πρέπει να προσέχετε να μην κουράζονται ιδιαίτερα.
Πρόκειται για το κατάλληλο αναπτυξιακό στάδιο να μάθουν τα γατάκια ότι τα χέρια των ανθρώπων δεν είναι παιχνίδια, και δεν πρέπει να τα γρατζουνούν ή να τα δαγκώνουν. Ένα παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε με τα γατάκια σας γι’ αυτόν τον λόγο είναι το πλαστικό καλαμάκι. Σύρετε το καλαμάκι στο πάτωμα και επιτρέψτε στο γατάκι να το κυνηγήσει και να το πιάσει. Το γατάκι πρέπει να παίζει πάντα με επίβλεψη ώστε να αποφευχθεί η κατάποση πλαστικού.
Τα γατάκια που έχουν απογαλακτιστεί πλήρως και κοινωνικοποιηθεί σε αυτή την ηλικία, μπορούν πλέον να αρχίσουν να ετοιμάζονται για τα νέα τους σπίτια, στα οποία θα μπορούν να πάνε μέσα σε μερικές εβδομάδες. Η ιδανική ηλικία για να υιοθετηθεί ένα γατάκι είναι γύρω στις 7-9 εβδομάδες.