string(0) ""

Κτηνίατρος εξ αποστάσεως: τα υπέρ και τα κατά

Στέλλα Πανοπούλου

14/07/2024

Photo: Shutterstock

Έχετε σκεφτεί ποτέ την πιθανότητα να μπορούσατε να μιλάτε με τον/την κτηνίατρό σας σε βιντεοκλήση;

Πολλοί κτηνίατροι ήδη προσφέρουν αυτή την υπηρεσία, η οποία ήρθε την εποχή της πανδημίας για να μείνει, ενώ πολύς κόσμος παραμένει δύσπιστος σχετικά με την αποτελεσματικότητα τέτοιων απομακρυσμένων συναντήσεων. Πότε ενδείκνυται και πότε αντενδείκνυται η χρήση αυτής της υπηρεσίας; Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Κατ’ αρχάς, είναι προφανές ότι, για να παραμείνει μια τέτοια συνήθεια και μετά το πέρας της πανδημίας, τότε σίγουρα εξακολουθεί να εξυπηρετεί κάποιον σκοπό.

Αρχικά, τα σκυλάκια μπαίνουν πιο εύκολα σε αυτοκίνητο απ’ ότι οι γάτες, οι οποίες δυσκολεύονται ιδιαίτερα με τις μετακινήσεις. Επομένως, όταν είναι στρεσαρισμένες ή αγχωμένες, σε πολλές περιπτώσεις είναι προτιμότερη μια συνάντηση εξ αποστάσεως. Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνετε κατευθείαν στον/στην κτηνίατρο όταν πρόκειται για κάποιο επείγον περιστατικό το οποίο θα χρειαστεί κλινική εκτίμηση ή/και να κάνει το ζώο σας εξετάσεις.

Ας δούμε, λοιπόν, περισσότερα σχετικά με αυτή την υπηρεσία:

Πώς λειτουργεί;

Η βασική διαφορά ενός απομακρυσμένου ραντεβού με ένα κανονικό ραντεβού, είναι ότι στο πρώτο δεν χρειάζεται να πάτε στο κτηνιατρείο. Ο/η κτηνίατρος θα σας κάνει κάποιες ερωτήσεις και θα πάρει το ιστορικό της γάτας σας. Εντός κάποιων ορίων μπορεί και να παρατηρήσει το κατοικίδιό σας μέσα από την κάμερα για τον εντοπισμό συγκεκριμένων συμπτωμάτων. Στη συνέχεια, έχετε τη δυνατότητα να ζητήσετε διευκρινίσεις και να κάνετε ερωτήσεις, όπως και σε ένα κανονικό ραντεβού.

Η βασική διαφορά μεταξύ μιας παραδοσιακής επίσκεψης και μιας τηλε-επίσκεψης είναι ο χώρος. Στην περίπτωση της τηλε-επίσκεψης βρίσκεστε στον χώρο σας, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθείτε και να στρεσάρετε περαιτέρω το κατοικίδιό σας. Παρόλα αυτά, όπως είναι προφανές, στην περίπτωση αυτή ο/η κτηνίατρος δεν μπορεί να εξετάσει κλινικά το ζώο και, πολλές φορές, δεν καταφέρνει να καταλήξει σε μια διάγνωση και να προτείνει θεραπεία.

Πώς πρέπει να προετοιμαστείτε;

Ελέγξτε τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο. Στην περίπτωση που έχετε γάτα, επιλέξτε ένα μικρό δωμάτιο, όπως είναι το μπάνιο, ώστε να έχετε εύκολη πρόσβαση σ’ εκείνη, και να μην μπορεί να κρυφτεί κάτω από κρεβάτια ή τραπέζια. Είναι πολύ σημαντικό ο/η κτηνίατρος να έχει οπτική πρόσβαση στο κατοικίδιό σας, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του. Για παράδειγμα, αν το αγαπημένο σας κατοικίδιο κουτσαίνει, ή αν έχει κάποιο δερματικό πρόβλημα, είναι σημαντικό για έναν ειδικό να μπορεί να το παρατηρήσει.

Το καλό με αυτό το σύστημα είναι ότι μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια συνάντηση με τον/την κτηνίατρό σας απ’ οπουδήποτε βρίσκεστε εσείς και το ζώο συντροφιάς σας, για παράδειγμα, ακόμα και στις διακοπές. Ιδανικά, ετοιμάστε κάποιες σημειώσεις με τα συμπτώματά του και τις ερωτήσεις σας, ώστε να μην χάσετε χρόνο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

left arrow
right arrow

Τα θετικά των τηλε-επισκέψεων

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα των τηλε-επισκέψεων με τον/την κτηνίατρο είναι η μείωση του στρες του κατοικιδίου σας. Πολλές φορές, το πολύ έντονο άγχος μπορεί να “καλύψει” κλινικά σημάδια που πρέπει να μπορεί να παρατηρήσει ο/η κτηνίατρος. Μέσω της τηλε-επίσκεψης, είναι ευκολότερο να παρατηρήσει τη φυσιολογική συμπεριφορά του κατοικιδίου σας. Ειδικά οι γάτες συχνά αγχώνονται υπερβολικά όταν πηγαίνουν σε κάποιο άλλο μέρος, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν την εξέταση και τη διάγνωση.

Ακόμα, με τις τηλε-επισκέψεις μπορείτε να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήματα. Αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή αν εργάζεστε από το σπίτι και δεν θέλετε να φύγετε από τον χώρο της δουλειάς σας. Συχνά, οι τηλε-επισκέψεις είναι πιο φθηνές από τις διά ζώσης επισκέψεις στο κτηνιατρείο. Ακόμα, υπάρχουν ραντεβού για τα οποία δεν χρειάζεται να φέρετε το κατοικίδιό σας στο κτηνιατρείο, όπως αυτά που σχετίζονται με συμπεριφορικά προβλήματα, ή που ακολουθούν ένα πρώτο, δια ζώσης ραντεβού, σαν follow-up.

Μειονεκτήματα των τηλε-επισκέψεων

Δυστυχώς, δεν μπορούν να διαγνωστούν όλα τα προβλήματα υγείας μέσω τηλε-επισκέψεων. Σε πολλές περιπτώσεις, ο/η κτηνίατρος πρέπει να εξετάσει τη γάτα ή τον σκύλο σας για να μπορέσει να καταλήξει με ασφάλεια σε ένα συμπέρασμα. Μάλιστα, μια τηλε-επίσκεψη μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο τη διάγνωση, κοστίζοντάς σας περισσότερο χρόνο και χρήματα.

Ακόμα, αν ο/η κτηνίατρος που επικοινωνεί ηλεκτρονικά μαζί σας δεν γνωρίζει και δεν έχει εξετάσει το κατοικίδιό σας, πιθανότατα δεν θα μπορέσει να καταλήξει με ασφάλεια σε διάγνωση. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε την διευκόλυνση της τηλε-επίσκεψης μόνο μερικές φορές, καθώς θεωρείται απαραίτητο να βλέπει το ζώο σας κτηνίατρος από κοντά μία ή δύο φορές τον χρόνο, και να του κάνει τακτικά τις απαραίτητες εξετάσεις.

Σχετικά άρθρα

Ο Marley είναι ένας σκύλος γεμάτος αγάπη- Διασώθηκε από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και ψάχνει ένα σπίτι

Γιατί έχει ανάγκη να διασκεδάζει ο σκύλος – Οι δημιουργικές δραστηριότητες που χρειάζεται

Κουίζ: Ποιο κατοικίδιο είστε σύμφωνα με την προσωπικότητά σας