string(0) ""

Ιδιοπαθής κυστίτιδα – λιθίαση: Οι πιο συχνές παθήσεις του κατώτερου ουροποιητικού της γάτας

Ιωάννης Καβαρνός, DVM, MSc, PhD

25/04/2025

Photo: Shutterstock

Τα συμπτώματα με προέλευση το κατώτερο ουροποιητικό αποτελούν από τις συχνότερες αιτίες προσκόμισης μιας γάτας στο ιατρείο. Η συγκεκριμένη ανατομική περιοχή περιλαμβάνει την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα και μπορεί να προσβληθεί από σημαντικό αριθμό διαφορετικών παθήσεων.

Γράφει ο Ιωάννης Καβαρνός, Κτηνίατρος, Ειδικός Παθολόγος, DVM, MSc, PhD, Υπεύθυνος Παθολογικού Τομέα «Πλακεντία» στην Θεσσαλονίκη.

Η ιδιοπαθής κυστίτιδα είναι μακράν το συχνότερο νόσημα και είναι συχνά αυτοπεριοριζόμενο, με αποτέλεσμα η χορήγηση αντιβιοτικών τις περισσότερες φορές να κρίνεται περιττή. Η λιθίαση, που αναφέρεται ως το δεύτερο σε συχνότητα εμφάνισης νόσημα, μαζί με την κρυσταλλουρία που συχνά την συνοδεύει αλλά και η φλεγμονή του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης στην ιδιοπαθή κυστίτιδα είναι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στο σχηματισμό βυσμάτων με αποτέλεσμα την έμφραξη της ουρήθρας στους αρσενικούς γάτους. Η κατάσταση αυτή είναι απειλητική για την ζωή του ζώου και απαιτεί την άμεση παρέμβαση του κτηνιάτρου.

Προδιαθέτοντες παράγοντες

Πολλοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί και συσχετιστεί με τις παθήσεις του κατώτερου ουροποιητικού της γάτας, με σημαντικότερες την γενετική προδιάθεση, το αυξημένο σωματικό βάρος, το stress, την διαβίωση εντός του σπιτιού και τη διατροφή αποκλειστικά με ξηρή τροφή. Η επιβεβαίωση ή η απουσία οποιουδήποτε από τους παραπάνω παράγοντες ωστόσο, δεν είναι ικανές από μόνες τους να προβλέψουν ή να αποκλείσουν με βεβαιότητα τις παθήσεις αυτές.

Συνηθέστερα συμπτώματα που παρατηρούνται από τους κηδεμόνες

Παρά την ποικιλία των νοσημάτων, η συμπτωματολογία τις περισσότερες φορές είναι παραπλήσια, ανεξαρτήτου αιτιολογίας:

● Πολλαπλές επισκέψεις στην αμμοδόχο χωρίς ούρηση
● Μεγαλύτερης διάρκειας ούρηση, με μικρές ποσότητες ούρου
● Επώδυνη ούρηση που εκδηλώνεται με νιαούρισμα / φωνές
● Ούρηση εκτός αμμοδόχου
● Αίμα στα ούρα
● Επίμονο γλείψιμο στη βουβωνική περιοχή
● Πόνος στην ψηλάφηση της κοιλιάς

Αυξημένη αυτοπεριποίηση στη βουβωνική περιοχή, με αραίωση του τριχώματος

Πρόληψη

H λήψη μέτρων στο περιβάλλον διαβίωσης της γάτας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του stress και κατά συνέπεια του κινδύνου εκδήλωσης ιδιοπαθούς κυστίτιδας.

Προληπτικά μέτρα στο περιβάλλον της γάτας

● Καθημερινή καθαριότητα της αμμοδόχου και περιοδικός καθαρισμός με ήπιο καθαριστικό
● Τοποθέτηση μίας επιπλέον αμμοδόχου από των αριθμό των γατών που μένουν μαζί
● Τοποθέτηση φαγητοδοχείων και αμμοδόχων σε σημεία με μειωμένο θόρυβο και ενοχλήσεις
● Παροχή ασφαλών σημείων / παιχνιδιών / ονυχοδρομίων σε κάθε γάτα του σπιτιού
● Ανεμπόδιστη πρόσβαση σε φρέσκο, πιθανόν και τρεχούμενο νερό (σιντριβάνια)
● Περιορισμός αλλαγών των συνθηκών διαβίωσης της γάτας (εισαγωγή νέων ζώων στο σπίτι, άσκοπες μετακινήσεις της γάτας, αλλαγές σε άμμο/τροφή).

Η διατροφή με καλής ποιότητας τροφή, η προσθήκη υγρής τροφής και η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους σε συνδυασμό με περιοδικές εξετάσεις του ούρου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη αρκετών παθήσεων του κατώτερου ουροποιητικού.

Εφόσον παρόλα αυτά παρατηρηθούν συμπτώματα, η γάτα είναι απαραίτητο να προσκομιστεί το συντομότερο δυνατό σε κτηνίατρο, ώστε να γίνει διάγνωση και να ληφθούν τα απαραίτητα θεραπευτικά μέτρα.

*Κάθε ζώο είναι μοναδικό και οι ανάγκες του μπορεί να διαφέρουν από τα υπόλοιπα. Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη του θεράποντος κτηνιάτρου.
Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο του κατοικίδιού σας για να λάβετε καθοδήγηση σύμφωνα με τις ανάγκες του.

left arrow
right arrow

Σχετικά άρθρα

7 πράγματα που έχετε σπίτι και δεν φαντάζεστε ότι είναι πολύ επικίνδυνα για τη γάτα σας

Δείτε ποια είναι τα επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε

Έτσι αρχίσαμε να ζούμε με τις γάτες – Η ιστορία της εξημέρωσής τους