string(0) ""

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν το καλοκαίρι για την υγεία της γάτας

Τeam Petmou

19/06/2023

Μπορούν να πάθουν ηλίαση οι γάτες; Από ποια έντομα κινδυνεύουν τους (πολλούς) ζεστούς μήνες του χρόνου στην Ελλάδα;

Ζητήσαμε από την κτηνίατρο κ. Μυρτώ Περράκη να μας εξηγήσει πιθανούς κινδύνους και να μας δώσει συμβουλές για το πώς η γάτα μας μπορεί να αποφύγει καλοκαιρινά προβλήματα και πώς μπορούμε να την προστατέψουμε από τους κινδύνους του καλοκαιριού που απειλούν την υγεία της.

Δείτε 15 σημαντικά πράγματα:

Καταρχάς οι γάτες είναι αρκετά προσαρμοσμένες στο ελληνικό καλοκαίρι. Γι’ αυτό άλλωστε και αποτελούν σήμα κατατεθέν πολλών νησιών (βλ. γάτα του Αιγαίου που βρίσκουμε στα κυκλαδίτικα νησιά, και φυσικά οι εμβληματικές κεραμιδόγατες όπως αυτές που συναντάμε στην τουριστική Ύδρα, αλλά και σε όλο τον ελλαδικό χώρο).

Το ενδεχόμενο θερμοπληξίας σε γάτα στην Ελλάδα δεν είναι αρκετά πιθανό. Για να πάθει θερμοπληξία μια γάτα θα πρέπει να είναι εγκλωβισμένη σε ένα χώρο (π.χ. φωταγωγό) χωρίς νερό και χωρίς δυνατότητα να πάει σε πιο δροσερό σημείο.

Για αυτό το λόγο δεν αφήνουμε ποτέ τη γάτα μας ούτε για λίγο στο κλουβί μεταφοράς μέσα στο αυτοκίνητο χωρίς επιτήρηση. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μέσα στο αυτοκίνητο είναι πολύ υψηλές, ανεξάρτητα αν έξω επικρατεί καύσωνας ή όχι. Σε συνδυασμό με το στρες της γάτας, αυτό οδηγεί σε άνοδο της θερμοκρασίας του σώματός της.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας στις γάτες είναι κόπωση, δύσπνοια και επίμονη αναπνοή με ανοιχτό το στόμα.

Σε αυτή την περίπτωση μεταφέρουμε τη γάτα μας άμεσα σε σκιερό και δροσερό μέρος και της χορηγούμε νερό, χωρίς να την πιέσουμε. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν άμεσα, τη μεταφέρουμε σε κτηνίατρο.

Ψύλλοι και τσιμπούρια βάζουν «στόχο» τη γάτα μας από την άνοιξη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (ευδοκιμούν σε συνθήκες θερμοκρασίας πάνω από 15 βαθμούς Κελσίου, και με αρκετή υγρασία).

Υπάρχει ο μύθος ότι τους ψύλλους τους «γεννούν» οι γάτες – κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.

Στην πραγματικότητα οι ψύλλοι ζουν σε κάποια εστία στον περιβάλλοντα χώρο (κοπριά ή χώμα για τα λουλούδια, ξύλα για τζάκι, παραμελημένοι ακάλυπτοι) και προτιμούν τη γάτα μας για να ολοκληρώσουν το βιολογικό τους κύκλο (δηλ. να αναπαραχθούν). Αυτό συμβαίνει γιατί το είδος του ψύλλου που υπάρχει στην Ελλάδα προτιμά τη γάτα. Όπως συμβαίνει με όλα τα έντομα και τα παράσιτα, το καλοκαίρι το φαινόμενο γίνεται πολύ εντονότερο.

Συνεπώς, η εμφάνιση ψύλλων στη γάτα μας είναι «καμπανάκι» ότι κάπου κοντά στο μέρος που ζούμε υπάρχει εστία ψύλλων (π.χ. σε κάποιον ακάλυπτο).

Η γάτα λοιπόν με αυτόν τον τρόπο μας προστατεύει. Εάν δεν θέλουμε να γεμίσει το σπίτι μας ψύλλους, θα πρέπει να απομακρύνουμε άμεσα τυχόν ξύλα και χώμα που έχουμε μεταφέρει για τις γλάστρες μας, και να προχωρήσουμε σε απεντόμωση.

Και φυσικά θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε αποπαρασίτωση της γάτας μας, κυρίως για να βοηθήσουμε εκείνη. Ούτως ή άλλως όμως θα πρέπει να κάνουμε αποπαρασίτωση στη γάτα μας ανά δύο με τρεις μήνες. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι η γάτα μας δεν πρόκειται να κολλήσει ψύλλους ακόμα κι αν υπάρχει εστία στον περιβάλλοντα χώρο. Επίσης έτσι η γάτα δεν πρόκειται να μεταφέρει τους ψύλλους και σε εμάς.

Η εμφάνιση ψύλλων είναι πολύ έντονη τους καλοκαιρινούς μήνες στην Ελλάδα, αλλά πλέον λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, συναντάμε το φαινόμενο σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Για αυτά τα παράσιτα (ψύλλοι, τσιμπούρια, κλπ.) υπάρχουν πλέον στο εμπόριο αμπούλες (σκευάσματα που τοποθετούνται στο δέρμα), χάπια, και κολάρα. Εάν η γάτα σας «ανέχεται» το κολάρο στον λαιμό της, μπορείτε να της το φοράτε τους ζεστούς μήνες και ειδικά εάν κινείται και σε εξωτερικούς χώρους. Θα πρέπει να ξανατονίσουμε εδώ ότι το «καλοκαίρι» στην Ελλάδα διαρκεί πολλούς μήνες.

Οι γάτες είναι θηρευτές, και υπάρχει το ενδεχόμενο να «βάλουν στο μάτι» μέλισσες. Όταν το τσίμπημα είναι μακριά από το στόμα (πόδια, πατούσες, κοιλιά) δεν προκαλεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, και στην πραγματικότητα δεν γίνεται καν αντιληπτό από τον κηδεμόνα.

Ωστόσο εάν δούμε αλλεργική αντίδραση στη γάτα (πρήξιμο στο στόμα/πρόσωπο, δυσκολία στην αναπνοή) που πιθανόν προήλθε από τσίμπημα μέλισσας, τη μεταφέρουμε άμεσα στον κτηνίατρο για να της χορηγήσει το κατάλληλο φάρμακο.
Τηρώντας αυτά τα μέτρα προφύλαξης προλαμβάνουμε τυχόν κινδύνους που απειλούν τη γάτα μας τους ζεστούς μήνες. Με λίγη προσοχή, μπορούμε στη συνέχεια να ξεγνοιάσουμε και να απολαύσουμε μαζί της άλλο ένα μαγικό ελληνικό καλοκαίρι!

Σχετικά άρθρα

Αρχίζει να νιαουρίζει η γάτα σας ξαφνικά και δυνατά; Δείτε τι μπορεί να της συμβαίνει

Μπορεί ένα γατάκι να πιει γάλα; Δείτε τι να το ταΐσετε

Τι συμβαίνει όταν αλλάζετε το όνομα σε μια γάτα που υιοθετήσατε