Η διατροφή που πρέπει να ακολουθεί η μεγαλύτερη σε ηλικία γάτα
Κωνσταντίνα Μάλλιου
18/10/2023
Πότε αρχίζει να γερνάει μια γάτα; Πότε θα αρχίσετε να παρατηρείτε αλλαγές στις συνήθειές της και πώς πρέπει να τις αντιμετωπίσετε;
Είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που κάθε γατογονιός σκέφτεται καθώς μεγαλώνει η μονάκριβη γατούλα του.
Ίσως αυτές οι αλλαγές είναι περισσότερο ορατές από την ηλικία των 7 χρόνων και μετά, ανάλογα βέβαια και τις συνθήκες ή την κληρονομικότητα κάθε γάτας.
Καθώς, λοιπόν, γίνεστε μάρτυρας αυτών των αλλαγών, μπορεί να σκέφτεστε πώς μπορείτε να κάνετε το αιλουροειδές κατοικίδιο να νιώσει καλύτερα. Από το να του πάρετε ένα καλύτερο κρεβάτι, ένα πιο καινούργιο ονυχοδρόμιο μέχρι και να αλλάξετε την τροφή που αγοράζετε τόσα χρόνια.
Ειδικά το θέμα της διατροφής είναι πολύ σημαντικό, καθώς οι διατροφικές απαιτήσεις της γάτας αλλάζουν στο πέρασμα των χρόνων. Κατά τη διάρκεια της τρίτης ηλικία η γάτα σας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, να καταναλώνει μια τροφή υψηλής ποιότητας χωρίς πρόσθετα λίπη, που να είναι εύπεπτη και να περιέχει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες οι οποίες αποτελούν βασική προϋπόθεση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.
Αλλαγή τροφής
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε σε ό,τι αφορά τη διατροφή της, είναι να αλλάξετε την τροφή της γάτας σας από τροφή που είναι σχεδιασμένη για ενήλικες σε τροφή που είναι σχεδιασμένη για ηλικιωμένες γάτες. Φυσικά, αυτή η αλλαγή πρέπει να γίνει σταδιακά και πάντα σε επαφή και συνεννόηση με τον/την κτηνιάτρό σας.
Η αλλαγή αυτή συνίσταται γιατί οι τροφές για ηλικιωμένες γάτες περιέχουν πρόσθετες βιταμίνες, όπως είναι για παράδειγμα η βιταμίνη Ε που ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού του κατοικιδίου σας.
Επιπλέον, περιέχουν λιγότερες θερμίδες καθώς οι πιο μεγάλες σε ηλικία γάτες δεν είναι σε θέση να μεταβολίσουν τόσο γρήγορα την τροφή τους όσο οι νεαρές γάτες και για αυτό το λόγο παίρνουν πιο εύκολα βάρος. Με μια ειδική τροφή το αιλουροειδές σας κατοικίδιο θα είναι σε θέση να διατηρήσει το ιδανικό του βάρος παρόλο που τα επίπεδα δραστηριότητάς του μειώνονται. Αυτό σημαίνει ότι η γάτα σας μπορεί να απολαμβάνει τα γεύματά της χωρίς συμβιβασμούς.
Με ποιον τρόπο θα αλλάξετε τροφή;
Οι αλλαγές τροφής στα κατοικίδια πρέπει να γίνονται σταδιακά για να μπορέσουν να συνηθίσουν τα νέα δεδομένα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για λίγες μέρες (περίπου 10 με 15 ημέρες) θα πρέπει να προσφέρετε στη γάτα σας 25% από τη νέα τροφή και 75% από την παλιά, στη συνέχεια να αυξήσετε το ποσοστό της νέας τροφής στο 50% και αντίστοιχα να μειώσετε το ποσοστό της παλιάς στο 50%, έπειτα να προσφέρετε 75% από τη νέα τροφή και 25% από την παλιά μέχρις ότου η γάτα σας τρώει αποκλειστικά τη νέα τροφή της. Αυτή η μετάβαση πρέπει να είναι σταδιακή όχι μόνο για να συνηθίσει το κατοικίδιό σας τη γεύση της νέας τροφής αλλά και να αποφύγετε τυχόν στομαχικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από αυτή την αλλαγή.
Αν η ηλικιωμένη σας γατούλα αρνείται πεισματικά να φάει τη νέα τροφή, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας, καθώς μπορεί να κρύβεται κάποιος ιατρικός λόγος πίσω από αυτό.
Με ποιον τρόπο πρέπει να ταΐζετε την ηλικιωμένη γάτα σας;
Δεν χρειάζεται να πιέσετε την ηλικιωμένη γάτα σας να φάει μεγάλη ποσότητα τροφής γιατί μπορεί να χορταίνει με μικρότερη ποσότητα καθώς περνούν τα χρόνια. Εφόσον δεν έχουν κάποιο ιατρικό πρόβλημα που να τις καθιστά ακατάλληλες, μπορείτε να της προσφέρετε περιστασιακά λιχουδιές.
Αν η γατούλα σας τρέφεται με υγρή τροφή, καλό είναι να την αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου πριν της την προσφέρετε. Βεβαιωθείτε ότι η τροφή -ειδικά το καλοκαίρι- δεν μένει πολλές ώρες στο μπολ της γάτας γιατί μπορεί να χαλάσει. Επίσης καλό είναι να πλένετε το μπολ της μετά από κάθε γεύμα για να αποφύγετε την ανάπτυξη μικροβίων.
Αν η γάτα σας τρέφεται με ξηρά τροφή, μπορείτε να την ψεκάσετε με λίγο νερό, ελαιόλαδο ή λάδι σολομού για να μαλακώσει και να μπορεί να τη φάει πιο εύκολα. Και σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντική η υγιεινή των μπολ φαγητού του κατοικιδίου σας.
Επειδή οι γάτες είναι πλάσματα της συνήθειας, καλό είναι να ταΐζετε το γούνινο φιλαράκι σας στο ίδιο μέρος και την ίδια ώρα κάθε μέρα. Επιλέξτε έναν ήσυχο χώρο, μακριά από τη φασαρία της καθημερινότητας για να νιώθει άνεση και ασφάλεια. Αν έχετε περισσότερες από μία γατούλες, καλό είναι να τις ταΐζετε ξεχωριστά για να αποφύγετε αντιπαραθέσεις και εκφοβισμούς.
Όσον αφορά την ποσότητα της τροφής, θα σας βοηθήσει πολύ ο οδηγός σίτισης της καθεμιάς αλλά και οι συμβουλές του/την κτηνιάτρου σας, που γνωρίζει τόσο καλά όσο κι εσείς τη γάτα σας και τη μοναδικότητά της.
Τελευταίες σκέψεις
Η γάτα σας αλλάζει καθώς μεγαλώνει, το ίδιο και οι ανάγκες και οι συνήθειές της. Προσπαθήστε να κάνετε το καλύτερο δυνατό για αυτή παρέχοντάς της την ιδανική τροφή και φυσικά πολλή αγάπη και στοργή. Μην αμελείτε τις εξετάσεις της, οι οποίες σε πιο μικρή ηλικία μπορεί να τις κάνει μια φορά το χρόνο και μεγαλώνοντας μια φορά το εξάμηνο. Το ζύγισμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν η διατροφή που ακολουθεί είναι κατάλληλη.
Ευχόμαστε η μονάκριβη γατούλα σας να ζήσει μέχρι τα βαθιά γεράματα και να είναι υγιής και ευτυχισμένη.