string(0) ""

Γιατί οι γάτες «τρώνε τα νύχια τους»- Πότε πρέπει να ανησυχούμε

Νάνσυ Κουλούρα

05/04/2025

Photo: Shutterstock

Πολλοί από εμάς είχαμε στα παιδικά μας χρόνια την κακή συνήθεια να δαγκώνουμε ή να μασάμε τα νύχια μας, συχνά ασυναίσθητα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρόκειται για μια συμπεριφορά που συνεχίζει να εκδηλώνεται και στην ενήλικη ζωή, ειδικά σε αγχωτικές καταστάσεις ή σε στιγμές αμηχανίας και ανίας.

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών για τους κινδύνους της ονυχοφαγίας, καθώς και η «αισθητική πλευρά» του προβλήματος, ωθούν τους περισσότερους που ταλαιπωρούνται από αυτό να αναζητήσουν κάποια στιγμή της ζωής τους δραστικές λύσεις, καταφέρνοντας να κόψουν – ή έστω να περιορίσουν – αυτή τη συμπεριφορά. Τι συμβαίνει όμως όταν ξαφνικά βλέπουμε τη γάτα μας να δαγκώνει ή να μασά για ώρα τα νυχάκια στις πατούσες της; Υπάρχει λόγος ανησυχίας ή είναι κάτι το απολύτως φυσιολογικό;

Περιποιημένες από την κορφή ως τα… νύχια

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: το δάγκωμα των νυχιών στις γάτες δεν είναι, τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις, μια επιβλαβής συνήθεια που πρέπει να «κοπεί», όπως ισχύει στους ανθρώπους. Αποτελεί φυσιολογικό μέρος της ρουτίνας αυτοπεριποίησης των αγαπημένων μας αιλουροειδών που, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, είναι αρκετά σχολαστική και δεν αποσκοπεί μόνο στην καθαριότητά τους, αλλά είναι και ένας τρόπος χαλάρωσης και προστασίας της υγείας τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια γάτα μπορεί να δαγκώνει τα νύχια της ή την περιοχή γύρω από αυτά στην προσπάθειά της να αφαιρέσει ακαθαρσίες, σκόνη, κάποιον κόκκο από την άμμο της που έχει σφηνώσει ή υπολείμματα τροφής. Μερικές φορές το σημείο μπορεί να είναι τόσο βρώμικο, ώστε ούτε καν η «σαγρέ» γλωσσίτσα της να μην μπορεί να το καθαρίσει επαρκώς, και έτσι το αιλουροειδές μας χρησιμοποιεί τα δόντια του για να βεβαιωθεί ότι οι πατούσες του είναι περιποιημένες.

Μια άλλη αιτία για αυτή τη συμπεριφορά μπορεί να είναι η συντήρηση των νυχιών των γατών, η δομή των οποίων θυμίζει… κρεμμύδι, καθώς αποτελείται από πολλά διαφορετικά στρώματα. Όταν το εξωτερικό στρώμα ενός νυχιού μιας γάτας φθείρεται και ξεφλουδίζει, είναι φυσιολογικό να θελήσει να το αφαιρέσει, για να αποκαλύψει το πιο ομοιόμορφο στρώμα από κάτω. Αυτό έχει και πρακτικό όφελος, αφού το φθαρμένο νύχι μπορεί να «πιάνεται» σε διάφορες επιφάνειες και να την ενοχλεί.

Αν και αρκετά συνηθισμένες, αυτές οι δραστηριότητες καλλωπισμού και «συντήρησης» μπορεί να μας ξαφνιάσουν όταν τις παρατηρούμε για πρώτη φορά. Αυτό ισχύει κυρίως για κηδεμόνες που το κατοικίδιό τους είναι κάπως «συνεσταλμένο», και προτιμά να περιποιείται τον εαυτό του όταν είναι μόνο του, καταφεύγοντας σε πιο ήσυχες γωνιές του σπιτιού. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν πολλές γάτες που δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να κάνουν τη «ρουτίνα ομορφιάς» τους ανά πάσα ώρα και στιγμή μπροστά μας, χωρίς να νοιάζονται ποιος παρακολουθεί το αγαπημένο τους τελετουργικό.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε

Παρά τα όσα αναφέραμε παραπάνω, υπάρχουν περιπτώσεις, σύμφωνα με ειδικούς, που το δάγκωμα των νυχιών μπορεί να αποτελεί ένδειξη ενός βαθύτερου προβλήματος. Όταν η συγκεκριμένη συμπεριφορά εκδηλώνεται, για παράδειγμα, με σημαντικά αυξημένη συχνότητα και η γατούλα μας μασουλάει τα άκρα της σχεδόν εμμονικά, μπορεί πράγματι να πηγαίνει κάτι στραβά.

Σύμφωνα με τον Δρ. Nicolas Dodman, καθηγητή στην Κτηνιατρική Σχολή του Tufts University και συγγραφέα του βιβλίου «The Cat Who Cried for Help», όταν αυτή η συνήθεια ξεφεύγει από το φυσιολογικό πλαίσιο, οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι δύο: το άγχος ή κάποιο παθολογικό πρόβλημα, όπως μόλυνση ή τραυματισμός.

Όπως εξηγεί ο ειδικός στο Pet MD, μία από τις βασικές αιτίες που κρύβονται πίσω από την ονυχοφαγία στους ανθρώπους, το άγχος, μπορεί να ωθήσει σε ανάλογες «υπερβολές» και τα κατοικίδιά μας. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μια γάτα μπορεί να νιώσει στρεσαρισμένη: από την παρουσία ενός άλλου ζώου μέσα στο σπίτι, τη δυσφορία για το γεγονός ότι μπορεί να μένει μόνη της για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μέχρι αλλαγές στο περιβάλλον της που την κάνουν να αισθάνεται άβολα.

Όσον αφορά το δεύτερο αίτιο, βακτηριακές μολύνσεις ή μυκητιάσεις μπορεί να κάνουν τη γάτα να γλείφει και να δαγκώνει έντονα τις πατούσες της και, κατ’ επέκταση, τα νύχια της. Αυτές οι λοιμώξεις είναι δύσκολο να προληφθούν, ειδικά σε γάτες που είναι γενετικά επιρρεπείς σε δερματικά προβλήματα, όπως οι Περσίας. Παρόμοια προβλήματα μπορεί επίσης να προκληθούν από την επαφή με χημικές ουσίες που ερεθίζουν τα «μαλακά μαξιλαράκια» στο πέλμα της γάτας ή από λάθος τριμάρισμα των νυχιών που αφήνει τα αιμοφόρα αγγεία εκτεθειμένα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.

Πώς να βοηθήσουμε τα κατοικίδιά μας

Εάν η γάτα σας δαγκώνει περιστασιακά τις πατούσες της, στο πλαίσιο της περιποίησής τους, μπορείτε να βοηθήσετε την προσπάθειά της να διατηρεί τα νύχια της καθαρά και αιχμηρά παρέχοντάς της 2 ή 3 ονυχοδρόμια, κατά προτίμηση διαφορετικών τύπων ώστε να μη χάνει το ενδιαφέρον της. Η χρήση τους θα της επιτρέπει να ξεφορτώνεται τυχόν ακαθαρσίες από τα άκρα της και να τα συντηρεί χωρίς να χρειάζεται να δαγκώνει επίμονα την περιοχή – κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε μικροτραυματισμούς.

Στην περίπτωση που παρατηρήσετε ξαφνική αύξηση της συχνότητας της εν λόγω συμπεριφοράς, ένα πρώτο βήμα είναι να αναζητήσετε πιθανές πηγές άγχους στο περιβάλλον της γάτας σας. Έχει αλλάξει κάτι στον χώρο που μπορεί να τη στρεσάρει; Μήπως αισθάνεται μοναξιά ή υπερβολική ανία, περνώντας μεγάλο μέρος της ημέρας μόνη της; Αφιερώστε περισσότερο χρόνο στο παιχνίδι και τις δραστηριότητες που θα την κρατήσουν δραστήρια και χαρούμενη και δεν αποκλείεται να δείτε αμέσως διαφορά.

left arrow
right arrow

Τέλος, εάν υπάρχουν ενδείξεις για κάποιο παθολογικό πρόβλημα, μια επίσκεψη στον κτηνίατρο θα σας διαφωτίσει για το τι συμβαίνει και θα σας επιτρέψει να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας με τον πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάποιο εμφανές σημάδι στις πατούσες της ότι κάτι πάει στραβά, ο έλεγχος από έναν ειδικό είναι συχνά η καλύτερη επιλογή όταν εντοπίζουμε μια δραστική αλλαγή στις συνήθειες του λατρεμένου μας πλάσματος, που γνωρίζουμε απ’ έξω κι ανακατωτά.

Σχετικά άρθρα

Με επιτυχία ξεκίνησε το Woof Festival | Topetmou.gr στο Πεδίον του Άρεως

Αυτές είναι οι πιο προστατευτικές φυλές σκύλων

Οι 5 λόγοι που ο σκύλος σας δεν ακούει καθόλου όταν είστε έξω