Γιατί οι γάτες κοιτούν το κενό
Στέλλα Πανοπούλου
17/06/2024
Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι οι γάτες τείνουν να κοιτάνε το κενό, μοιάζοντας σα να βλέπουν φαντάσματα;
Γιατί, άραγε, παρουσιάζουν αυτή τη συμπεριφορά τα αγαπημένα μας περίεργα οικόσιτα αιλουροειδή; Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί λόγοι που μπορεί να την εξηγούν. Ας τους δούμε:
1. Βλέπουν, ακούν, ή μυρίζουν κάτι
Οι γάτες έχουν εξαιρετικά οξυμένες αισθήσεις σε σχέση μ’ εμάς. Τις περισσότερες φορές, μια γάτα που κοιτά το κενό, αποτελεί μια προειδοποίηση για κάτι που εμείς δεν παρατηρούμε. Οι γάτες είναι από τη φύση τους κυνηγοί, με αποτέλεσμα οι αισθήσεις τους να βρίσκονται συνεχώς σε επιφυλακή για να μπορούν να αντιλαμβάνονται ακόμα και ανεπαίσθητες κινήσεις όταν κυνηγούν το θήραμά τους.
Οι γάτες έχουν φοβερή ακοή, μέσω της οποίας μπορούν να αντιληφθούν συχνότητες μέχρι 64.000 Hz (ενώ εμείς ακούμε το πολύ 20.000 Hz), καθώς και να “πιάσουν” ήχους από μακριά τους οποίους εμείς δεν ακούμε. Ταυτόχρονα, η μύτη της γάτας της επιτρέπει να καταγράφει οσμές μέχρι και 14 φορές καλύτερα απ’ ότι εμείς, ενώ με την ισχυρή όρασή της μπορεί να αντιλαμβάνεται κινήσεις που εμείς δεν θα παρατηρούσαμε ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα.
Όταν, λοιπόν, η γατούλα σας κοιτάζει έντονα το κενό, ενδέχεται να αντιλαμβάνεται κάτι που εσείς δεν βλέπετε, δεν ακούτε, και δεν μυρίζετε. Μπορεί να είναι απλά ένα έντομο, μια λάμψη, ή κάποιος σωλήνας που στάζει μέσα στον τοίχο. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Πρόκειται για μια απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά που επιδεικνύουν όλες οι γάτες.
2. Άνοια
Η πάθηση αυτή που προκαλεί γνωστική δυσλειτουργία εμφανίζεται συχνά σε ηλικιωμένες γάτες. Οι περισσότερες γάτες αντιμετωπίζουν κάποιου είδους γνωστική εξασθένιση όταν περνούν τα 11 χρόνια της ηλικίας τους, και αρχίζουν να έχουν προβλήματα στη μνήμη, στη συνειδητότητα, στην ικανότητα για μάθηση, και στην αισθητηριακή αντίληψη.
Οι γάτες που βιώνουν τέτοιου είδους σύγχυση, μπορεί να βρεθούν να κοιτούν το κενό ή τους τοίχους του σπιτιού. Επιπλέον συμπτώματα της γεροντικής άνοιας στις γάτες είναι το να γυρνούν γύρω-γύρω χωρίς λόγο, το να χάνονται, να βρίσκονται “κολλημένες” σε έπιπλα και εμπόδια, να πηγαίνουν τουαλέτα σε ακατάλληλα σημεία, να έχουν μειωμένη όρεξη και δραστηριότητα, και να φωνάζουν πολύ κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Αν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας πάσχει από άνοια, επικοινωνήστε αμέσως με τον/την κτηνίατρό σας, που θα σας συμβουλεύσει κατάλληλα και θα σας βοηθήσει να της παρέχετε τη φροντίδα που έχει ανάγκη.
3. Εστιακές επιληπτικές κρίσεις
Οι επιληπτικές κρίσεις στις γάτες προκύπτουν όταν μη φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο προκαλεί διάφορα σωματικά συμπτώματα, όπως είναι οι σπασμοί και τα τινάγματα. Σχεδόν το 1-2% των γατών υποφέρει από εστιακές επιληπτικές κρίσεις. Η επιληψία είναι η συνθήκη κατά την οποία οι επιληπτικές κρίσεις επαναλαμβάνονται τουλάχιστον 24 ώρες μακριά η μία από την άλλη.
Αντί για τις γενικευμένες κρίσεις που προκύπτουν όταν επηρεάζονται και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου, μια εστιακή επιληπτική κρίση αναφέρεται στην ασυνήθιστη δραστηριότητα σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Έτσι, ο περιορισμός των κινήσεων ή οι ακούσιες κινήσεις, περιορίζονται σε μια περιοχή, όπως είναι το πρόσωπο, με διάφορα ορατά σημάδια ανάλογα με το σημείο του εγκεφάλου που έχει επηρεαστεί.
Στην περίπτωση αυτή, εκτός από το να κοιτά το κενό, η γάτα σας μπορεί να εμφανίζει έντονη σιελόρροια, τινάγματα στο πρόσωπο, διεσταλμένες κόρες, πλατάγισμα των χειλιών, ή να τρέχει μανιωδώς πάνω-κάτω.
4. Κρίσεις απουσίας (Petit Mal)
Οι κρίσεις απουσίας ή petit mal, είναι σπάνια μορφή γενικευμένων επιληπτικών κρίσεων, που παρουσιάζονται συνήθως μόνο με περιορισμένα συμπτώματα που δεν είναι κινητικής φύσεως. Στην περίπτωση αυτή, οι γάτες μπορεί να μην εμφανίσουν σπασμούς, αλλά να μοιάζουν χαμένες, να μην ανταποκρίνονται, και να φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνονται ερεθίσματα του περιβάλλοντός τους. Στα πλαίσια αυτά, μπορεί μια γάτα να κοιτά παρατεταμένα το κενό.
5. Υπεραισθησία
Το σύνδρομο υπεραισθησίας στις γάτες είναι μια πάθηση που προκαλεί υπερβολική ευαισθησία στο δέρμα, κυρίως στην περιοχή της πλάτης. Οι γάτες που υποφέρουν από τη συγκεκριμένη πάθηση συχνά ταράσσονται όταν τις ακουμπάμε ή τις χαϊδεύουμε, και μπορεί να καταλήξουν να εμφανίζουν διεσταλμένες κόρες κι επιθετικότητα, να κυνηγούν ή να δαγκώνουν την ουρά τους, να καθαρίζονται και να ξύνονται υπερβολικά, καθώς και να κοιτούν έντονα κυρίως την ουρά τους.
Το σύνδρομο αυτό μπορεί να συνδέεται με επιληπτικές κρίσεις σε κάποιες περιπτώσεις, ή με προβλήματα συμπεριφοράς σε άλλες. Σε κάθε περίπτωση, αν η γάτα σας παρουσιάζει τα παραπάνω συμπτώματα, επισκεφτείτε τον/την κτηνίατρό σας ώστε να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και να της χορηγήσει τη θεραπεία που χρειάζεται.