string(0) ""

Γιατί η ενήλικη γάτα σας “πιπιλίζει” – Δείτε αν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Στέλλα Πανοπούλου

05/12/2023

Photo: Shutterstock

Τα μικρά γατάκια γουργουρίζουν και “ζυμώνουν” τη μαμά τους με τα πατουσάκια τους όσο θηλάζουν.

Ο συνδυασμός του πιπιλίσματος και του ζυμώματος είναι ένα αντανακλαστικό που υπάρχει σε όλα τα θηλαστικά από τη γέννηση. Τι συμβαίνει, όμως, όταν αυτό συνεχίζει μετά την ενηλικίωση;

Οι περισσότερες γάτες σταματούν να πιπιλίζουν μετά τον απογαλακτισμό, αλλά κάποιες διατηρούν αυτή τη συμπεριφορά ακόμα και μετά την ενηλικίωση. Το πιπίλισμα σε μεγαλύτερη ηλικία συνήθως συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εξάρτησης από τον κηδεμόνα, καθώς και με την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης ιδεοψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς. Ας δούμε γιατί μια ενήλικη γάτα μπορεί να παρουσιάζει αυτή τη συμπεριφορά, καθώς και αν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Τι είναι το πιπίλισμα της γάτας;

Όταν μια ενήλικη γάτα παρουσιάζει αυτή τη συμπεριφορά, αυτό που συμβαίνει είναι ότι πιπιλίζει ένα αντικείμενο (π.χ. μια κουβέρτα, τα ρούχα σας) χωρίς να το τεμαχίζει και να καταπίνει κανένα τμήμα του. Αυτή η συμπεριφορά διαφέρει από την pica, μια διαταραχή κατά την οποία η γάτα τρώει, με ψυχαναγκαστικό τρόπο, μη βρώσιμα αντικείμενα.

Το πιπίλισμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ή φυλή, αλλά είναι πιο συνηθισμένο στις μικρές ηλικίες, στις Σιαμέζες, τις Tonkinese, τις Balinese, και τις γάτες Βιρμανίας. Πρόκειται για μια άκακη συμπεριφορά που συνήθως συνοδεύεται από γουργουρητό και “πατουσάκια”. Συνήθως μια ενήλικη γάτα “ζυμώνει” τον αγαπημένο της άνθρωπο ή σε κάποιο μαλακό ύφασμα. Η συμπεριφορά αυτή πρωτοεμφανίζεται στα γατάκια που θηλάζουν.

Σύμφωνα με μία πειραματική έρευνα (Martin, 1986) που μελέτησε εφτά μαμάδες με τα γατάκια τους, φάνηκε ότι το πιπίλισμα ξεκίνησε να μειώνεται τέσσερις εβδομάδες μετά τη γέννηση, και να εμφανίζεται ξανά – αλλά πιο αραιά – μετά τις εφτά εβδομάδες. Παρόλα αυτά, πολλοί εκτροφείς περιγράφουν γατάκια που πιπιλίζουν ακόμα και μετά από αυτήν την περίοδο.

Γιατί πιπιλίζουν οι ενήλικες γάτες;

Δεν είναι εύκολο να καθοριστούν οι λόγοι για τους οποίους οι ενήλικες γάτες πιπιλίζουν. Μπορεί η συμπεριφορά αυτή να οφείλεται σε πρόωρο απογαλακτισμό. Ας δούμε μερικούς ακόμα λόγους οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν τη γάτα σας στην εμφάνιση αυτής της συμπεριφοράς.

Εγγενής συμπεριφορά που συνεχίζεται μετά την ενηλικίωση

Τα γατάκια που θηλάζουν ενστικτωδώς ζυμώνουν με τα πατουσάκια και τα νύχια τους τη γούνα της μαμάς τους ενώ ταυτόχρονα γουργουρίζουν. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να συνεχιστεί και μετά την ενηλικίωση, όταν η γάτα σας πιπιλίζει και ζυμώνει αντικείμενα όπως μια κουβέρτα, ένα μάλλινο ρούχο, ή εσάς.

Απότομος ή πρόωρος απογαλακτισμός από τη μαμά

Έχει παρατηρηθεί ότι κάποιες γάτες επιχειρούν να πιπιλίσουν μη βρώσιμα αντικείμενα σε περίπτωση πρόωρου απογαλακτισμού από τη μαμά τους. Όσο για τα γατάκια που μεγαλώνουν στα χέρια ενός ανθρώπου παρατηρείται ότι πιπιλίζουν τα γεννητικά όργανα το ένα του άλλου, ενώ ως ενήλικες γάτες πιπιλίζουν μαλακά υφάσματα. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό τα γατάκια να μένουν με τη μαμά τους για όσο χρειάζεται και να μην απογαλακτίζονται απότομα, αλλά σταδιακά και με το ρυθμό που επιλέγει εκείνη.

Ελλιπής κοινωνικοποίηση με άλλες γάτες και ανθρώπους

Ανεκδοτολογικά, τα γατάκια που έχουν μεγαλώσει σε ανθρώπινα χέρια και δεν έρχονται σε επαφή με άλλα γατάκια κατά την πρώιμη περίοδο της κοινωνικοποίησης, κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν αναπτυξιακά προβλήματα όπως επιθετικότητα, άγχος, και δυσκολίες στην προσαρμογή σε διαφορετικές καταστάσεις. Άλλα γατάκια μπορεί να δεθούν πολύ έντονα από τους κηδεμόνες ή τους χειριστές τους, και να προσπαθούν να πιπιλίσουν τα δάχτυλα ή τους αγκώνες τους ως ενήλικες (Bradshaw, 2018).

Χρόνιο στρες

Το χρόνιο στρες και άγχος μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στη συμπεριφορά, ιδίως σε περιπτώσεις όπου η γάτα χάνει τον έλεγχο μιας κατάστασης. Η γάτα μπορεί να αντιδρά επιθετικά, με πολύ συχνό καθάρισμα της γούνας της, ή πιπίλισμα κάποιου μάλλινου υφάσματος.

Υπάρχει λόγος ανησυχίας;

Από τη στιγμή που η γάτα σας δεν τεμαχίζει και δεν καταπίνει μη βρώσιμα υλικά, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν ζυμώνει και πιπιλίζει. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να προσπαθήσετε, παρατηρώντας τη γενικότερη συμπεριφορά της, να βεβαιωθείτε ότι η γατούλα σας νιώθει ασφαλής και καλυμμένη συναισθηματικά. Θυμηθείτε να παίζετε μαζί της, να της προσφέρετε χάδια και στοργή, και να καλύπτετε όλες τις υλικές της ανάγκες. Στην περίπτωση που η γάτα σας είναι αγχωμένη, προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος της αφαιρώντας, αν είναι δυνατόν, τους παράγοντες που το τροφοδοτούν από το περιβάλλον της, και δοκιμάζοντας κάποια συσκευή που εκλύει φερομόνες όπως το Feliway.

Σχετικά άρθρα

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα

Μπορούν οι σκύλοι να θυμούνται τα ονόματα των παιχνιδιών τους; Τι λέει πρόσφατη έρευνα

Τα αντικείμενα που όλοι έχουμε σπίτι μας και είναι επικίνδυνα για τον σκύλο μας