Για ποιους λόγους μπορεί να ακρωτηριαστεί μια γάτα- Πώς να τη βοηθήσετε μετά την επέμβαση
Μυρτώ Τζώρτζου
20/01/2024
Ένα από τα πιο δυσάρεστα πράγματα που μπορεί να ακούσετε από τον κτηνίατρό σας είναι ότι η γατούλα σας θα χρειαστεί να υποβληθεί σε επέμβαση ακρωτηριασμού κάποιου μέλους του σώματός της.
Ίσως χρειαστείτε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τι συνεπάγεται αυτό πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε στη χειρουργική επέμβαση. Δυστυχώς, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ακρωτηριασμός είναι η καλύτερη επιλογή για την ευημερία της γάτας μας.
Αυτό που πολλοί γονείς κατοικίδιων ζώων δεν γνωρίζουν είναι ότι οι γάτες -και οι σκύλοι- μπορούν να προσαρμοστούν πολύ καλά μετά την απώλεια ενός ποδιού, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό που μετά την ανάρρωση κινούνται κανονικά.
Οι πρώτες εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση είναι κρίσιμες για την προσαρμογή της γάτας σε έναν νέο τρόπο μετακίνησης, για αυτό και οι κηδεμόνες πρέπει να γνωρίζουν πώς να την καθοδηγήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Οι μέρες αυτές, μετά το χειρουργείο, είναι πολύ σημαντικές.
Ακολουθούν μερικά από τα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε και που μπορείτε να περιμένετε μετά την επέμβαση ακρωτηριασμού άκρου της γάτας σας.
Λόγοι για χειρουργική επέμβαση ακρωτηριασμού σε γάτα
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ακρωτηριασμός ενός μέλους είναι η καλύτερη προσέγγιση για τη διαχείριση ορισμένων παθήσεων. Η κατανόηση των λόγων για τους οποίους συνιστάται η διαδικασία ακρωτηριασμού μπορεί να μας βοηθήσει να φροντίσουμε καλύτερα τις γάτες μας καθώς αναρρώνουν από αυτό το είδος χειρουργικής επέμβασης.
Ο καρκίνος των οστών, γνωστός και ως οστεοσάρκωμα, είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει ακρωτηριασμό ως θεραπεία. Αυτός ο τύπος καρκίνου είναι πολύ επιθετικός και επώδυνος για τη γάτα. Δυστυχώς, το οστεοσάρκωμα δεν μπορεί να ελεγχθεί ή να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με χημειοθεραπεία λόγω της ελάχιστης παροχής αίματος στο οστό. Ο ακρωτηριασμός των άκρων ενδείκνυται σε περιπτώσεις οστεοσαρκώματος για να ανακουφιστεί ο πόνος και να μειωθούν οι πιθανότητες εξάπλωσης του καρκίνου σε άλλα μέρη του σώματος της γάτας.
Επίσης τα περίπλοκα κατάγματα ή οι τραυματισμοί που έχουν ως αποτέλεσμα εκτεταμένη βλάβη στο πόδι είναι συχνά χωρίς γυρισμό ακόμη και με επιθετική ιατρική περίθαλψη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συχνά ο ακρωτηριασμός του μέλους του ζώου μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για να βοηθηθεί ο έλεγχος των συμπτωμάτων που συνοδεύουν αυτούς τους τύπους τραυματισμών και να αποφευχθούν τυχόν σοβαρές επιπλοκές.
Διαχείριση του πόνου της γάτας σας μετά από χειρουργική επέμβαση ακρωτηριασμού
Η διαχείριση του πόνου είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό στοιχείο όταν πρόκειται για τη φροντίδα μιας γάτας που έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ακρωτηριασμού και αναρρώνει. Πρέπει να τη βοηθήσουμε να αισθάνεται άνετα και χωρίς πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης ώστε να αποφύγουμε τυχόν επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από την προσπάθειά της να μετακινηθεί ή να γλείψει το τραύμα. Κάποιες γατούλες χάνουν και την όρεξή τους επειδή αισθάνονται πόνο.
Ο κτηνίατρός σας μετά την επέμβαση θα σας παρέχει παυσίπονα που θα λαμβάνονται από τη γάτα σας στο σπίτι καθώς η πληγή επουλώνεται και εκείνη αναρρώνει από την επέμβαση. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει αναλγητικά από το στόμα, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και μερικές φορές αναλγητικά επιθέματα που μπορούν να ελαττώνουν τον πόνο για αρκετές ημέρες. Θα υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο χορήγησης των αναλγητικών φαρμάκων στη γάτα σας, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος για κάθε φάρμακο, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πόνος αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.
Φροντίδα της τομής της γάτας σας
Η διαχείριση του χειρουργικού τραύματος είναι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο για τη φροντίδα της γάτας σας μετά τη χειρουργική επέμβαση. Το τραύμα πρέπει να διατηρείται απολύτως καθαρό για την πρόληψη επιπλοκών, όπως οι βακτηριακές λοιμώξεις.
Η μόλυνση της τομής θα έχει ως αποτέλεσμα την αποτυχία της σωστής επούλωσης του τραύματος και θα προκαλέσει ακόμη και το άνοιγμα των ραμμάτων και του τραύματος. Η γάτα σας μπορεί να χρειαστεί να λάβει μετεγχειρητικά αντιβιοτικά για να αποφευχθεί η μόλυνση του τραύματος καθώς επουλώνεται. Η τομή μπορεί επίσης να χρειάζεται επίδεσμο και καθαρισμό με τοπικό αντισηπτικό διάλυμα καθημερινά για την περαιτέρω προστασία της από τη μόλυνση.
Αν και αναμένεται ήπια φλεγμονή γύρω από το χειρουργικό τραύμα, το υπερβολικό πρήξιμο μπορεί να προκαλέσει άνοιγμα εκ νέου της τομής. Συνιστάται επίσης ένα ελισαβετιανό κολάρο (πλαστικός κώνος) για να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να γλείφει ή να μασάει την πληγή και να προκαλεί μεγαλύτερη φλεγμονή.
Περιορισμός της δραστηριότητας της γάτας σας μετά την επέμβαση
Ενώ τα ράμματα είναι αποτελεσματικά για να κρατήσουν την πληγή κλειστή, αυτή μπορεί να μην επουλωθεί σωστά ή, ακόμη χειρότερα, να ανοίξει, αν η γάτα είναι πολύ δραστήρια.
Για αυτό οι κηδεμόνες πρέπει να περιορίσουν την κίνηση του κατοικιδίου τους, συνήθως για 10-14 ημέρες, μετά από μια επέμβαση ακρωτηριασμού ώστε να μπορέσει το τραύμα να επουλωθεί σωστά. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται τη διαμονή της γάτας σε ένα κλουβί ή σε έναν περιορισμένο χώρο.
Προσαρμογή στη ζωή με τρία πόδια
Η διασφάλιση της σωστής επούλωσης του τραύματος είναι μόνο το πρώτο μέρος της ανάρρωσης από τη χειρουργική επέμβαση ακρωτηριασμού. Το επόμενο μέρος είναι να βοηθήσετε τη γάτα σας να προσαρμοστεί σε μια νέα ζωή με ένα πόδι λιγότερο. Πολλοί κηδεμόνες γατών εκπλήσσονται με το πόσο καλά η γάτα τους προσαρμόζεται στην κίνηση με μόνο 3 πόδια.
Σε κάποιες περιπτώσεις τον πρώτο καιρό η γατούλα σας μπορεί να χρειάζεται μια μικρή βοήθεια. Όταν, για παράδειγμα, πηγαίνει στην τουαλέτα της ή όταν θέλει να ανέβει κάπου. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε για να τη βοηθήσετε είναι να την πάρετε αγκαλιά και να τη βάλετε εκεί που θέλει. Μέχρι να συνηθίσει και να το κάνει μόνη της.
Βοηθήστε τη να βρει την ισορροπία της. Τις πρώτες μέρες δεν θα έχει καταλάβει τι της έχει συμβεί και μπορεί να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το άκρο που της λείπει. Μπορεί να έχει αστάθεια, να πέσει ή να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το πόδι που λείπει από συνήθεια για να ξυστεί.
Οι γάτες μετά από μια τέτοια χειρουργική επέμβαση προσαρμόζονται πολύ γρήγορα στο νέο τρόπο ζωής τους. Κάνουν ό,τι και πριν την επέμβαση, παίζουν, χαίρονται. Με άλλα λόγια βρίσκουν ξανά πολύ γρήγορα τον ζωηρό και παιχνιδιάρικο εαυτό τους.