Γάτες με τροφικές αλλεργίες και ευαισθησίες
Στέλλα Πανοπούλου
04/06/2024
Το να ταΐζουμε τη γάτα μας πολλές φορές καταλήγει να είναι μια πολύ πιο απαιτητική και δύσκολη διαδικασία απ’ ότι φανταζόμαστε.
Εκτός από το γεγονός ότι πολλές γάτες είναι ιδιαίτερα επιλεκτικές με το φαγητό τους, υπάρχει και το πρόβλημα των τροφικών αλλεργιών οι οποίες ταλαιπωρούν πολλά οικόσιτα αιλουροειδή. Οι αλλεργίες ή οι ευαισθησίες σε διάφορες τροφές μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία και την ευζωία της γάτας σας, γι’ αυτό είναι σημαντικό αυτά τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται εγκαίρως μετά την εμφάνισή τους.
Τι είναι οι τροφικές ευαισθησίες και οι αλλεργίες στις γάτες;
Οι διατροφικές αλλεργίες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας ταυτοποιεί λανθασμένα ως επικίνδυνες συγκεκριμένες ουσίες στην τροφή της, προκαλώντας αλλεργική αντίδραση όταν την καταναλώνει. Οι διατροφικές ευαισθησίες ή δυσανεξίες, αντίθετα από τις αλλεργίες, δεν περιλαμβάνουν την εμπλοκή του ανοσοποιητικού συστήματος, και συνήθως εμφανίζονται με τη μορφή γαστρεντερικών προβλημάτων. Αυτές οι παθήσεις εξελίσσονται με τον καιρό. Κάθε γάτα μπορεί να επηρεαστεί, αν και υπάρχουν κάποιες γάτες με πιο έντονη γενετική προδιάθεση για κάποιες παθήσεις.
Πώς ξέρω αν η γάτα μου έχει αλλεργία ή ευαισθησία σε κάποια τροφή;
Τα συνηθέστερα συμπτώματα ή σημάδια που υποδεικνύουν την ύπαρξη κάποιας διατροφικής αλλεργίας ή ευαισθησίας είναι τα παρακάτω:
Δερματικά συμπτώματα:
– Διαρκής φαγούρα που οδηγεί στην εμφάνιση πληγών ή μολύνσεων
– Ερυθρότητα ή ερεθισμός, κυρίως στην περιοχή γύρω από το πρόσωπο και τα αυτιά
– Απώλεια τριχώματος από το συχνό ξύσιμο ή καθάρισμα που δεν εξηγείται βάσει κάποιας άλλης αιτίας
Γαστρεντερικά συμπτώματα:
– Συνεχής εμετός ή διάρροια που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους
– Συχνά αέρια
Αναπνευστικά συμπτώματα (πιο σπάνια):
– Φτέρνισμα ή δύσπνοια συνήθως συνδέονται με πιο σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις
Πώς διαγιγνώσκονται οι τροφικές αλλεργίες και ευαισθησίες στις γάτες;
Θα χρειαστεί να μοιραστείτε διάφορες σημαντικές πληροφορίες με τον/την κτηνίατρό σας για να βοηθήσετε στη διαδικασία της διάγνωσης. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας μπορεί να σας προτείνει να αφαιρέσετε σταδιακά κάποιες τροφές από τη διατροφή της γάτας σας ώστε να μπορέσει να ταυτοποιήσει αν κάποια απ’ αυτές ευθύνεται για τα συμπτώματά της. Αν τα συμπτώματα της γάτας σας μειωθούν ή εξαφανιστούν αφού αφαιρέσετε κάποιο συστατικό, τότε μάλλον αυτό ευθύνεται για την ταλαιπωρία που βιώνει η γάτα σας.
Ακόμα, ο/η κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει να δοκιμάσει η γάτα σας τροφές που περιέχουν διαφορετικά είδη πρωτεΐνης, ελπίζοντας να βρεθεί κάτι που δεν θα την πειράζει. Στην σπάνια περίπτωση που οι παραπάνω μέθοδοι δεν λειτουργήσουν, μπορεί επίσης να γίνει τεστ αλλεργιών ώστε να ταυτοποιηθούν οι ουσίες στις οποίες είναι αλλεργική η γάτα σας.
Οι πιο συνηθισμένες αλλεργιογόνες ουσίες για τη γάτα σας
Πολλές γατούλες εμφανίζουν αλλεργίες σε τροφές που αποτελούν συχνά συστατικά τόσο εμπορικών όσο και σπιτικών τροφών. Κάποια από τα πιο συνηθισμένα αλλεργιογόνα συστατικά είναι οι πρωτεΐνες από μοσχάρι, τα γαλακτοκομικά, και τα θαλασσινά. Το κοτόπουλο “αναδύεται” κι αυτό σιγά-σιγά ως αλλεργιογόνο, λόγω της συχνότητας με την οποία εμφανίζεται στα συστατικά γατοτροφών.
Πιο σπάνια, κάποιες γάτες μπορεί να αντιδράσουν αρνητικά στη γλουτένη και σε άλλες παρόμοιες ουσίες που βρίσκονται στις γατοτροφές του εμπορίου.
Πώς αντιμετωπίζονται οι τροφικές αλλεργίες και ευαισθησίες στις γάτες;
Μετά από τη διάγνωση, ο/η κτηνίατρος θα σας συμβουλεύσει να δοκιμάσετε διάφορους τρόπους για να βελτιωθεί σημαντικά η υγεία (σωματική και ψυχική) της γάτας σας. Μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν όλα τα πιθανά αλλεργιογόνα από τη διατροφή της γάτας σας, ή να πρέπει να ξεκινήσετε να την ταΐζετε κάποια ειδική υποαλλεργική τροφή ώστε να δείτε αν θα αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα ή όχι. Πολλές γάτες τα πηγαίνουν καλά ακολουθώντας μία ωμοφαγική διατροφή που περιέχει μόνο μία πηγή ζωικής πρωτεΐνης.
Σε περιπτώσεις σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων, ο/η κτηνίατρος μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα όπως αντισταμινικά ή στεροειδή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.