string(0) ""

Εξωπαράσιτα: Tips για Πρόληψη και Αντιμετώπιση

Στέλλα Πανοπούλου

29/05/2024

Η Άνοιξη είναι εδώ και τα παράσιτα κάνουν την εμφάνιση τους.

Αν το κατοικίδιό σας ταλαιπωρείται από εξωπαράσιτα, θα βρείτε παρακάτω κάποια βασικά tips για την σωστή πρόληψη και αντιμετώπισή τους.

Αρχικά, παρασίτωση ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία τα παράσιτα ζουν πλέον εις βάρος του ζωικού οργανισμού και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως αδυναμία, κατάπτωση, απώλεια σωματικού βάρους, αναιμία, και θαμπή όψη του τριχώματος. Ακόμα, εξαιτίας της ικανότητας τους να μεταφέρουν άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς από ζώο σε ζώο, δεν είναι λίγες οι φορές που το ζώο μπορεί να καταλήξει στο θάνατο.

Τα παράσιτα μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες ομάδες, τα ενδοπαράσιτα, τα παράσιτα δηλαδή που διαβιούν μέσα στο σώμα του ζώου μας, και τα εξωπαράσιτα, τα οποία ζουν επάνω στην εξωτερική επιφάνεια του μικρού μας φίλου και μπορούν να προσβάλλουν τον τόσο τον σκύλο, όσο και τη γάτα. Τόσο τα ενδοπαράσιτα, όσο και τα εξωπαράσιτα μπορούν να αντιμετωπιστούν, αλλά κυρίως να προληφθούν με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε στα εξωπαράσιτα, όπως οι ψύλλοι, τα τσιμπούρια, οι σκνίπες, τα κουνούπια και οι ψείρες τα οποία βρίσκονται σε έξαρση αυτή την εποχή πιο πολύ από ποτέ, λόγω των λουλουδιών που ανθίζουν, αλλά και λόγω των πιο υψηλών θερμοκρασιών. Ωστόσο τα παράσιτα συνεχίζουν να υπάρχουν και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ταλαιπωρώντας τους μικρούς μας φίλους. Το παν λοιπόν είναι η πρόληψη, αλλά φυσικά και η αντιμετώπιση.

Συμπτώματα

Το πιο συχνό σύμπτωμα που μας βοηθά να καταλάβουμε ότι το κατοικίδιο μας έχει προσβληθεί από παράσιτα είναι ο κνησμός που προκύπτει από τσιμπήματα ψύλλων ή τσιμπουριών, καθώς και τα εξανθήματα και οι ερεθισμοί που μπορεί να εμφανίσει το κατοικίδιο μας.

Ωστόσο, τα τσιμπούρια, εκτός από το αίμα που απομυζούν από τον οργανισμό του ζώου μπορούν να μεταδώσουν διάφορες ασθένειες με πιο συχνή την ερλιχίωση, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Όσον αφορά τους ψύλλους, αυτοί μπορούν να προκαλέσουν αναιμία και αλλεργική δερματίτιδα, ενώ μπορούν να μεταδώσουν διάφορα είδη ενδοπαρασίτων ως ενδιάμεσοι ξενιστές-μεταφορείς. Τέλος, αξίζει εδώ να αναφέρουμε πως τόσο τα τσιμπούρια όσο και οι ψύλλοι μπορεί να μεταδοθούν και στο ανθρώπινο σώμα.

Πρόληψη & Αντιμετώπιση

Πλέον για την καταπολέμηση των εξωπαρασίτων υπάρχουν πολλά σκευάσματα σε ποικίλες μορφές, σπρέι, αμπούλα, σκόνη, κολάρο, αλλά και χάπι. Η συχνότητα χρήσης των αντιπαρασιτικών αυτών σκευασμάτων ποικίλλει ανάλογα με τη μορφή αλλά κατά κύριο λόγο θα πρέπει να γίνεται σε μηνιαία βάση.

Σαν γενικός κανόνας ισχύει ότι για τον σκύλο συνιστάται συνδυασμός σκευασμάτων, αμπούλα ή χάπι εξωπαρασίτων μαζί με αντιπαρασιτικό κολάρο και σπρέι σιντρονέλας και για την γάτα συνδυασμός αμπούλας ή χάπι ή σπρέι εξωπαρασίτων μαζί με αντιπαρασιτικό κολάρο.

Στο εμπόριο θα βρείτε φυτικά, αλλά και χημικά σκευάσματα σαν τα παραπάνω. Τα φυτικά προτιμώνται καθώς έχουν μειωμένες παρενέργειες και ευνοούν την συνδυαστική χορήγηση, ενώ τα χημικά μπορεί να θεωρούνται πιο αποτελεσματικά, αλλά προκαλούν ευκολότερα αλλεργίες.

Πέρα όμως από την φαρμακευτική αγωγή, καλό θα είναι να φροντίσουμε και το περιβάλλον στο οποίο ζει το κατοικίδιο μας. Εξαιτίας της ικανότητας των ψύλλων να επιβιώνουν στο περιβάλλον για μήνες χωρίς ξενιστή, θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στη τήρηση των κανόνων υγιεινής. Ειδικότερα ως κηδεμόνες κατοικιδίων θα πρέπει να καθαρίζουμε τακτικά με ηλεκτρική σκούπα τον χώρο που μένει το ζωάκι μας δίνοντας έμφαση σε μαξιλάρια και υφάσματα που ξαπλώνει το κατοικίδιο μας, καθώς αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και των πολλαπλασιασμό των ψύλλων.

Βρες στα PetCity τα κατάλληλα αντιπαρασιτικά προϊόντα για τον μικρό σου φίλο!

Σχετικά άρθρα

18η Ημέρα Υιοθεσίας στη Γλυφάδα – Όσα έγιναν στη μεγάλη γιορτή των Pet City

Πώς να δημιουργήσετε ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον για τον ηλικιωμένο σκύλο σας

Να βάλετε ή όχι περιλαίμιο στη γάτα σας; Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν αποφασίσετε