Επιτρέπεται να φάνε οι γάτες σύκα; Δείτε τους κινδύνους
Στέλλα Πανοπούλου
17/09/2024
Το αγαπημένο φρούτο της εποχής δεν είναι άλλο από το σύκο.
Ο ζουμερός καρπός είναι πλούσιος σε γεύση και θρεπτικά συστατικά, και έχει ένα σωρό οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Στην πραγματικότητα δεν είναι καν καρπός – το σύκο είναι το ανεστραμμένο άνθος της συκιάς.
Έχετε αναρωτηθεί όμως, ποτέ, αν η αγαπημένη σας γατούλα επιτρέπεται να το γευτεί; Δεν μιλάμε αποκλειστικά για την περίπτωση που σας ζητήσει λίγο και κληθείτε να αποφασίσετε αν πρέπει να το μοιραστείτε μαζί της. Άλλωστε, οι γάτες είναι γνωστά κλεφτρόνια και, με τα σύκα μέσα στο σπίτι, και τις συκιές στον κήπο, ενδέχεται ανά πάσα στιγμή το οικόσιτο αιλουροειδές της καρδιάς σας να μπήξει τα δοντάκια του στη γλυκιά, ζουμερή σάρκα του φρούτου. Τι γίνεται τότε;
Είναι ασφαλή τα σύκα για τις γάτες;
Τόσο τα σύκα, όσο και οι συκιές, δεν θεωρούνται ασφαλείς για τις γάτες. Τα φύλλα της συκιάς περιέχουν ένα είδος ρετσινιού που είναι δηλητηριώδες για τις γάτες και τους σκύλους, και μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, ατονία, ή ακόμα και θάνατο σε κάποιες περιπτώσεις. Αν έχετε συκιά στον κήπο σας, τότε πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας δεν την πλησιάζει για τους παρακάτω λόγους:
– Οι γάτες λατρεύουν να σκαρφαλώνουν σε δέντρα, και τα κλαδιά και τα φύλλα της συκιάς μπορεί να την προσελκύσουν.
– Το ρετσίνι του σύκου περιέχει μια ουσία που καταβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα της γάτας και, στην πορεία της ζωής της, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση άλλων ασθενειών όπως είναι ο διαβήτης ή ο καρκίνος.
– Το φρούτο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο γαστρεντερικό σύστημα της γάτας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη.
– Οι συκιές περιέχουν φυσικό λάτεξ το οποίο μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες στη γατούλα σας.
Η σοβαρότητα της δηλητηρίασης από σύκα εξαρτάται από την ποσότητα που καταναλώνει η γάτα σας και την ώρα που μεσολαβεί ανάμεσα στην κατανάλωση και στην αποβολή του φυτού με εμετό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα είναι ελαφριά (π.χ. διάρροια, εμετοί) και υποχωρούν μέσα σε λίγες μέρες χωρίς να χρήζουν θεραπείας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν γάτες που μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά αν καταναλώσουν πολλά σύκα στην πορεία της ζωής τους. Ακόμα, τα φύλλα της συκιάς περιέχουν ουσίες που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα της γάτας σας προκαλώντας επιληπτικές κρίσεις.
Αν υποψιαστείτε ότι η γάτα σας έχει καταναλώσει φύλλα συκιάς επικοινωνήστε αμέσως με τον/την κτηνίατρό σας. Ο χρόνος που θα μεσολαβήσει από την κατανάλωση μέχρι τη θεραπεία είναι εξαιρετικά σημαντικός.
Το ίδιο το σύκο δεν θεωρείται δηλητηριώδες για τη γάτα σας, αλλά το ρετσίνι που καλύπτει τα φύλλα και τα φρούτα είναι δηλητηριώδες. Αν η γάτα σας γλείψει το ρετσίνι από το περίβλημα ενός σύκου μπορεί να δηλητηριαστεί σοβαρά. Παρόλα αυτά, το ίδιο το σύκο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το γαστρεντερικό μιας γάτας, και οι θεωρίες λένε ότι αυτό συμβαίνει είτε γιατί διακόπτει την φυσιολογική διαδικασία της πέψης, είτε γιατί υπάρχει κάτι στη χημεία του φρούτου που το καθιστά εντελώς δύσπεπτο για τα αγαπημένα μας κατοικίδια.
Συμπτώματα της δηλητηρίασης
Αν η γάτα σας φάει οποιοδήποτε μέρος της συκιάς, επικοινωνήστε κατευθείαν με τον/την κτηνίατρό σας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
– εμετό
– διάρροια
– έντονη σιελόρροια
– έντονη δίψα/ούρηση (πολυδιψία/πολυουρία)
– υπνηλία
– ανορεξία
– κατάθλιψη
– επιληπτικές κρίσεις
– πόνος στην κοιλιά
Θεραπεία της δηλητηρίασης
Η έκθεση σε σύκα αποτελεί μια συνηθισμένη αιτία εμφάνισης γαστρεντερικών προβλημάτων στις γάτες. Η θεραπεία είναι κυρίως υποστηρικτική (χορήγηση υγρών με ορό, αντιεμετικών, αντιβιωτικών για την αντιμετώπιση δευτερευουσών βακτηριακών μολύνσεων, και μαννιτόλης ως ωσμωτικό διουρητικό που συμβάλλει στην αποβολή της περίσσειας υγρών από το σώμα).
Αν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας έχει φάει σύκο ή οποιοδήποτε τμήμα της συκιάς και των φύλων της, απευθυνθείτε όσο πιο γρήγορα γίνεται στον/στην κτηνίατρό σας.