string(0) ""

Επιστήμονες ανακάλυψαν πώς κληρονομείται το πορτοκαλί τρίχωμα στις γάτες

Στέλλα Πανοπούλου

17/12/2024

Photo: Shutterstock

Οι ginger γάτες, οι calico και οι γάτες ταρταρούγες έχουν πορτοκαλί τρίχωμα ή πορτοκαλί σημεία στη γούνα τους.

Οι ταρταρούγες έχουν μια μείξη πορτοκαλί και άλλων χρωμάτων στο τρίχωμά τους, με κάποιες περιοχές να είναι κυρίως πορτοκαλί. Οι γάτες calico έχουν πορτοκαλί σημεία που ξεχωρίζουν στο τρίχωμά τους, καθώς και εκτεταμένες περιοχές που είναι λευκές. Όσο για τις ginger γάτες, αυτές είναι κυρίως αρσενικές, ενώ οι ταρταρούγες συνήθως είναι θηλυκές.

Το πορτοκαλί δεν είναι τόσο συνηθισμένο στις γάτες, παρόλα αυτά αιλουροειδή με το συγκεκριμένο χρώμα εμφανίζονται στην αρχαία Αιγυπτιακή ταφική τέχνη και σε μούμιες. Σήμερα οι ginger γάτες βρίσκονται παντού στην ποπ κουλτούρα, από τον Παπουτσωμένο Γάτο μέχρι τον Γκάρφιλντ.

Παρόλα αυτά, οι γενετικές προϋποθέσεις για το πορτοκαλί χρώμα στο τρίχωμα των γατών αποτελούν μυστήριο που “ταλαιπωρεί” τους επιστήμονες πολλά χρόνια τώρα.

Μετά από τουλάχιστον έναν αιώνα, δύο νέες έρευνες επιτέλους αποκαλύπτουν το γονίδιο που ευθύνεται για το πορτοκαλί χρώμα στη γούνα των γατών.

Η αρχή της ιστορίας

Το 1912, πριν ανακαλυφθεί το σύστημα των χρωμοσωμάτων Χ και Υ που ισχύει και για τις γάτες, όπως και για τους ανθρώπους, ο Αμερικανός γενετιστής Clarence Cook Little πρότεινε μια θεωρία που “προέβλεπε” τις μελλοντικές ανακαλύψεις για να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο κληρονομείται το πορτοκαλί χρώμα στις γάτες.

Αυτό που έκανε, ήταν να χτίσει τη θεωρία του πάνω στην ιδέα του έμφυλου διαχωρισμού που παρατηρήθηκε ότι καθορίζει την παρουσία πορτοκαλί χρώματος στις γάτες. Επιχείρησε, έτσι, να εξηγήσει πώς οι γάτες ταρταρούγες βγαίνουν πάντα θηλυκές, και πώς οι ginger γάτες είναι κυρίως αρσενικές. Ακόμα, υπολόγισε ότι η πιθανότητα να βγει θηλυκή μια ginger γάτα είναι μόνο 4%. Η θεωρία αυτή συνδέθηκε, στη συνέχεια, με τα χρωμοσώματα Χ και Υ.

Κάποιες φορές γεννιούνται αρσενικές calico και ταρταρούγες, αλλά συνήθως αυτό οφείλεται σε μια διαφοροποίηση στα χρωμοσώματα του φύλου, όπως είναι η ύπαρξη ενός παραπάνω χρωμοσώματος Χ (ΧΧΥ), που προκαλεί και στειρότητα.

Η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει τη θεωρία του Little

Οι υποθέσεις του Little οδήγησαν σε προβλέψεις που επαληθεύονται στην πράξη εδώ και πάνω από 110 χρόνια. Αυτό καθιστά τη θεωρία του ιδιαίτερα διορατική και χρήσιμη.

Οι προσφάτως δημοσιευμένες (αλλά όχι αναθεωρημένες από ομότιμους) αναφορές ανεξάρτητων ανακαλύψεων από μια Ιαπωνική και μια Αμερικανική ομάδα υποδεικνύουν πως οι γενετικοί παράγοντες που πρότεινε ο Little ότι ευθύνονται για το πορτοκαλί χρώμα στις γάτες πράγματι σχετίζονται με τα χρωμοσώματα που καθορίζουν το φύλο.

left arrow
right arrow

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα γονίδιο που ανήκει στο Χ χρωμόσωμα και παράγει μια πρωτεΐνη με όνομα-σιδηρόδρομο, την RHO Ενεργοποιητική Πρωτεΐνη 36 της GTPάσης. Ο επίσημος συμβολισμός του γονιδίου είναι ARHGAP36, και δεν είναι ιδιαίτερα περιγραφικός. Οι Frank Nicholas και Imke Tammen από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, και η Leslie A. Lyons από το Πανεπιστήμιο του Μισσούρι-Κολούμπια, το ονομάζουν για συντομία “Πορτοκαλί γονίδιο”.

Το Πορτοκαλί γονίδιο παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των θυλάκων των τριχών, αλλά μέχρι πρότινος οι επιστήμονες δεν γνώριζαν ότι συμμετέχει και στην παραγωγή της χρωστικής που τους δίνει το χρώμα τους. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ένα νέο μονοπάτι που θα οδηγήσει τους επιστήμονες σε καινούριες, χρήσιμες γνώσεις σχετικά με σημαντικές βιολογικές διαδικασίες.

Με πληροφορίες από The Conversation

Σχετικά άρθρα

Ζώα συντροφιάς: Τι λένε οι έρευνες για τη στήριξη που παρέχουν σε ΛΟΑΤΚΙ+ κηδεμόνες

Πώς να προστατευτείτε από ατυχήματα κατά τη διάρκεια της βόλτας του σκύλου σας

Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη στο χριστουγεννιάτικο πάρτι μας όταν έχουμε κατοικίδιο