string(0) ""

Επιδημία λοιμώδους περιτονίτιδας αποδεκατίζει γάτες στην Κύπρο

Στέλλα Πανοπούλου

07/08/2023

Photo: Unsplash

Η Κύπρος είναι διάσημη για τον πληθυσμό γατών της.

Άλλωστε δεν αποκαλείται τυχαία το Νησί των Γατών με διάσημους πληθυσμούς όπως τις “γάτες του Αγ. Νικόλα”, τις “γάτες της Αφροδίτης” κ.α. Μάλιστα, η αρχαιότερη οικόσιτη φυλή γάτας έζησε στη Λεμεσό τη Νεολιθική περίοδο, όπως ανακάλυψαν πρόσφατα Γάλλοι αρχαιολόγοι. Δυστυχώς, η Κύπρος αυτή την περίοδο περνά τη δική της τραγωδία, και είναι σημαντικό να ενημερωθούμε κατάλληλα έτσι ώστε να προστατεύσουμε όσο περισσότερες γάτες γίνεται, και να βοηθήσουμε στον αγώνα κηδεμόνων, κτηνιάτρων, και εθελοντών στη γειτονική χώρα.

Επιδημία λοιμώδους περιτονίτιδας (FIP) έχει ξεσπάσει στην Κύπρο, σκοτώνοντας χιλιάδες γάτες. Πρόκειται για μια ασθένεια που προκαλείται από στέλεχος του κορωνοϊού των αιλουροειδών – διαφορετικός κορωνοϊός από τον covid-19, ο οποίος δεν μολύνει τους ανθρώπους. Μια γάτα μπορεί να μείνει ασυμπτωματική αφού μολυνθεί με τον ιό αυτό, ή μπορεί να εμφανίσει ελαφριά γαστρεντερική διαταραχή. Κάποιες φορές όμως, ο ιός μπορεί να οδηγήσει στη σοβαρότατη νόσο που λέγεται λοιμώδης περιτονίτιδα της γάτας η οποία, χωρίς την κατάλληλη θεραπεία αποδεικνύεται θανατηφόρα.

Το 2021 και το 2022 υπήρχαν μόλις τρία και τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα FIP σε όλη την Κύπρο, ενώ φέτος τον Ιανουάριο ανήλθαν στα 98. Σύμφωνα με το Ντίνο Αγιομαμίτη, επικεφαλής της Εταιρείας Προστασίας και Ευημερίας Γάτας (PAWS) Κύπρου και Αντιπρόεδρο της Cyprus Voice for Animals, περίπου 300.000 γάτες έχουν πεθάνει από FIP μέσα στη χρονιά. Ο αριθμός αυτός βασίζεται σε ένα πρόχειρο υπολογισμό που εκτιμά το ποσοστό θνησιμότητας να ανέρχεται στο 20-30% και να αντιστοιχεί στις περίπου 1 εκατομμύριο γάτες της Κύπρου.

Κατά τον Δρα Χαράλαμπο Αττίπα, ανώτερο λέκτορα κτηνιατρικής κλινικής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο ακριβής αριθμός των θυμάτων είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, αλλά έχει υπολογιστεί μια ετήσια αύξηση της τάξης των 40 φορών πάνω. Επίσημα έχουν καταγραφεί μόνο 107 κρούσματα εκδηλωμένης νόσου. Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου ερευνά την πιθανότητα μετάλλαξης του ιού, καθώς εικάζεται πως η πανδημία του Covid-19 οδήγησε έμμεσα – λόγω των αντισωμάτων που παρήγαγαν οι γάτες – στην εμφάνιση ενός νέου στελέχους.

Αντίστοιχες εκρήξεις στον αριθμό των κρουσμάτων έχουν καταγραφεί στο Λίβανο, στην Τουρκία, και στο Ισραήλ. Για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για την εμφάνιση ενός τέτοιου φαινομένου στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Βρετανικό Κτηνιατρικό Σύλλογο (BVA) πρέπει να εξετάζονται οι γάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν από την Κύπρο και να μην εισάγονται σε άλλες χώρες εάν το τεστ για FIP βγει θετικό.

Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι γάτες που νοσούν από FIP είναι πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα, πυρετός, αδυναμία, ακόμη και επιθετικότητα (λόγω του στρες που προκαλεί η ασθένεια). Στην Κύπρο η εξάπλωση είναι ανεξέλεγκτη λόγω του μεγάλου αριθμού γατών.

Η λοιμώδης περιτονίτιδα, ενώ μέχρι πρόσφατα θεωρείτο θανατική καταδίκη για της γάτες, σήμερα έχει θεραπεία, η οποία όμως σε πολλές χώρες εξακολουθεί να είναι δυσπρόσιτη. Πρόκειται για τον παράγοντα GS-441524, μια θεραπεία διάρκειας περίπου 3 μηνών που βοηθά πολλές γάτες να ανακάμψουν. Σύμφωνα με το Tsitsosthecat.gr το φάρμακο αυτό είναι εγκεκριμένο για χρήση σε γάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι στην Ελλάδα, ενώ στην Κύπρο εισάγεται αλλά με κάποιους περιορισμούς. Πολλοί κηδεμόνες γατών με FIP αναγκάζονται να το παραγγείλουν από τη μαύρη αγορά του εξωτερικού, αλλά δυστυχώς το κόστος είναι υπέρογκο.

Σχετικά άρθρα

Αρχίζει να νιαουρίζει η γάτα σας ξαφνικά και δυνατά; Δείτε τι μπορεί να της συμβαίνει

Μπορεί ένα γατάκι να πιει γάλα; Δείτε τι να το ταΐσετε

Τι συμβαίνει όταν αλλάζετε το όνομα σε μια γάτα που υιοθετήσατε