string(0) ""

Διακοπές χωρίς τη γάτα: Τι πρέπει να κάνετε αν την αφήσετε μόνη στο σπίτι

Δημήτρης Φαλλιέρος

16/07/2023

Photo: Unsplash

Σαν άλλος Μακόλεϊ Κάλκιν, μπορεί η γάτα σας να μείνει μόνη στο σπίτι ενώ εσείς λείπετε για διακοπές;

Βρήκατε εισιτήρια, βρήκατε δωμάτια, βρήκατε μέρες άδειας και ένα πράγμα δεν βρήκατε: τι θα κάνετε τη γάτα σας. Φυσικά ένα σενάριο είναι να έρθει μαζί σας, μόνο αν συνυπάρχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:
-δεν είναι φοβική και έχετε διαπιστώσει ότι δεν στρεσάρεται στις μετακινήσεις
-έχετε βρει κατάλυμα φιλικό προς τα ζώα
-το ζωάκι σας έχει το μικροτσιπ και το βιβλιάριό του. (Δείτε αναλυτικές συμβουλές για ταξίδι με το ζώο σας και στο Ταξίδι με το σκύλο σας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε. Εφαρμόζονται κάλλιστα και στους γατο-κηδεμόνες.)

Παρ’ όλα αυτά, η γάτα δεν είναι σαν τον σκύλο. Ελάχιστες είναι αυτές που πετάνε τη χνουδωτή τους σκούφια για περιπέτειες και εξερευνήσεις. Συνήθως οι γάτες θέλουν τη γνώριμη αίσθηση του σπιτιού τους. Οπότε ακολουθούν συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις που βγάζουν από τη δύσκολη θέση αμέτρητους γατο-γονείς, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες.

«Έχει διαφορά αν έχω μία γάτα ή περισσότερες;»

Συνήθως έχει. Αν οι γάτες σας τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους, θα περάσουν μια χαρά η μία με την άλλη. Αν έχετε μόνο μία γάτα, είναι πιθανόν να βαρεθεί αν μεσολαβήσει πολύς χρόνος χωρίς αλληλεπίδραση με κάποιον. Μια γενική συμβουλή: αν έχετε μόνο μία γάτα, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να της φέρετε μόνιμη παρέα. Είτε λείπετε για διακοπές είτε για δουλειά, θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο ότι δεν θα είναι μόνη.

«Θα λείψω μόνο για 2 μέρες. Χρειάζεται να έρχεται κάποιος να την προσέχει;»

Αν έχετε αυτόματη ταΐστρα (η οποία λειτουργεί και με μπαταρία σε περίπτωση που έχετε διακοπή ρεύματος όσο λείπετε) και γενικώς έχετε λύσει το πρόβλημα της πρόσβασης σε επαρκές φαγητό και νερό για δυο μέρες, τότε μπορείτε να το σκεφτείτε να την αφήσετε χωρίς ανθρώπινη επαφή. Φτάνει να έχετε φροντίσει να βάλετε περισσότερες αμμοδόχους, ώστε αυτές τις 48 ώρες να βρίσκει καθαρή άμμο να πηγαίνει. Ωστόσο, μια επίσκεψη από κάποιον μέσα στις πρώτες 24 ώρες δεν είναι κακή ιδέα.

«Θα λείψω πολλές μέρες. Τι να κάνω;»

Πρέπει κάποιος να κάνει τη δουλειά σας. Ποια είναι η δουλειά σας; Το φαγητό, το νερό, το καθάρισμα της αμμοδόχου, και το πατ-πατ στο κεφαλάκι και το παιχνίδι με εκείνο το τσιριχτό ποντίκι που λατρεύει το γατούδι σας. Άρα κάποιος χρειάζεται να τα αναλάβει αυτά. Αν έχετε ταΐστρα, μπολ με άφθονο φρέσκο νερό κ.λπ. όπως αναφέραμε πιο πάνω, ο άνθρωπος μπορεί να έρχεται ανά μία-δύο μέρες.

«Ποιον όμως να “αγγαρέψω” να έρχεται;»

Το άτομο που θα προσέχει τη γάτα σας μπορεί να είναι κάποιος δικός σας, κάποιος συγγενής ή γείτονας που εμπιστεύεστε. Ήρθε η ώρα να σας το ανταποδώσει που τόσα καλοκαίρια του ποτίζατε τα φυτά στο μπαλκόνι. Εκείνος δεν πρέπει να φροντίσει το δικό σας «λουλούδι»; Επίσης μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία pet sitter, απλώς βεβαιωθείτε ότι είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης και ότι έχετε συστάσεις.

«Μήπως να στείλω τη γάτα σε εξωτερική φιλοξενία;»

Αν δεν βρείτε κάποιον να έρχεται, που είναι και το προτιμότερο, τότε μπορείτε να βρείτε ένα μέρος που θα φιλοξενήσει το γατούδι σας, είτε πρόκειται για πανσιόν, είτε για άλλο σπίτι (π.χ. σπίτι φίλων σας που μπορούν γίνουν host, ή στο σπίτι ενός/μίας pet sitter).

«Αν την αφήσω στο σπίτι μας τι πρέπει να προσέχω;»

Η πρώτη συμβουλή που δίνουν όλοι είναι η προσοχή στα παράθυρα. Κλείστε τα παράθυρα απ’ όπου το γατούδι μπορεί να φύγει. Και μη βάλετε κανένα παράθυρο σε ανάκλιση, ακόμα κι αν θέλετε να παίρνει αέρα το σπίτι. Η ανάκλιση είναι από τις πιο επικίνδυνες και θανατηφόρες «παγίδες» των σπιτιών καθώς μια γάτα μπορεί να σφηνώσει σε αυτό το άνοιγμα. Επίσης απομακρύνετε από πάγκους και ράφια εκτεθειμένα τρόφιμα, επικίνδυνα αντικείμενα ή τοξικές ουσίες. Καθαρίστε καλά τον νεροχύτη και πετάξτε τα σκουπίδια πριν φύγετε. Αν έχει αγαπημένα παιχνίδια η γάτα σας αφήστε τα στο χώρο για να παίζει. Βάλτε της αν θέλετε και μουσική ή τηλεόραση σε χαμηλή ένταση – συνήθως βοηθάει στο να νιώθει ότι υπάρχει «ζωή» στο σπίτι. Τέλος, γράψτε ένα χαρτί με οδηγίες για όποιον θα έρχεται να τη φροντίζει: Ποιο είναι το πρόγραμμα ταΐσματος; Υπάρχουν κάποιες ειδικές ανάγκες ή κάποιο φάρμακο/συμπλήρωμα διατροφής που παίρνει η γάτα σας; Τέλος, αφήστε κοντά στις οδηγίες το βιβλιάριο υγείας και τα στοιχεία επικοινωνίας του κτηνιάτρου για παν ενδεχόμενο.

«Να αφήσω τα στόρια/παντζούρια κ.λπ. ανοικτά ή κλειστά;»

Γενικά το να έχετε -αν είναι εφικτό- κάποια παντζούρια ανοικτά είναι η καλύτερη ιδέα. Αν και οι γάτες δεν χρειάζονται τον ήλιο για να πάρουν την απαραίτητη βιταμίνη D (καθώς την παίρνουν από την τροφή τους), τους αρέσει πολύ το φυσικό φως και το να βλέπουν έξω. Άρα μην τους στερήσετε αυτή τη χαρά.

«Βοηθάει το να έχω κάμερα;»

Ναι, δεν είναι καθόλου κακή σκέψη. Υπάρχουν στο εμπόριο πολύ οικονομικές κάμερες που εγκαθίστανται με Wi-Fi και μπορείτε να βλέπετε και να ακούτε (αλλά και να σας ακούει) το αγαπημένο σας μουσούδι ανά πάσα στιγμή.

«Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να θυμηθώ;»

Να έχετε επαρκείς ποσότητες από ό,τι θα χρειαστεί η γάτα όσο θα λείπετε (φαγητό, άμμο, σακουλάκια άμμου). Και επίσης να θυμάστε ότι όταν γυρίσετε, μπορεί να αντιμετωπίσετε λίγα «μουτράκια». Δεν είναι κάτι σοβαρό, τουλάχιστον όχι κάτι που δεν λύνεται με λίγη έξτρα προσοχή, λίγο κανάκεμα, και διαβολεμένα νόστιμη υγρή τροφή.

Καλά να περάσετε!

Σχετικά άρθρα

Οι οδηγίες του ΑΡΧΕΛΩΝ για να βοηθήσετε κι εσείς τα νεογέννητα χελωνάκια να φτάσουν στη θάλασσα

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε αμμολεκάνη για τη γάτα σας

Κλειστή ή ανοιχτή; Αυτή είναι η κατάλληλη αμμολεκάνη για τη γάτα σας