Χαϊδεύετε τη γάτα σας και εκείνη αμέσως γυρνάει και πλένεται; Δείτε ποιοι είναι οι λόγοι
Μυρτώ Τζώρτζου
27/01/2025
Όλοι όσοι έχουμε γάτα το ζούμε. Με χαρά τη χαϊδεύουμε και νιώθουμε υπέροχα. Η κυρία όμως, μόλις τελειώσουν τα χάδια, αρχίζει να καθαρίζεται. Είναι δυνατόν;
Για να μην το παίρνετε προσωπικά κάθε φορά που γίνεται αυτό, σας λέμε ότι, ναι, είναι δυνατόν. Και μυστήρια δεν υπάρχουν. Οι γάτες έχουν λόγους για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά που μόνο αν τους γνωρίζουμε, θα τις καταλάβουμε καλύτερα.
Ας αποκωδικοποιήσουμε λοιπόν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά για να δούμε τι συμβαίνει όταν χαϊδεύουμε την αγαπημένη μας γάτα και εκείνη γυρίζει και πλένεται.
1. Αμοιβαία τα αισθήματα
Ας ξεκινήσουμε με κάτι ικανοποιητικό. Αν έχετε και άλλες γάτες στο σπίτι, θα δείτε ότι συχνά περιποιούνται η μία την άλλη ταυτόχρονα. Με το δικό τους τρόπο, γλείφοντας η μία την άλλη.
Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει και με εσάς. Η γατούλα σας σάς ανταποδίδει τα χάδια της. Θέλει να σας ευχαριστήσει που την περιποιείστε και τη φροντίζετε. Και έτσι γυρίζει και γλείφει το μέρος που τη χαϊδέψατε- μαζί συχνά και το χέρι σας. Δεν είναι υπέροχο;
2. Έχει φαγούρα
Ένας άλλος πιθανός λόγος για τον οποίο η γάτα σας καθαρίζει τον εαυτό της αφού τη χαϊδέψετε είναι ότι υπάρχει μια πληγή ή έχει φαγούρα στο δέρμα της.
Όταν λοιπόν αγγίζετε αυτή την περιοχή ερεθίζεται το δέρμα και αρχίζει να την τσούζει ή να της προκαλεί φαγούρα, κάτι που η γάτα προσπαθεί να καταπραΰνει φροντίζοντας τον εαυτό της.
Μια δερματική πάθηση μπορεί να είναι άλλη μια η αιτία. Όπως και το ότι μπορεί να έχει
ψύλλους, ακάρεα ή κάποια αλλεργία. Όλα αυτά ενδέχεται να της προκαλούν φαγούρα στο δέρμα. Οπότε, λογικό είναι να νιώθει δυσάρεστα. Η αντίδρασή της λοιπόν μπορεί να είναι το γλείψιμο του σώματός της. Μερικές όμως γάτες μπορεί να δαγκώσουν ή να γρατζουνίσουν το άτομο που τις χαϊδεύει. Οπότε και εσείς να είστε προσεκτικοί.
Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε απευθείας με τον κτηνίατρό μας.
3. Σύνδρομο υπεραισθησίας
Το σύνδρομο υπεραισθησίας της γάτας (ΣΥΓ) είναι μια όχι και τόσο συνηθισμένη κατάσταση, η οποία προκαλεί στο ζώο έντονη ευαισθησία όταν το αγγίζουν, ειδικά χαμηλά στην πλάτη.
Αν η γάτα σας έχει ΣΥΓ, μπορεί να αρχίσει να γλείφεται και να μασάει το σώμα της σε υπερβολικό βαθμό όταν τη χαϊδεύετε ή μπορεί να κουνάει θυμωμένα την ουρά της και να της επιτίθεται. Το ΣΥΓ προκαλεί δυσφορία και πόνο. Έτσι οι γάτες προσπαθούν να τον μετριάσουν με το να περιποιούνται τον εαυτό τους.
Παρότι αυτό δεν θεραπεύεται πλήρως, εντούτοις οι γάτες μπορούν να ζήσουν μια χαρούμενη, υγιή ζωή, αν λάβουν τη σωστή θεραπεία. Αν υποψιάζεστε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει στη γάτα σας, απευθυνθείτε σε κτηνίατρο.
4. Ξεφορτώνεται το άρωμά σας
Χωρίς παρεξήγηση, οι γάτες πραγματικά μπορεί να μη θέλουν το άρωμά σας πάνω τους. Εδώ ”μιλάει” το DNA τους.
Οι γάτες στην άγρια φύση που κυνηγούσαν για να φάνε, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν είναι να είχαν πάνω τους κάποια μυρωδιά, κάτι δηλαδή ανιχνεύσιμο από το θήραμα. Όταν τις χαϊδεύετε η μυρωδιά σας μένει πάνω τους. Οπότε γυρίζει να πλυθεί από ένστικτο ώστε να απομακρύνει τη μυρωδιά αυτή.
Ένας άλλος λόγος είναι ότι όταν μια γάτα χαϊδεύεται από τον κηδεμόνα της ενδέχεται να αντιληφθεί τη φυσική αυτή επαφή ως ”εισβολή” στον προσωπικό της χώρο. Σε απάντηση, γυρνάει για να διώξει την ξένη μυρωδιά για να μείνει μόνο η δική της. Έτσι νιώθει κυρίαρχη στο περιβάλλον της, στο μέρος που ζει. Αυτό συμβαίνει περισσότερο όταν ζει με άλλες γάτες στο σπίτι.
5. Το έχετε παρακάνει
Πολλές φορές ξεκινάμε να χαϊδεύουμε τη γάτα μας και ξεχνάμε να σταματήσουμε. Δεν θέλουν όλες οι γάτες να χαϊδεύονται τόσο πολύ όσο νομίζετε.
Έτσι αντιδρούν με το grooming. Για αυτό όταν δείτε τη γάτα σας να αντιδράει εκείνη τη στιγμή σαν να μην της αρέσει και να γυρνάει να γλείφεται, σταματήστε. Ή τουλάχιστον κάντε ένα διάλειμμα.
6. Ήσασταν ανεπαρκείς στη ”δουλειά” που κάνατε και αυτό πρέπει να διορθωθεί
Όταν ζείτε με μια γάτα ξέρετε καλά ποιος είναι ο αρχηγός. Ο αρχηγός θέλει να ανταποκρίνεστε στις προσδοκίες του. Ή τουλάχιστον να μην κάνετε τα πράγματα χειρότερα. Τότε θα διορθώσει εκείνος τα πράγματα.
Τι σημαίνει αυτό; Τη γούνα της μια γάτα τη θέλει απόλυτα καθαρή. Αν εσείς τη χαϊδέψετε την ώρα που τρώτε ή μετά το φαγητό χωρίς να πλυθείτε πρώτα, εκείνη θα νιώσει βρώμικη και θα γυρίσει να καθαριστεί.
Μπορεί επίσης -κάτι που είναι σύνηθες- μετά τα χάδια η γάτα να μείνει αναμαλλιασμένη. Δεν το δέχεται αυτό. Θα γυρίσει να φτιάξει την τρίχα της να είναι τελείως ίσια. Οι τρίχες πρέπει να είναι στη σωστή θέση χωρίς να πετάνε από εδώ και από εκεί.
7. Όχι χάδια. Τόσο απλά
Οι περισσότερες γάτες λατρεύουν τα χάδια και τα επιζητούν. Χαλαρώνουν και νιώθουν υπέροχα. Όμως υπάρχουν και αυτές που δεν τους αρέσει ούτε να χαϊδεύονται ή ούτε απλά να αγγίζονται για διάφορους λόγους, μεταξύ αυτών το ότι τους δημιουργείται υπερδιέγερση. Ή να μη θέλουν με τίποτα σε συγκεκριμένα σημεία.
Μπορεί να είναι απόλυτα φιλικές, να επιζητούν και να απολαμβάνουν την παρέα σας αλλά μέχρι εκεί. Όχι σωματική επαφή. Αν πάτε να τις χαϊδέψετε με το έτσι θέλω, ενδέχεται να αντιδράσουν. Να τρέψουν μακριά για να κρυφτούν, να σας γρατζουνίσουν ή να σας δαγκώσουν.
Η προσοχή που πρέπει να δείξετε
Το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε όταν βλέπετε τη γάτα σας να γυρίζει και καθαρίζεται μετά τα χάδια σας είναι να ελέγξετε το σώμα της ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάτι. Από δερματικές παθήσεις, μέχρι παράσιτα. Επίσης, δοκιμάστε να τη χαϊδέψετε σε διαφορετικά σημεία και δείτε αν η αντίδραση είναι η ίδια. Μπορεί μάλιστα το γλείψιμο να συνοδεύεται ταυτόχρονα και από άλλες παράξενες ή επιθετικές συμπεριφορές.
Σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάτε με τον κτηνίατρό σας, ο οποίος θα θελήσει να δει τη γάτα σας. Σε άλλη περίπτωση σεβαστείτε τα ένστικτά της και τα θέλω της.