string(0) ""

Ασθένειες που συχνά κρύβουν οι γάτες και τι πρέπει να κάνετε

Μυρτώ Τζώρτζου

28/06/2023

Οι γάτες είναι μυστήρια πλάσματα. Όσο καιρό και αν ζήσεις με μία γάτα, δύσκολα την κατανοείς πλήρως.

Κάθε μέρα μαθαίνεις και κάτι άλλο για αυτή. Γιατί ενώ ο σκύλος είναι ανοιχτό βιβλίο, η γάτα είναι εντελώς κλειστό. Και πας βήμα βήμα.

Όταν τα μυστήρια αυτά πλάσματα ζούσαν στη φύση σε άγρια κατάσταση, πριν τα εξημερώσουμε, ένα από τα πράγματα που έκαναν είναι να κρύβουν καθημερινά τα ίχνη τους. Γιατί μπορεί να είναι γνωστοί θηρευτές όμως είναι και θηράματα για μεγαλύτερα ζώα. Το βασικό πράγμα που έκρυβαν είναι τα απορρίμματά τους. Ώστε να μην τα μυρίσουν άλλα ζώα και τις εντοπίσουν. Αυτός είναι ο λόγος που τα σκεπάζουν είτε στην αμμολεκάνη τους είτε στο χώμα στους δρόμους. Επίσης έκρυβαν και πολλές ασθένειές τους για να μη δείξουν αδυναμία και γίνουν θύματα επίθεσης.

Αυτό όμως το κάνουν και σήμερα ενστικτωδώς. Μπορεί δηλαδή να είναι άρρωστες και ο κηδεμόνας τους να μην έχει πάρει χαμπάρι. Και όταν το παίρνουμε χαμπάρι, είναι δυστυχώς αργά. Δείτε 4 από τις ασθένειες που μπορούν οι γάτες να μας κρύψουν.

Νεφροπάθεια

Η νεφρική νόσος είναι πολύ συνηθισμένη, ιδίως σε γάτες κάποιας ηλικίας. Μπορούν όμως να την κρύψουν καλά και οι κηδεμόνες να ανακαλύψουν ότι η γάτα τους νοσεί χρόνια μετά.
Οι περισσότερες γάτες με νεφρική νόσο αρχίζουν να χάνουν βάρος, έχουν μειωμένη όρεξη και μπορεί να αρχίσουν να κάνουν εμετό. Εάν εντοπιστεί εγκαίρως η ασθένεια, μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αν έχετε μια ηλικιωμένη γάτα, φροντίστε να κάνετε τις επισκέψεις ρουτίνας στο κτηνιατρείο για να γίνονται οι ετήσιες αιματολογικές εξετάσεις, καθώς με αυτόν τον τρόπο ανιχνεύεται η νόσος.

Υπερθυρεοειδισμός

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι μία άλλη ασθένεια, πολύ συνηθισμένη, που οι γάτες μπορούν και κρύβουν καλά. Και μπορεί να περάσουν ακόμη και χρόνια χωρίς να την πάρουμε χαμπάρι αν δεν επισκεπτόμαστε τακτικά τον κτηνίατρό μας. Η αυξημένη όρεξη και η απώλεια βάρους είναι ενδείξεις θυρεοειδικής νόσου. Η συμπεριφορά της γάτας μπορεί επίσης να αλλάξει. Η νόσος του θυρεοειδούς είναι διαχειρίσιμη με φαρμακευτική αγωγή, αλλά ανιχνεύεται μόνο με αιματολογικές εξετάσεις.

Οδοντική ασθένεια

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι δεν κοιτάνε συχνά το στόμα της γάτας τους. Στην πραγματικότητα, η μόνη φορά που πιθανώς σκέφτονται τα δόντια της είναι αν έχει κακή αναπνοή. Η αλήθεια όμως είναι ότι μπορεί να κρύβει ένα στόμα γεμάτο σάπια δόντια για ένα χρόνο πριν μυρίσετε την αναπνοή της.
Μπορεί ακόμη και να τρώει χωρίς πρόβλημα στερεά τροφή όλο το χρόνο. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι ότι οι οδοντικές παθήσεις μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνες για μια γάτα και μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση ενδέχεται να οδηγήσει σε ακόμη χειρότερα προβλήματα, όπως καρδιακές παθήσεις. Οι ετήσιες επισκέψεις στον κτηνίατρό σας και οι συνήθεις οδοντιατρικοί καθαρισμοί είναι απαραίτητοι.

Πόνος

Αν οι γάτες είναι πολύ καλές στο να κρύβουν κάποιες ασθένειες, είναι ακόμα καλύτερες στο να κρύβουν τον πόνο. Γιατί; Επειδή στην άγρια φύση ο πόνος είναι ένα σημάδι αδυναμίας. Ο πόνος κάνει μια γάτα ευάλωτη στα μεγαλύτερα ζώα και μπορεί να δεχτούν επίθεση. Έτσι σπάνια δείχνουν και σε εμάς, ενστικτωδώς αυτή τη φορά, ότι πονάνε.
Μπορεί βέβαια να δούμε κάποιες ανεπαίσθητες αλλαγές στη συμπεριφορά τους που να είναι ενδείξεις ότι πονάνε. Όπως μειωμένη όρεξη, λήθαργος και κρύψιμο σε διάφορα σημεία του σπιτιού για απομόνωση. Επίσης άλλες ενδείξεις είναι η γκρίνια και το κλάμα χωρίς κάποιον εμφανή λόγο.
Αν αισθάνεστε ότι η γάτα σας πονάει, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας ώστε να δείτε τι συμβαίνει. Οι γάτες είναι πολύτιμοι σύντροφοι για εμάς. Δεν χρειάζονται βόλτα, όπως οι σκύλοι, και είναι ανεξάρτητες και αυτάρκεις.
Ωστόσο, μερικές φορές η ανεξαρτησία τους αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία για εκείνες. Δώστε λοιπόν μεγάλη προσοχή στα σημάδια και μη αμελείτε να ενημερώνετε τον κτηνίατρό σας για όποια αλλαγή δείτε.

Σχετικά άρθρα

Αρχίζει να νιαουρίζει η γάτα σας ξαφνικά και δυνατά; Δείτε τι μπορεί να της συμβαίνει

Μπορεί ένα γατάκι να πιει γάλα; Δείτε τι να το ταΐσετε

Τι συμβαίνει όταν αλλάζετε το όνομα σε μια γάτα που υιοθετήσατε