string(0) ""

Αυτά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας παθαίνει ναυτία στο αυτοκίνητο

Στέλλα Πανοπούλου

20/10/2024

Photo: Shutterstock

Λίγες είναι οι γάτες που τους αρέσουν οι βόλτες με το αυτοκίνητο.

Μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε πως ο περιορισμός μέσα στο κλουβί, για να μπουν σε ένα περίεργο κουτί που κινείται κάνοντας τρομαχτικούς θορύβους, δεν αποτελεί ιδανική κατάσταση για την αγαπημένη μας γατούλα. Συνδυάζοντας τον φόβο των μετακινήσεων (που συχνά σημαίνουν κτηνίατρο) με τα παραπάνω, είναι απόλυτα λογικό η γάτα σας να στρεσάρεται και να φοβάται όταν έρχεται η ώρα να μπει στο αυτοκίνητο.

Γιατί στρεσάρονται οι γάτες στο αυτοκίνητο;

Οι γάτες είναι τόσο θηρευτές όσο και θηράματα. Αυτό εξηγεί τις ποικίλες διαφορετικές συμπεριφορές που παρουσιάζουν ανάλογα με την περίσταση στην οποία βρίσκονται. Κάποιες γάτες μπορεί να κλαίνε και να φωνάζουν, να κάνουν “κχχχ”, ή να κουλουριάζονται μέσα στο κλουβί τους προσπαθώντας να περάσουν όσο το δυνατόν πιο απαρατήρητες απ’ όποιον και ό,τι αντιλαμβάνονται ως κίνδυνο.

Όπως καλά γνωρίζουμε, οι γάτες είναι ζώα της συνήθειας, και δεν συμπαθούν τις αλλαγές. Προτιμούν να ζουν με τη σιγουριά και την ασφάλεια της ρουτίνας, και να έχουν πάντα την ευελιξία να κρυφτούν, να ξεφύγουν, και να προστατευτούν από πιθανούς θηρευτές. Κλείνοντας τη γάτα σας στο κλουβί μεταφοράς, της αφαιρείτε την ελευθερία και τον έλεγχο να αντιδράσει, καταλήγοντας να νιώθει ευάλωτη και αγχωμένη. Το γεγονός ότι συχνά η πρόσκαιρη “φυλάκιση” στο κλουβί συνδέεται με την επίσκεψη στον/στην κτηνίατρο σίγουρα δεν βοηθάει το χνουδωτό σας φιλαράκι να νιώσει καλύτερα.

Οι παράγοντες αυτοί, σε συνδυασμό με την κίνηση του αυτοκινήτου, συχνά προκαλούν ναυτία στο αγαπημένο σας κατοικίδιο – όπως ακριβώς συμβαίνει και με πολλούς ανθρώπους όταν επιβαίνουν σε αυτοκίνητο.

Ναυτία στο αυτοκίνητο

Η ναυτία από μόνη της δεν βλάπτει σοβαρά το κατοικίδιό σας, αλλά σίγουρα δεν αποτελεί μια ευχάριστη αίσθηση. Γνωρίζετε καλά και από τη δική σας εμπειρία ότι η ναυτία όταν βρίσκεστε σε ένα όχημα που κινείται είναι μια εξαιρετικά ενοχλητική και άβολη κατάσταση. Τα σημάδια που δείχνουν ότι η γάτα σας υποφέρει από ναυτία όταν βρίσκεται στο αυτοκίνητο είναι τα εξής:

– Έντονο νιαούρισμα/κλάμα

– Λαχάνιασμα

– Υπνηλία ή ακινησία

– Υπερδιέγερση

– Έντονη σιελόρροια

– Εμετός

– Αφόδευση

Υπάρχουν, φυσικά, και οι λιγότερο άμεσες συνέπειες της ναυτίας. Στα πλαίσια μιας έρευνας, το 28% των κηδεμόνων γάτας που έλαβαν μέρος δήλωσαν ότι θα πήγαιναν τη γάτα τους στον/στην κτηνίατρο πολύ πιο συχνά αν δεν σκέφτονταν την ταλαιπωρία και την αναταραχή που βιώνει. Φάνηκε, ακόμα, ότι το 40% των γατών δεν είχαν επισκεφτεί κτηνίατρο μέσα στη χρονιά. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς οι γάτες συχνά κρύβουν τα σημάδια ενός προβλήματος υγείας μέχρι να μην αντέχουν άλλο.

Επιπλέον, μια γάτα που είναι ήδη στρεσαρισμένη από τη διαδρομή, είναι πολύ πιθανό να βγάλει επιθετικότητα απέναντι στους εργαζόμενους του κτηνιατρείου, δυσχεραίνοντας το έργο τους.

Πώς να μειώσετε το στρες και τη ναυτία της γάτας σας

Ξεκινήστε λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για τη διαχείριση του άγχους της γάτας σας. Το πιο βασικό είναι να τη βοηθήσετε να συνηθίσει το κλουβί μεταφοράς της. Αφήστε το διαθέσιμο στον χώρο της ώστε να μπορεί να μπαινοβγαίνει σε αυτό, και γεμίστε το με μια κουβερτούλα, με το αγαπημένο της παιχνίδι, και με λιχουδιές που θα την προσελκύσουν.

Όσο λιγότερο αγχωμένη είναι μια γάτα όταν φτάνει στο κτηνιατρείο, τόσο πιο αποτελεσματική και σύντομη θα είναι η επίσκεψη. Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία που επικρατεί μέσα στο αυτοκίνητο τη βοηθά να νιώσει άνετα, και αποφύγετε τις μεγάλες αποστάσεις. Μπορείτε, ακόμα, να χρησιμοποιήσετε μουσική ειδικά φτιαγμένη για γάτες, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να τις ηρεμήσει.

left arrow
right arrow

Αποφύγετε να την ταΐσετε για λίγες ώρες πριν χρειαστεί να φύγετε. Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπρέι φερομονών, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις βοηθά τις γάτες να νιώσουν ήρεμες και ασφαλείς.

Στο κτηνιατρείο

Όταν φτάσετε στο κτηνιατρείο, προσπαθήστε να κρατήσετε τη γατούλα σας όσο πιο ήρεμη και ευχαριστημένη γίνεται προσφέροντάς της τις αγαπημένες της λιχουδιές. Μην εκπλαγείτε αν τις αρνηθεί – φταίει το στρες. Επιλέξτε έναν/μία κτηνίατρο που χειρίζεται τα ζώα με υπομονή και ευγένεια. Αυτό μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στα συναισθήματα και στη συμπεριφορά της γάτας σας.

Σχετικά άρθρα

Πώς επηρεάζονται οι σκύλοι από τον καιρό

Πανεύκολοι τρόποι για να καθαρίσετε τις τρίχες του σκύλου σας από το αυτοκίνητο

Κόκκινο ελάφι: Ο πρωταγωνιστής της αρχαίας παράδοσης που κινδυνεύει από εξαφάνιση