Αυτά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε κακομάθει τη γάτα σας – Πώς να το διορθώσετε
Στέλλα Πανοπούλου
27/04/2025

Η γάτα σας είναι το μωρό σας, το ζουζούνι σας, η πριγκίπισσά σας.
Όπως και να τη φωνάζετε, σίγουρα μπορείτε να ταυτιστείτε με το συγκεκριμένο συναίσθημα. Για πολλούς κηδεμόνες, οι γάτες τους είναι ολόκληρος ο κόσμος τους.
Κάποιες φορές όμως, οι καλές προθέσεις μας μπορούν να οδηγήσουν ακούσια σε αρνητικές συνέπειες: μιλάμε για την πιθανότητα να κακομάθετε το χνουδωτό σας φιλαράκι.
Φυσικά, δεν είναι κακό να παρέχετε στη γάτα σας όλα όσα χρειάζεται – επιβάλλεται μάλιστα. Υπάρχουν, όμως, κάποια όρια που, άπαξ και τα ξεπεράσετε, μπορεί να καταλήξετε να συζείτε με έναν μικρό τύραννο που περιμένει να γίνεται πάντα το δικό του.
Ας δούμε ποια είναι τα σημάδια ότι έχετε κακομάθει τη γάτα σας, καθώς και πώς μπορείτε να το διορθώσετε.

Πώς να καλύπτετε όλες τις ανάγκες της γάτας σας
Πριν εξερευνήσουμε πώς κακομαθαίνετε μια γάτα, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε τους τρόπους με τους οποίους την καλομαθαίνετε – ανταποκρίνεστε, δηλαδή, επαρκώς στις ανάγκες της. Η ισορροπία που πρέπει να κρατήσετε ανάμεσα στο να της παρέχετε ό,τι έχει ανάγκη, ελέγχοντας ταυτόχρονα τη συμπεριφορά της, είναι λεπτή.
Ένας υπεύθυνος κηδεμόνας πρέπει να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες της γάτας του. Αυτό περιλαμβάνει το να της παρέχει τροφή υψηλής ποιότητας, έναν άνετο χώρο για ύπνο και χαλάρωση, καθαρό νερό, ονυχοδρόμια για να εκτονώνεται, αρκετή άσκηση και παιχνίδια, καθώς και την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να το παρακάνετε.
Οι αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής φροντίδας
Κακομαθαίνοντας τη γάτα σας πέρα από το όριο, μπορεί να καταλήξετε να αντιμετωπίζετε:
– Προβλήματα συμπεριφοράς, ανυπακοή, ακόμα και επιθετικότητα
– Προβλήματα υγείας, για παράδειγμα επιτρέποντάς της να τρώει όσο θέλει
– Κοινωνικές δυσκολίες, ειδικά στην περίπτωση που είναι εντελώς εξαρτημένη από την παρέα σας και δεν μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλους ανθρώπους ή ζώα
– Άγχος αποχωρισμού
– Απουσία δεξιοτήτων αυτοφροντίδας

Ποια είναι τα σημάδια ότι έχετε κακομάθει τη γάτα σας
Υπάρχουν μερικά σημάδια που μπορούν να σας δείξουν ότι το έχετε παρακάνει με τη φροντίδα που δείχνετε στο αγαπημένο σας κατοικίδιο:
– Ξεσπάει συχνά, ζητώντας φαγητό όλη την ώρα, ξυπνώντας σας τη νύχτα επειδή θέλει προσοχή, ή καταστρέφοντας έπιπλα ή άλλα αντικείμενα με σκοπό να σας κάνει να ασχοληθείτε μαζί της. Για να το αντιμετωπίσετε αυτό, καθιερώστε μια σταθερή ρουτίνα ταΐσματος και παιχνιδιού, και ακολουθήστε τη χωρίς να αλλάζετε τα σχέδιά σας όταν γκρινιάζει. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να την επιβραβεύετε με τις αγαπημένες της λιχουδιές ή με χάδια όταν συμπεριφέρεται σωστά.
– Εξαρτάται πολύ έντονα από εσάς. Μια υγιής γάτα χαρακτηρίζεται από έναν βαθμό ανεξαρτησίας. Αν η γάτα σας δεν αντέχει στην ιδέα του να μη σας βλέπει συνεχώς, αν δεν σας αφήνει να πάτε ούτε μέχρι το μπάνιο, και αν αρνείται να φάει ή να παίξει αν δεν είστε δίπλα της, ενδέχεται να το έχετε παρακάνει. Η υπερβολική εξάρτηση μπορεί να οδηγήσει σε έντονο άγχος αποχωρισμού, κι η γάτα μπορεί να δυσκολευτεί πολύ. Για να αντιμετωπίσετε την έντονη εξάρτηση, ξεκινήστε σιγά-σιγά να την αφήνετε μόνη της για λίγη ώρα, παρέχοντάς της αρκετά παιχνίδια, ονυχοδρόμια, και ψηλά μέρη για να σκαρφαλώνει, ώστε να εκτονώνεται και να περνάει καλά και μόνη της.
– Είναι ιδιαίτερα επιλεκτική στο φαγητό. Η γάτα σας μπορεί αν αρνείται να φάει γατοτροφή και να ζητιανεύει συνέχεια το δικό σας φαγητό, να ζητάει φαγητό συνεχώς με κίνδυνο να γίνει παχύσαρκη, και να μην τελειώνει το φαγητό της. Οι συμπεριφορές αυτές δεν είναι απλώς ενοχλητικές, αλλά επηρεάζουν και την υγεία της γάτας σας. Καθιερώστε ένα αυστηρό πρόγραμμα ταΐσματος, μην ξεπερνάτε τις μερίδες που πρέπει να την ταΐζετε, και μην παρέχετε κατευθείαν εναλλακτικές αν η γάτα σας αρνείται να φάει από πείσμα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν η γάτα σας σταματήσει ξαφνικά να τρώει, συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας.
– Απουσία βασικής εκπαίδευσης και καλών τρόπων. Οι κακομαθημένες γάτες συνήθως δεν είναι καλά εκπαιδευμένες και εμφανίζουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές, όπως είναι το να μην ακολουθούν βασικούς κανόνες (π.χ. τη χρήση της αμμολεκάνης ή του ονυχοδρομίου) και να εμφανίζουν επιθετικές συμπεριφορές απέναντι στους κηδεμόνες ή στους επισκέπτες. Αυτές οι συμπεριφορές δεν διαταράσσουν απλά την αρμονία στην οικογένεια, αλλά θέτουν και την υγεία και την ασφάλειά τους σε κίνδυνο. Είναι σημαντικό να παρέχετε στη γάτα σας βασική εκπαίδευση με τη μέθοδο της θετικής ενίσχυσης, επιβραβεύοντας δηλαδή τις επιθυμητές συμπεριφορές της με τις αγαπημένες της λιχουδιές, με χάδια ή παιχνίδια.
Πώς να καλομάθετε τη γάτα σας – με την καλή έννοια
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς μπορείτε να έχετε μια υγιή, ασφαλή και χαρούμενη γάτα, μαθαίνοντάς της σωστές συμπεριφορές, θέτοντας τα κατάλληλα όρια, και καλύπτοντας όλες τις ανάγκες της χωρίς να το παρακάνετε.
– Καθιερώστε μια καθημερινή ρουτίνα. Οι γάτες είναι πλάσματα της συνήθειας και προτιμούν να ακολουθούν μια καθημερινή ρουτίνα για να νιώθουν ασφαλείς και χαρούμενες. Ταΐζετέ τη και παίζετε μαζί της συγκεκριμένες ώρες, και καθιερώστε μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου. Έτσι, η γάτα σας θα αποβάλλει το άγχος και το στρες, και η αρμονία θα επικρατήσει στις ζωές σας.
– Αλληλεπιδράτε μαζί της με μέτρο. Είναι σημαντικό να παίζετε με τη γάτα σας, να την αγκαλιάζετε και να τη χαϊδεύετε, αλλά πρέπει ταυτόχρονα νε βεβαιωθείτε ότι διαθέτει έναν σχετικό βαθμό ανεξαρτησίας. Παίζετε καθημερινά για 15-30 λεπτά, χρησιμοποιείτε διαφορετικά παιχνίδια, και παρατηρείτε τη γλώσσα του σώματός της για να γνωρίζετε πότε να σταματήσετε. Μια εξαιρετική ιδέα είναι να συνδυάζετε το παιχνίδι με εκπαίδευση. Επιπλέον, η γάτα σας πρέπει να έχει τον δικό της χώρο στον οποίο θα μπορεί να κοιμάται, να παίζει και να χαλαρώνει ανεξάρτητα από εσάς. Προμηθευτείτε ένα ονυχοδρόμιο για να ξύνει τα νύχια της χωρίς να καταστρέφει τα έπιπλά σας, και παρέχετέ της ψηλά μέρη στα οποία θα μπορεί να σκαρφαλώνει για να ατενίζει το βασίλειό της.
– Ισορροπημένη και προγραμματισμένη διατροφή. Είναι απαραίτητο η γάτα σας να ακολουθεί ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής και να τρώει συγκεκριμένες μερίδες, σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Επιλέξτε μια γατοτροφή υψηλής ποιότητας και ακολουθείτε τις οδηγίες της συσκευασίας και του κτηνιάτρου σας σχετικά με την ποσότητα. Οι λιχουδιές εκτός της γατοτροφής δεν πρέπει να υπερβαίνουν σε ποσότητα το 10% της ημερήσιας πρόσληψης τροφής της.