6 βήματα για να προετοιμαστείτε για την απώλεια του κατοικιδίου σας
Μυρτώ Τζώρτζου
20/09/2023
Η απώλεια του αγαπημένου μας κατοικιδίου μπορεί να είναι μια από τις πιο δύσκολες και δυσάρεστες εμπειρίες στη ζωή μας. Τα ζώα είναι μέλη της οικογένειάς μας και όταν φεύγουν, παίρνουν μαζί τους και ένα κομμάτι μας.
Όταν πλησιάζει το τέλος τους, είμαστε πραγματικά απελπισμένοι και κάνουμε τα πάντα για να παρατείνουμε τη ζωή τους. Η αλήθεια είναι μία: Είτε ο γούνινος φίλος σας είναι μαζί σας για μερικά χρόνια είτε για πολλά, το να πείτε αντίο δεν είναι ποτέ εύκολο. Αντίθετα είναι τόσο μα τόσο επώδυνο.
Σας προτείνουμε να ακολουθήσετε μερικά βήματα για να βοηθήσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας να αντιμετωπίσετε την απώλεια που έρχεται.
1. Αναζητήστε υποστήριξη
Οι φίλοι, η οικογένεια και πιθανώς οι συνάδελφοι είναι οι πιο κατάλληλοι για υποστήριξη. Η απώλεια ενός ζώου μπορεί να είναι για πολλούς τόσο οδυνηρή όσο η απώλεια ενός αγαπημένου ανθρώπου και η συζήτηση για τα συναισθήματά σας μπορεί να βοηθήσει. Μιλήστε για το πώς νιώθετε. Μην το κρατάτε μέσα σας.
2. Δημιουργήστε μια λίστα αγαπημένων πραγμάτων του ζώου σας
Μερικές φορές, μπορεί να γνωρίζετε πότε ο σκύλος ή η γάτα σας ζει τις τελευταίες μέρες τους. Δημιουργήστε μια λίστα με αυτά που νομίζετε ότι θα ήταν τα αγαπημένα τους πράγματα και αρχίστε να τα κάνετε. Πηγαίνετέ τους την αγαπημένη τους βόλτα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καροτσάκι αν είναι αδύνατον ή δύσκολο να περπατήσουν). Δώστε τους τις αγαπημένες τους λιχουδιές. Φέρτε τους αγαπημένους τους ανθρώπους. Δώστε τους άπειρες αγκαλιές και χάδια. Αφήστε τα να κοιμηθούν στο αγαπημένο τους σημείο. Το σημαντικό είναι να περάσετε όσο το δυνατόν περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Και μην ξεχάσετε να τραβήξετε φωτογραφίες και βίντεο.
3. Σχέδια για το μετά
Μην αφήσετε για μετά το να σκεφτείτε τι θα κάνετε. Ας το έχετε στο μυαλό σας από πριν. Ξέρουμε είναι δύσκολο αλλά πρέπει να το κάνετε.
Μπορεί να γίνει αποτέφρωση ή ταφή. Η αποτέφρωση είναι πλέον πολύ συνηθισμένη, αλλά θα πρέπει να αποφασίσετε τι θα κάνετε με τις στάχτες. Μερικοί άνθρωποι διασκορπίζουν τις στάχτες σε μια ειδική τοποθεσία, ενώ άλλοι προτιμούν να τις κρατούν σε μια τεφροδόχο κάπου στο σπίτι. Κάποιοι άλλοι προτιμούν την ταφή είτε σε ένα αγαπημένο μέρος είτε κάπου απόμερα είτε σε νεκροταφείο ζώων.
4. Εξετάστε την ευθανασία όταν φαίνεται μονόδρομος
Εάν το ζωάκι σας υποφέρει και η ποιότητα ζωής του δεν είναι πλέον καλή, ίσως είναι καιρός να το ξεκουράσετε και να εξετάσετε την περίπτωση της ευθανασίας. Είναι η πιο δύσκολη απόφαση που μπορεί να χρειαστεί να πάρει ένας κηδεμόνας, αλλά μπορεί να είναι η πιο καλή επιλογή για τον τριχωτό φίλο σας. Συζητήστε το με τον κτηνίατρό σας για να καταλάβετε καλύτερα τι να περιμένετε και να προετοιμαστείτε συναισθηματικά. Η ευθανασία θεωρείται «ήπιος» θάνατος, ειδικά όταν γίνεται στην άνεση του σπιτιού σας. Αν γίνει στο ιατρείο, καλό θα είναι να είστε δίπλα στο ζώο σας και να το κρατάτε. Υπάρχουν βέβαια κάποιοι που μόνο με την σκέψη τρελαίνονται. Σκεφτείτε όμως πόσο καλό είναι για αυτό να φύγει χωρίς στρες και με ένα αγαπημένο πρόσωπο δίπλα του.
5. Προετοιμάστε την οικογένειά σας
Να είστε ειλικρινείς με τα παιδιά και τα μέλη της οικογένειάς σας σχετικά με την κατάσταση του σκύλου ή της γατούλας σας και τι θα συμβεί όταν πεθάνει. Ενθαρρύνετε τους υπόλοιπους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να προσφέρουν υποστήριξη ο ένας στον άλλον καθώς θρηνούν. Είναι σημαντικό να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης περιόδου. Υπάρχουν κάποιες συμβουλές για την προετοιμασία των παιδιών σε τέτοιες περιπτώσεις. Αναζητήστε τες εκ των προτέρων και επιλέξτε μια στρατηγική που ταιριάζει καλύτερα στην οικογένειά σας. Μερικά παιδιά, ακόμη και έφηβοι, μπορούν να επωφεληθούν με το να γράψουν ένα γράμμα στον σκύλο ή τη γάτα τους, να χρωματίσουν μια εικόνα ή να μαζέψουν λουλούδια που μπορούν να σταλούν μαζί με τα ζωάκια.
6. Φροντίστε τον εαυτό σας μετά την απώλεια του κατοικιδίου σας
Μετά από μια τέτοια απώλεια πρέπει και εσείς να κάνετε πράγματα για τον εαυτό σας. Να τον φροντίσετε και να τον ηρεμήσετε. Ξεκουραστείτε αρκετά, φάτε καλά και αφιερώστε χρόνο για δραστηριότητες «αυτοφροντίδας» που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το άγχος και την απώλεια. Μπορεί ακόμη και να θέλετε να πάρετε άδεια από τη δουλειά. Είναι όλα ανθρώπινα και μέσα στο πρόγραμμα. Θυμηθείτε ότι ο καθένας θρηνεί διαφορετικά, οπότε μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας αν σας έχει πάρει πολύ από κάτω.
Η προετοιμασία για την απώλεια ενός ζώου δεν είναι ποτέ εύκολη, αλλά τα πιο πάνω βήματα μπορούν να κάνουν τη διαδικασία λιγότερο οδυνηρή.