string(0) ""

6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την τροφή της γάτας σας

Μυρτώ Τζώρτζου

01/04/2024

Photo: Shutterstock

Η γάτα μας είναι μέλος της οικογένειάς μας- και μάλιστα υπερπολύτιμο. Όπως λοιπόν κάνουμε και με τα άλλα μέλη, έτσι και για αυτή προσέχουμε την υγεία της και τη διατροφή της, πράγματα άλλωστε αλληλένδετα.

Αλλά με τόσες πολλές μάρκες τροφών στην αγορά και διάφορα γνωστά και άγνωστα συστατικά μπορούμε πολύ εύκολα να μπερδευτούμε και να μην επιλέξουμε το σωστό προϊόν που ταιριάζει στις ανάγκες του δικού μας ζώου.

Για αυτό κάποιες συμβουλές από ειδικούς μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε αρκετά κοινά λάθη που όλοι λίγο πολύ κάνουμε. Για αυτό, όταν είναι να επιλέξετε τροφή ή πριν δώσετε στη γάτα σας φαγητό, καλό είναι να σκεφτείτε τα ακόλουθα:

1. Δεν υπάρχει κάποιο καλύτερο είδος πρωτεΐνης

Οι γάτες χρειάζονται ζωικές πρωτεΐνες, λίπος και άλλες βιταμίνες και μέταλλα – και μπορούν να πάρουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά από πολλές διαφορετικές πηγές. Η πρωτεΐνη στις εμπορικές τροφές για γάτες μπορεί να προέρχεται από κοτόπουλο, πουλερικά, βόειο κρέας, αρνί, ψάρι, συκώτι ή «υποπροϊόντα» κρέατος ή κοτόπουλου.

«Για μια υγιή γάτα χωρίς τροφικές αλλεργίες, οποιοδήποτε από αυτά τα συστατικά (είτε σε υγρή είτε σε ξηρή μορφή) είναι καλές επιλογές», λέει ο Joseph Wakshlag, DVM, αναπληρωτής καθηγητής στο Cornell University College of Veterinary Medicine.

Αντί λοιπόν να ανησυχείτε για συγκεκριμένα συστατικά, αναζητήστε τη διατροφική εγγύηση ενός τροφίμου. Η ετικέτα του θα πρέπει να λέει ότι το προϊόν «παρέχει πλήρη και ισορροπημένη διατροφή» ή ότι «είναι σχεδιασμένο για να πληροί τα διατροφικά επίπεδα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, για γάτες». Οι τροφές (ή οι λιχουδιές) που δεν γράφουν κάτι από αυτά δεν πρέπει να είναι το κύριο γεύμα της γάτας σας.

2. Τα υποπροϊόντα δεν είναι κακά

Ορισμένες μάρκες ισχυρίζονται ότι το φαγητό τους είναι καλύτερο επειδή δεν έχει ζωικά υποπροϊόντα ή γεύματα υποπροϊόντων. Αυτά τα συστατικά είναι αλεσμένα μέρη σφαγίων ζώων και μπορεί να περιλαμβάνουν λαιμούς, πόδια, έντερα και κόκαλα.

«Είμαι πραγματικά οπαδός της χρήσης υποπροϊόντων. Έχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το καθαρό κρέας. Στο υποπροϊόν κοτόπουλου, για παράδειγμα, θα πάρετε πράγματα όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη D, ψευδάργυρο και χαλκό – αντί για την πρωτεΐνη σε ένα στήθος κοτόπουλου», αναφέρει ο Wakshlag.

3. Ακόμη και τα σαρκοφάγα ζώα χρειάζονται υδατάνθρακες

Η αλήθεια είναι ότι τα δημητριακά και οι υδατάνθρακες στις τροφές για γάτες έχουν μια κακή φήμη.

«Μπορεί οι γάτες να είναι σαρκοφάγα ζώα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι υδατάνθρακες είναι κακοί για αυτές», λέει η Sherry Sanderson, DVM, κτηνίατρος διατροφολόγος στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας. Η ίδια έχει δει μια τάση προς δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων για τις γάτες τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά είναι εναντίον τους. «Χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες συνήθως σημαίνει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γεγονός που θέτει τα κατοικίδια ζώα σε κίνδυνο για παχυσαρκία και διαβήτη. Τα δημητριακά από την άλλη παρέχουν πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τόσο οι σκύλοι όσο και οι γάτες», θα πει.

Και αν ανησυχείτε ότι το γατάκι σας είναι αλλεργικό στα δημητριακά, μπορεί να μην έχετε λάθος- μερικές γάτες μπορεί να είναι, αλλά οι περισσότερες δεν είναι. Στην πραγματικότητα, είναι πιο συνηθισμένο να είναι αλλεργικές στις ζωικές πρωτεΐνες.

left arrow
right arrow

4. Διαφορετικές ηλικίες έχουν διαφορετικές ανάγκες

Τα γατάκια χρειάζονται δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA docosahexaenoic acid), ένα είδος καλού λίπους που είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών τους. «Εάν ένα προϊόν λέει ότι περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, κοιτάξτε πιο προσεκτικά για να μάθετε ποιον τύπο περιέχει. Τα φυτικά ωμέγα-3, όπως αυτά του λιναρόσπορου, δεν είναι καλές πηγές DHA», αναφέρει η Sanderson.

Για τις ενήλικες γάτες η Sanderson συνιστά τρόφιμα που έχουν ιχθυέλαιο – το οποίο τους δίνει DHA και επίσης μειώνουν τη φλεγμονή – και προβιοτικά, τα οποία προάγουν την καλή υγεία του εντέρου τους. Οι γάτες χρειάζονται επίσης διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, όπως περισσότερο λίπος, καθώς μεγαλώνουν. Όταν η γάτα σας γίνει 7 ετών, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας εάν πρέπει να αλλάξετε σε κάτι διαφορετικό.

5. Υψηλότερη τιμή δεν σημαίνει πάντα καλύτερη ποιότητα

Δεν μπορείτε να κρίνετε μια τροφή από την ετικέτα ή την τιμή της- μερικά λιγότερο ακριβά προϊόντα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι καλύτερα. Ορισμένα λιγότερο ακριβά προϊόντα μπορεί να είναι καλύτερες επιλογές για το κατοικίδιο ζώο σας από τις ακριβότερες επιλογές εάν οι εταιρείες που τα κάνουν έχουν περισσότερη εμπειρία ή γνώση ή κάνουν περισσότερες δοκιμές των προϊόντων τους.

Εάν μια εταιρεία βγάζει πολλά χρήματα, αλλά τα βάζει όλα στη διαφήμιση και τίποτα στην έρευνα – ή λέει στους καταναλωτές πράγματα όπως ότι είναι κακό να ταΐζουν υποπροϊόντα ή δημητριακά – γενικά πρέπει να μας προβληματίζει όλο αυτό.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε την τροφή της γάτας σας είναι ότι είναι μια «πλήρης» τροφή. Αυτό σημαίνει ότι φτιάχτηκε για να καλύψει όλες τις διατροφικές ανάγκες της γάτας σας. Αυτό συνήθως αναφέρεται στη συσκευασία των τροφίμων.

6. Μην ταΐζετε τη γάτα σας- κάτι σύνηθες- πάρα πολύ

«Η υπερκατανάλωση τροφής είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που βλέπουμε τόσο στις γάτες όσο και στους σκύλους», αναφέρει ο Wakshlag.

Σύμφωνα με την αμερικανική Ένωση για την Πρόληψη της Παχυσαρκίας των Κατοικίδιων Ζώων, περίπου το 58% των γατών στην Αμερική είναι υπέρβαρες. Ο κίνδυνος για προβλήματα βάρους στις γάτες είναι υψηλότερος από ό,τι στους σκύλους, εν μέρει επειδή συχνά αυτές δεν ασκούνται τόσο πολύ όσο οι σκύλοι.

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με το πόσες θερμίδες πρέπει να τρώει η γάτα σας κάθε μέρα και ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων για να βεβαιωθείτε ότι σερβίρετε μερίδες που ταιριάζουν στις ανάγκες της.

Και σκεφτείτε δύο φορές πριν αφήσετε ένα βουνό φαγητό στο πιατάκι της γάτας σας για να τσιμπολογάει όλη την ώρα. Μοιράστε την τροφή που πρέπει να φάει όλη μέρα σε μερίδες και μην αφήνετε στο μπολάκι ατελείωτη τροφή. Καταλαβαίνουμε, λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι και πιθανόν να νιώθετε ενοχές για αυτό. Όμως καλύτερα είναι να ταΐζετε τη γάτα σας πρωί και βράδυ, όταν βρίσκεστε στο σπίτι, παρά να έχει γεμάτο το μπολάκι της όλη μέρα. Η παχυσαρκία, να ξέρετε, είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις γάτες.

Σχετικά άρθρα

Κουίζ: Ποιο κατοικίδιο είστε σύμφωνα με την προσωπικότητά σας

Τι να κάνετε για να μη βρίσκετε άμμο της γάτας σας σε όλα τα μέρη του σπιτιού

Πόσο κρύο μπορεί να αντέξει μια γάτα; Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε