3 πράγματα που κάθε κηδεμόνας γάτας πρέπει να ξέρει πώς να τα κάνει
Μυρτώ Τζώρτζου
01/12/2024
Κάθε κηδεμόνας κατοικιδίου συνήθως γνωρίζει τα βασικά της σωστής φροντίδας του ζώου του. Κατάλληλη διατροφή, υγρή ή ξηρή τροφή, περίθαλψη και καθαρή αμμολεκάνη. Φτάνουν όμως μόνο αυτά;
Όχι, δεν φτάνουν. Υπάρχουν και κάποια άλλα σημαντικά που θα έπρεπε όχι μόνο να γνωρίζουμε αλλά να ξέρουμε και πώς θα τα κάνουμε.
Ας δούμε 3 από αυτά και ποια τεχνική θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί. Το μυστικό είναι φυσικά η εξάσκηση.
1. Κόβοντας τα νύχια της γάτας μας
Το να γνωρίζετε πώς να κόβετε τα νύχια της γάτας σας θα σας φανεί χρήσιμο. Τα νύχια των περισσότερων γατών θα πέσουν μόνα τους και θα παραμείνουν σε ένα καλό, σωστό μήκος. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το τι πρέπει να ξύσουν στο σπίτι. Και τα πράγματα που θα ξύσουν για αυτό είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα θέλατε.
Για αυτό τα γνωστά ονυχοδρόμια είναι μια καλή λύση. Όχι ότι δεν θα ξύσουν ξανά τα έπιπλά σας ή άλλα μέρη του σπιτιού, όπως την ταπετσαρία στον τοίχο, αλλά αυτό δεν θα γίνεται συνέχεια. Και έτσι οι καταστροφές θα είναι λιγότερες.
Για τα μικρά γατάκια τα γατόδεντρα όπου και ξύνουν τα νύχια τους και πηδάνε πάνω για παιχνίδι είναι κατάλληλα. Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γάτες θέλουν κάτι πιο απλό. Αλλά εδώ πρέπει να ξέρετε το εξής: Ότι τα ηλικιωμένα ζώα δεν ξύνουν τα νύχια τους όσο τα έξυναν στο παρελθόν.
Από την πλευρά σας φροντίστε να παρακολουθείτε το μήκος των νυχιών της γάτας σας ώστε να μη μεγαλώνουν πολύ, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την πάροδο του χρόνου. Αν η γάτα σας χρειάζεται περιποίηση νυχιών, είναι αρκετά εύκολο να το κάνετε, αρκεί να κάθεται και να μην είναι δύστροπη, όπως πολλές γάτες.
Για αυτό όσο νωρίτερα αρχίσετε να κόβετε τα νύχια της και να αγγίζετε τα πόδια της, τόσο πιο εύκολη θα είναι όλη αυτή η διαδικασία όσο περνάει ο καιρός. Υπάρχουν φυσικά ειδικοί νυχοκόπτες για αυτή τη δουλειά.
Πώς να κόψουμε τα νύχια της
Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας είναι χαλαρή και ότι το περιβάλλον είναι ήσυχο και απαλλαγμένο από περισπασμούς. Ένα θορυβώδες περιβάλλον με άλλους να πηγαινοέρχονται είναι ό,τι πιο ακατάλληλο.
Η θέση της γάτας σας επίσης έχει σημασία. Πρέπει να είναι άνετη και εκείνη αλλά και εσείς. Μπορεί να κάθεται στο πλάι ή να κάθεται στην αγκαλιά σας. Μερικές φορές το κόψιμο των νυχιών της ενώ βρίσκεται στην αγκαλιά σας θα λειτουργήσει καλύτερα επειδή μπορεί η θέση αυτή να της προσφέρει άνεση και ηρεμία.
Μόλις λοιπόν η γάτα σας νιώσει άνετα και χαλαρώσει, πιέστε απαλά το μαξιλαράκι του ποδιού της για να βγει το νύχι. Κόψτε την αιχμηρή άκρη, προσέχοντας να μην κόψετε την ευαίσθητη ροζ ή μαύρη περιοχή γιατί μπορεί να προκληθεί αιμορραγία. Οπότε αρχίζουμε να κόβουμε σιγά-σιγά και λίγο-λίγο μόνο το λευκό τμήμα.
Εάν κόψετε κατά λάθος εκεί που δεν πρέπει, χρησιμοποιήστε λίγη αιμοστατική αντισηπτική σκόνη για να σταματήσετε την αιμορραγία.
Συνεχίστε με το επόμενο νύχι μέχρι να τελειώσετε. Ή σταματήστε για λίγο αν η γάτα σας χρειάζεται ένα διάλειμμα. Κάθε φορά που κόβετε τα νύχια της χωρίς να φέρνει αντίσταση, ανταμείψτε τη με μια λιχουδιά ώστε να συνδέσει την όλη διαδικασία με κάτι καλό.
Συνήθως, τα μπροστινά πόδια είναι εκείνα που χρειάζονται περισσότερη φροντίδα αφού στα πίσω τα νύχια διατηρούνται σε μικρότερο μήκος λόγω πιο έντονης τριβής με το έδαφος. Όπως και να έχει το κόψιμο των νυχιών της γάτας χρειάζεται υπομονή.
2. Παίρνοντας τη θερμοκρασία της γάτας μας
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χρειαστεί να πάρετε τη θερμοκρασία της γάτας σας, αλλά ως κηδεμόνας, είναι πάντα καλή ιδέα να γνωρίζετε πώς να το κάνετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Οι γάτες συνήθως δεν θέλουν με τίποτα κάτι τέτοιο και κάνουν ό,τι μπορούν για να το αποφύγουν. Όμως είναι κάτι που μπορεί να χρειαστεί να γίνει. Το να πιάνετε απλώς τα αυτιά ή το πρόσωπο της γάτας σας δεν αρκεί για να γνωρίζετε αν είναι άρρωστη ή όχι. Στην αρχή μπορεί να χρειαστείτε έναν φίλο για να σας βοηθήσει να την κρατήσετε ώστε να μη συμβεί κάποιο απρόοπτο.
Επιλέξτε ένα ψηφιακό θερμόμετρο με μαλακή άκρη από καουτσούκ για ασφάλεια. Μετά θα χρειαστείτε λιπαντικό. Ανάλογα με το χαρακτήρα της γάτας σας, ίσως χρειαστεί να την πιάσετε από το λαιμό. Έτσι μπορεί να την αποτρέψετε από το να προσπαθήσει να το σκάσει ή να σας επιτεθεί. Όπως και να έχει, κάντε αυτό που σας κάνει να νιώθετε άνετα- και εσάς και τη γάτα σας.
Πώς να πάρουμε τη θερμοκρασία
Βάλτε μια μικρή ποσότητα λιπαντικού στην άκρη του θερμομέτρου και σηκώστε την ουρά της γάτας σας ενώ βάζετε το θερμόμετρο αργά και σταθερά μέσα στον πρωκτό της, σε βάθος 1.5-2 εκ. Θα αισθάνεστε στην αρχή να σφίγγεται αλλά μετά θα χαλαρώσει. Κρατήστε το θερμόμετρο εκεί για λίγο μιλώντας της παράλληλα γλυκά και ήρεμα.
Η κανονική θερμοκρασία σώματος μιας γάτας κυμαίνεται από 38 έως 39 βαθμούς. Μικρά γατάκια και έγκυες γάτες μπορεί να παρουσιάσουν λίγο μεγαλύτερη θερμοκρασία. Μια θερμοκρασία πάνω από 39,5 βαθμούς είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό.
Μην ξεχάσετε να ανταμείψετε τη γατούλα σας μετά τη διαδικασία με την αγαπημένη της λιχουδιά, ώστε να ηρεμήσει γρήγορα και να ξεχάσει αυτό που έγινε.
3. Δίνοντας στη γάτα μας φάρμακο
Οι γάτες κάποια στιγμή -είτε είναι μεγάλες είτε μικρές- ενδέχεται να χρειαστεί να πάρουν κάποιο φάρμακο. Όσο και αν σας φανεί παράξενο υπάρχουν κηδεμόνες που δεν μπορούν να το κάνουν ή δυσκολεύονται πάρα πολύ. Αν μάλιστα έχουν έναν γείτονα που είναι πιο ικανός και πιο έμπειρος, ζητάνε από αυτόν να τους βοηθήσει.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να δώσετε το φάρμακο, πάντα ανάλογα με το χαρακτήρα και τις παραξενιές της γάτας σας.
Μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε το χάπι στο φαγητό της ή να το δώσετε εσείς κατευθείαν ή να το διαλύσετε σε νερό και να της το δώσετε με αυτόν τον τρόπο. Αυτό, αν το φάρμακο είναι σε μορφή χαπιού. Γιατί υπάρχει και η περίπτωση να είναι σε υγρή μορφή. Αν ξέρετε τι θα αντιμετωπίσετε, ζητήστε, αν γίνεται, τη μορφή που θέλετε.
Μια καλή ιδέα είναι να το βάλετε μέσα σε μια υγρή λιχουδιά που θα είναι σαν μια απόλαυση. Μερικές βέβαια παμπόνηρες γάτες μπορεί να καταλάβουν ότι η λιχουδιά έχει και κάτι άλλο μέσα, το χάπι δηλαδή, οπότε βεβαιωθείτε ότι το έφαγε και δεν το έφτυσε, κάτι σύνηθες.
Πώς να δώσουμε το φάρμακο
Όπως είπαμε μια λύση είναι να το βάλετε μέσα σε λιχουδιά. Αυτός μπορεί να είναι ένας εύκολος και λιγότερο αγχωτικός τρόπος. Ή δοκιμάστε να το διαλύσετε μέσα σε νερό ή σε μια μικρή ποσότητα υγρής τροφής. Αυτό μπορεί να δελεάσει τη γάτα σας αρκετά ώστε να το φάει χωρίς να χρειάζεται να το πάρει σαν χάπι.
Αν όμως είναι χάπι; Να ξέρετε ότι μπορεί να χρειαστούν μερικές προσπάθειες για να τα καταφέρετε. Πλησιάστε τη γάτα σας προσεκτικά, μιλώντας της με απαλή και καθησυχαστική φωνή καθώς την πιάνετε. Στηρίξτε τα πόδια της, προκειμένου να μην κρέμονται ελεύθερα, ώστε να νιώθει πιο άνετη και ασφαλής. Ορισμένες βέβαια γάτες αγχώνονται και μόνο που τις κρατούν αγκαλιά. Αλλά εσείς θα βρείτε τον τρόπο.
Χρησιμοποιήστε στη συνέχεια το δεξί σας αντίχειρα και το δείκτη και ασκήστε ελαφριά πίεση στο στοματάκι της μέχρι αυτή να το ανοίξει. Σπρώξτε μέσα αρκετά το χάπι και αφήστε να κλείσει το στόμα της ή κλείστε της το εσείς απαλά ώστε να μην μπορεί να το φτύσει. Κρατήστε το στόμα της λίγο κλειστό. Φυσικά και πάλι μπορεί να το φτύσει. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία.
Προσοχή: Μην πετάτε το χάπι μέσα στο στόμα της, καθώς υπάρχει κίνδυνος πνιγμού.
Το να είστε σε θέση να κάνετε αυτά τα τρία πράγματα θα σας βοηθήσει να είστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε προκύψει στη γάτα σας. Βέβαια μπορεί εκείνη να μην είναι ευγνώμων και χαρούμενη αμέσως, αλλά γρήγορα θα ξεχάσει την περιπέτειά της.