10 πράγματα που πρέπει να προσέξετε πριν αφήσετε το ζώο σας σε pet sitter
Μυρτώ Τζώρτζου
08/12/2023
Οι μέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν και πολλοί από εσάς θα έχετε σκεφτεί να φύγετε κάποιο ταξίδι. Δεν υπάρχει άλλωστε ωραιότερη εποχή από αυτή που διανύουμε για εξορμήσεις και ταξίδια.
Τι θα γίνει όμως το αγαπημένο μας κατοικίδιο; Αν δεν μπορείτε να πάρετε μαζί σας, θα σκεφτείτε τη λύση της φιλοξενίας. Και αν δεν βρείτε κάποιον συγγενή ή φίλο να σας το κρατήσει, τότε η φιλοξενία επί πληρωμή είναι μονόδρομος. Οι λύσεις που υπάρχουν είναι δύο: Είτε το αφήνετε σε μια πανσιόν ζώων είτε βρίσκετε κάποιον pet sitter να σας το κρατήσει.
Αν επιλέξετε το δεύτερο αλλά δεν γνωρίζετε το άτομο στο οποίο θα αφήσετε το σκυλάκι ή το γατάκι σας, θα πρέπει να μην το κάνετε στα τυφλά. Συναντήστε από πριν τον άνθρωπο αυτόν και μάθετε κάποια πράγματα. Ξέρουμε, το άγχος τού να αφήσετε σε κάποιον άγνωστο το ζώο σας είναι μεγάλο, όμως αν δεν γίνεται αλλιώς, προσπαθήστε να το μειώσετε γνωρίζοντας το άτομο αυτό.
Δείτε 10 πράγματα που πρέπει να προσέξετε:
1. Να έχει τον κατάλληλο χώρο
Αν μπορείτε να κάνετε μια επίσκεψη στο χώρο του ώστε να τον δείτε, θα ήταν το καλύτερο. Αν τώρα εκείνος αρνηθεί κάτι τέτοιο, να το ξανασκεφτείτε πριν τον επιλέξετε για τη φιλοξενία.
Ο χώρος, όπως καταλαβαίνουμε, είναι κάτι βασικό. Δείτε το μέρος που θα κάθεται το κατοικίδιο σας και πόσο ασφαλές θα είναι. Αν είναι γάτα, καλό θα είναι να έχουν οι βεράντες δίχτυ. Διαφορετικά να του πείτε να μην βγάλει καθόλου το ζώο σας σε αυτές.
2. Να είναι θετικός και ευχάριστος
Τι να κάνετε κάποιον που είναι με κατεβασμένα τα μούτρα; Που δεν ρωτάει τίποτα για το ζώο σας και δεν βλέπει την ώρα να φύγετε από το σπίτι του; Τα ζώα καταλαβαίνουν όταν έχουν να κάνουν με κάποια θετική ή αρνητική συμπεριφορά και φέρονται ανάλογα. Το κατοικίδιό μας αξίζει το καλύτερο. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνει αυτές τις μέρες στρεσαρισμένο και φοβισμένο. Όταν του φέρεσαι καλά και τρυφερά το καταλαβαίνει και αντιδράει ανάλογα. Άλλωστε το αφήσατε που το αφήσατε χωρίς την παρουσία σας, να περνάει και άσχημα;
3. Να έχει εμπειρία
Το να έχεις εμπειρία στη φιλοξενία ενός κατοικιδίου είναι κάτι πολύ βασικό. Γιατί έτσι ξέρεις πώς να φερθείς σε κάποιο ζώο ανάλογα με το χαρακτήρα του, ξέρεις τι εκείνο μπορεί να χρειαστεί και τι μπορεί να προκύψει ώστε άμεσα να το αντιμετωπίσεις. Δυστυχώς πολλοί που φιλοξενούν ζώα το κάνουν εντελώς περιστασιακά, για τα χρήματα και μόνο, χωρίς να έχουν εμπειρία. Αν δεν ξέρει από ζώα και δεν τα αγαπά πραγματικά, κάτι που μπορείτε λίγο πολύ να το καταλάβετε, τότε σε καμία περίπτωση μην προχωρήσετε στη φιλοξενία.
4. Να σας πει πόσα ζώα θα έχει εκείνον τον καιρό
Αυτό επίσης είναι βασικό. Κάποιοι φιλοξενούν πολλά ζώα, με αποτέλεσμα συχνά να γίνεται χαμός. Και έτσι χάνεται η μπάλα. Με πολλά ζώα φυσικά και δεν προλαβαίνεις να τα φροντίσεις σωστά. Και επίσης μπορεί να συμβούν ατυχήματα. Και όταν λέμε πολλά ζώα δεν εννοούμε ένα δύο. Υπάρχουν pet sitters που τις μέρες των γιορτών έχουν το σπίτι τους γεμάτο ζώα.
5. Να σας πει αν θα φιλοξενεί και γάτες και σκύλους
Όσο εύκολα και αν έχει κάποιος τον έλεγχο ενός ζώου, τόσο εύκολα μπορεί και να τον χάσει. Δεν λέμε ότι γάτες και σκύλοι δεν μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει και κάποιο λάθος, ενίοτε μοιραίο. Αν λοιπόν ο pet sitter σάς πει ότι θα έχει και σκύλους και γάτες, καλύτερα να μην τον προτιμήσετε.
6. Να δείτε αν έχει και άλλη δουλειά
Δεν λέμε ότι είναι κακό ο άνθρωπος να εργάζεται -άλλωστε πόσα να βγάλει από τις φιλοξενίες; Απλά αν λείπει όλη τη μέρα από το σπίτι και τα ζώα είναι μόνα τους, τα πράγματα δεν θα είναι και ιδανικά. Σε αυτόν το χρόνο αυξάνονται οι πιθανότητες να συμβεί κάτι στραβό. Όλα τα ζώα θέλουν παρέα και αλληλεπίδραση. Πώς να κάτσουν 10 ώρες, για παράδειγμα, σε ένα δωμάτιο χωρίς να φρικάρουν;
7. Να μάθετε αν έχει βασικές κτηνιατρικές γνώσεις
Το να είναι κτηνίατρος ή βοηθός κτηνίατρου είναι το ιδανικό. Αλλά σπάνιο. Τουλάχιστον όμως να ξέρει κάποια βασικά πράγματα ώστε να μπορεί να προσφέρει στο ζώο σας το καλύτερο. Το να αναγνωρίζει προβλήματα και να δίνει λύσεις είναι πολύ βασικό. Από την κουβέντα που θα κάνετε μαζί του αυτά θα τα καταλάβετε.
8. Να δείτε αν έχει ζώα δικά του και τι χαρακτήρα έχουν
Και αυτό επίσης έχει σημασία. Αν ο pet sitter έχει πολλά δικά του ζώα, πάμε πιο πάνω στην κατηγορία των πολλών ζώων. Αν έχει 1-2, τα πράγματα είναι καλύτερα. Όμως θα πρέπει και εσείς να ξέρετε το χαρακτήρα τους και να τα δείτε τη φορά που θα πάτε στο σπίτι τους. Γιατί αν κάποιο από αυτά είναι επιθετικό, δεν αξίζει το ζωάκι σας να την περάσει φοβισμένο μέσα σε ένα δωμάτιο.
9. Να ξέρετε πόσο μπορεί να το βγάζει βόλτα
Αν έχετε σκύλο, θα πρέπει να συνεννοηθείτε για το πόσες φορές θα τον βγάζει καθημερινά βόλτα. Οι σκύλοι δεν είναι γάτες. Χρειάζονται να βγουν έξω να κάνουν την ανάγκη τους και να κάνουν τη βόλτα τους, να περπατήσουν και να μυρίσουν ό,τι υπάρχει δίπλα τους.
10. Να δείτε αν έχει αυτοκίνητο
Μπορεί να φαίνεται υπερβολή, όμως δεν είναι. Το να μπορεί να μεταφέρει άμεσα το κατοικίδιό σας στον κτηνίατρο αν προκύψει κάτι, είναι ουσιαστικό. Διαφορετικά θα πρέπει να περιμένει να έρθει pet taxi, αν υπάρχει διαθέσιμο. Ή να βρει ταξί που θα δέχεται κατοικίδια. Αν συμβεί κάτι σοβαρό, η ύπαρξη αυτοκινήτου μπορεί να σώσει τη ζωή του κατοικιδίου σας.