string(0) ""

Γιατί οι γάτες δεν αγαπούν το νερό

Κωνσταντίνα Μάλλιου

20/06/2023

Photo: Pixabay

Το μίσος για το νερό είναι ένα πασίγνωστο, κοινό χαρακτηριστικών των γατών.

Σε αντίθεση με άλλα αιλουροειδή, όπως είναι οι τίγρεις, οι οποίες απολαμβάνουν μια βουτιά στο νερό, οι γάτες θα κάνουν τα πάντα για να το αποφύγουν. Βέβαια δεν ισχύει για όλες τις γάτες το ίδιο καθώς κάποιες μπορεί να αποζητούν ένα ζεστό μπανάκι πού και πού.

Έχουν αναπτυχθεί πολλές θεωρίες όλα αυτά τα χρόνια για το λόγο που οι γάτες έχουν αυτή την αποστροφή προς το νερό, όπως από το ότι μεγάλωσαν σε ξηρά κλίματα, για αυτό έχουν συνηθίσει να μην αγαπάνε το υγρό στοιχείο, μέχρι το να έχουν βιώσει μια δυσάρεστη εμπειρία με το νερό και πλέον να το φοβούνται.

Εξελικτικοί παράγοντες

Οι γάτες είναι απόγονοι των αιλουροειδών, τα οποία εξελίχθηκαν σε ξηρά κλίματα με ελάχιστη έκθεση στο υγρό στοιχείο, όπως ποτάμια και λίμνες, συνεπώς δεν είναι εξοικειωμένες με αυτό και τείνουν να το αποφεύγουν. Δεν έμαθαν ποτέ να κολυμπούν επειδή δεν υπήρχε εξελικτική ανάγκη για κάτι τέτοιο. Επομένως, αυτή η συμπεριφορά παρέμεινε στο πέρασμα των χρόνων και έτσι οι οικόσιτες γάτες δεν έμαθαν ποτέ να αγαπούν το νερό.

Νιώθουν ευάλωτες

Το βρεγμένο τρίχωμα ζυγίζει περισσότερο από το στεγνό, επομένως είναι μία κατάσταση κατά την οποία υπάρχει περιορισμός των κινήσεων και των αντανακλαστικών. Οπότε οι γάτες μπορεί να νιώθουν αδύναμες, ευάλωτες και ανίκανες να υπερασπιστούν τον εαυτό τους απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Επιπλέον, το νερό κάνει τις επιφάνειες ολισθηρές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περπατήσουν ή να ισορροπήσουν και αυτό τους δημιουργεί ένα αίσθημα φόβου.

Αρκετός χρόνος στεγνώματος

Μετά το μπάνιο, η γούνα τους παίρνει αρκετή ώρα να στεγνώσει πράγμα που φέρνει τις γάτες σε δύσκολη θέση. Με το να μένουν αρκετή ώρα μούσκεμα, νιώθουν ιδιαίτερα άβολα γιατί είναι μια κατάσταση που δεν έχουν συνηθίσει. Καλό είναι αν αποφασίσετε ότι η γατούλα σας χρειάζεται περιποίηση, να τη στεγνώσετε πολύ καλά με μια πετσέτα αφού την κάνετε μπάνιο.

Κάνουν μπάνιο μόνες τους

Οι γάτες είναι ιδιαίτερα καθαρά ζώα και μπορεί να περνάνε ακόμα και τη μισή τους μέρα με το να περιποιούνται τον εαυτό τους. Επιπλέον με το μπάνιο αφαιρούνται τα φυσικά έλαια του σώματός τους και αυτό τις κάνει να νιώθουν άβολα αφού χάνουν τη μυρωδιά τους.

Μυρίζουν τα χημικά στοιχεία του νερού

Οι γάτες έχουν πολύ ευαίσθητη μύτη. Η αίσθηση της όσφρησής τους είναι πάρα πολύ αναπτυγμένη, έως και 14 φορές πιο αναπτυγμένη από την όσφρηση του ανθρώπου. Επομένως, μπορεί το νερό να έχει χημικές ουσίες ή μέταλλα που δεν αρέσουν στην γάτα σας. Πάρτε παράδειγμα από τον εαυτό σας. Αν κάνατε μπάνιο σε μια πισίνα που μύριζε πολύ έντονα χλώριο, δεν θα αντέχατε πολλή ώρα. Αυτό συμβαίνει και με τις γάτες, οι οποίες μπορεί να μην ανέχονται καθόλου τη μυρωδιά του νερού σε συνδυασμό με το σαμπουάν που θα χρησιμοποιήσετε για το μπάνιο της.

Παλιά τραυματική εμπειρία

Πολλές γάτες φοβούνται το νερό εξαιτίας κάποιας τραυματικής εμπειρίας που έχουν ζήσει στο παρελθόν. Μπορεί να βρέθηκαν σε μια καταιγίδα, να έπεσαν κατά λάθος μέσα σε μια λίμνη ή να τις έκαναν μπάνιο παρά τη θέλησή τους. Αυτές είναι σοκαριστικές εμπειρίες για εκείνες που θυμούνται και δεν μπορούν να ξεπεράσουν εύκολα.

Κάποιες γάτες αγαπούν το νερό

Και σε αυτόν τον κανόνα υπάρχουν εξαιρέσεις. Αντίθετα με το τι έχουμε συνηθίσει, κάποιες γάτες είναι απρόβλεπτες και μπορεί να απολαμβάνουν ένα χαλαρωτικό μπανάκι. Οι γάτες Turkish Van, Maine Coon και οι Sphynx είναι από τις φυλές που δεν θα έλεγαν όχι στο μπάνιο. Μπορεί να μην τους αρέσει το μπάνιο σαν μπάνιο αλλά τους αρέσει να παίζουν με τις πατούσες τους με το τρεχούμενο νερό. Πιστεύεται ότι οι γάτες έλκονται από τις κινήσεις και τους ήχους του νερού, γιατί διεγείρουν την ενστικτώδη επιθυμία του θηρευτή να πιάσει το θήραμα, που σε αυτή την περίπτωση είναι απλά το νερό.

Σε καμία περίπτωση μην πιέσετε τη γάτα σας να κάνει μπάνιο γιατί θα αγχωθεί και θα νιώσει πιεσμένη. Ευτυχώς η φύση έχει βοηθήσει στο να μπορούν να περιποιούνται τον εαυτό τους μόνες τους και να είναι πάντα καθαρές και λαμπερές.

Σχετικά άρθρα

Ποιες γεύσεις δεν μπορούν να καταλάβουν οι γάτες

Πώς γνωρίζει η γάτα σας ότι επιστρέφετε σπίτι

Πώς να βοηθήσετε το σκυλάκι ή το γατάκι σας να δροσιστεί στον καύσωνα