Σαρδέλα
Τeam Petmou
01/08/2023
ΓΑΤΑ
Οφέλη: Είναι ψάρι πλούσιο σε Ω3, ασβέστιο, σίδηρο, Βιταμίνης D και Βιταμίνης A. Επίσης, είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης συμβάλλοντας σε ένα υγιές τρίχωμα, δέρμα αρθρώσεων, καθώς και Β12 και Βιταμίνης D. Τα καλά λιπαρά οξέα προστατεύουν την καρδιά μειώνοντας την κακή και αυξάνοντας την καλή χοληστερίνη. Η κατανάλωσή του προσφέρει, επίσης, σημαντικά οφέλη στο μυοσκελετικό σύστημα και συμβάλλει στην καλή νοητική λειτουργία καθώς επίσης βοηθούν κατά του καρκίνου.
Κίνδυνοι: Να μην επιλέγεται σαρδέλα σε κονσέρβα γιατί συνήθως περιέχει ηλιέλαιο με Ω6 που μπορεί να αυξήσει την φλεγμονή στο σώμα. Θα πρέπει να δίνεται με προσοχή η ποσότητα και η συχνότητα του ψαριού καθώς περιέχει θειμινάση που καταστρέφει την Βιταμίνη Β1.
ΣΚΥΛΟΣ
Οφέλη: Εξαιρετική πηγή λιπαρών οξέων και Ω3. Τα Ω3 βελτιώνουν το τρίχωμα και την ποιότητα του δέρματος. Μειώνουν, επίσης, τις φλεγμονές του δέρματος, τον κνησμό και άλλα δερματολογικά προβλήματα. Ακόμα, έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Το ασβέστιο και ο φώσφορος που περιέχει η σαρδέλα υποστηρίζουν την ανάπτυξη των οστών και των αρθρώσεων.
Κίνδυνοι: Χρειάζονται μικρές ποσότητες λόγω της ποσότητας υδραργύρου που εμπεριέχουν τα ψάρια αυτά. Επίσης, επειδή έχουν λιπαρά οξέα, η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους, πεπτικά και γαστρεντερικά προβλήματα. Ελλοχεύει, ακόμα, ο κίνδυνος πνιγμού από τα κόκκαλα.