string(0) ""

Βρέθηκε φωλιά πράσινης θαλάσσιας χελώνας για πρώτη φορά στη Ρόδο

Στέλλα Πανοπούλου

12/02/2025

Photo: Shutterstock

Στη Ρόδο έλαβε χώρα ένα ιστορικό γεγονός, καθώς καταγράφηκε για πρώτη φορά φωλιά πράσινης θαλάσσιας χελώνας (Chelonia mydas).

Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε από την οργάνωση ΑΡΧΕΛΩΝ τον Ιούνιο του 2024, στα πλαίσια ερευνών στις παραλίες του νησιού.

Πρόκειται για ένα είδος που κινδυνεύει από εξαφάνιση σε όλον τον κόσμο, κάτι που καθιστά την πρόσφατη ανακάλυψη της ερευνητικής ομάδας του ΑΡΧΕΛΩΝ ιδιαίτερα σημαντική, καθώς σηματοδοτεί μια πιθανή μετατόπιση των περιοχών αναπαραγωγής της πράσινης χελώνας. Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Στις 22 Ιουνίου του περασμένου έτους, στον Κόλπο Απολαγγίας, στη δυτική ακτή του νησιού, εντοπίστηκαν ίχνη ενήλικης πράσινης χελώνας που οδήγησαν τους ερευνητές σε μια φωλιά με 86 αυγά, 78 από τα οποία εκκολάφθηκαν επιτυχώς.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, το εύρος των φωλιών της πράσινης χελώνας περιορίζεται κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο, λόγω της προτίμησης του είδους για τα θερμότερα νερά. Οι πρώτες φωλιές πράσινων θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα καταγράφηκαν το 2007 στο Ρέθυμνο, και το 2019 στον Κόλπο Μεσσαράς, στην Κρήτη, και οι δύο στα πλαίσια του μακροχρόνιου προγράμματος καταγραφής του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η καταγραφή πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 27 Ιουνίου. Όλα τα ίχνη χελωνών καταγράφονταν και φωτογραφίζονταν.

Όπως γράφει ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε σχετική δημοσίευσή του:

“Ή ανακάλυψη φωλιών πράσινης χελώνας στη Ρόδο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση της αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών”, δήλωσε ο βιολόγος Κώστας Τενεκετζής, υπεύθυνος της σχετικής έρευνας. “Αυτό ενισχύει την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση και προστασία των βιοτόπων των χελωνών.”

left arrow
right arrow

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ μαζί με τους ερευνητές του Υδροβιολογικού Σταθμού του ΕΛΚΕΘΕ στη Ρόδο και με τοπικούς εθελοντές κατέγραψε επίσης επτά φωλιές χελώνας Καρέττα στην ίδια παραλία, η οποία βρίσκεται σε περιοχή του δικτύου NATURA 2000.

Οι προσπάθειες παρακολούθησης και προστασίας θα συνεχιστούν, με στόχο την πλήρη κατανόηση αυτής της νέας τάσης αναπαραγωγής και τη συμβολή στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών.”

Σχετικά άρθρα

Μάθετε πόση ώρα μπορεί να μείνει ένας σκύλος μόνος στο σπίτι

Αυτά είναι τα πιο γρήγορα ζώα της γης

Soul pets: Μπορεί η γάτα ή ο σκύλος σου να είναι η «αδελφή ψυχή» σου;