string(0) ""

Τι να κάνετε αν βρείτε ένα άγριο ζώο σύμφωνα με την ΑΝΙΜΑ

Στέλλα Πανοπούλου

18/10/2023

Photo: Shutterstock

Οι πολίτες συναντούν καθημερινά άγρια ζώα στην Αττική, ακόμα και εντός των ορίων της πρωτεύουσας.

Το φαινόμενο είναι συχνότερο απ’ ότι φανταζόμαστε. Τι πρέπει να κάνουμε, όμως, αν βρούμε μια χελώνα, έναν σκαντζόχοιρο, ή μια αλεπού; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα πτηνό που φαίνεται να μην είναι καλά; Ζητήσαμε από την εκπρόσωπο του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής: ΑΝΙΜΑ, Μαρία Γανώτη, να μας δώσει κάποιες βασικές οδηγίες.

“Μπορεί κάποιος μέσα στην Αττική να συναντήσει πολλά άγρια ζώα, και μάλιστα πολλά από αυτά μέσα στην Αθήνα. Ακόμα και μέσα στην πόλη μπορεί κανείς να συναντήσει πλέον αλεπούδες, σκαντζόχοιρους, διάφορα είδη πουλιών, χελώνες κ.λπ. Κάποια από αυτά τα ζώα είναι αστική πανίδα της πόλης, ας πούμε διάφορα είδη φιδιών, σαύρες, νυχτερίδες και πολλά πουλιά. Κάποια άλλα έρχονται περιστασιακά, ή τα φέρνουν κάποιοι που τα βρίσκουν έξω. Ας πούμε οι χελώνες στα πάρκα είναι χελώνες που έχει κάποιος μαζέψει σε μια εκδρομή και τις έχει φέρει σ’ ένα πάρκο νομίζοντας ότι έτσι τους κάνει καλό. Αυτό βέβαια δεν είναι σωστό.

Η ΑΝΙΜΑ είναι ένας σύλλογος που περιθάλπει άγρια ζώα. Υποχρεωτικά κάθε άγριο ζώο που βρίσκει ο πολίτης πρέπει να παραδίδεται στην ΑΝΙΜΑ μετά από τις πρώτες βοήθειες, γιατί οι περισσότεροι κτηνίατροι δεν έχουν καμία ειδίκευση, και το ζώο θα χρειαστεί συνήθως νοσηλεία και μάλιστα αρκετό καιρό και δεν μπορεί να μείνει σε σπίτια ή αυλές.

Αυτό που μπορεί να συναντήσει κανείς πολύ συχνά στην Αττική και στις γύρω περιοχές, σε χωράφια κ.λπ., είναι οι σκαντζόχοιροι, που είτε μπορεί να έχουν πάθει κάποιο τροχαίο ατύχημα, ή να έχουν ψώρα. Η ψώρα είναι μια πολύ διαδεδομένη ασθένεια σε σκαντζόχοιρους και αλεπούδες. Φαίνεται όταν γύρω από το πρόσωπό τους είναι σκασμένο το δέρμα και τα μάτια τους συνήθως είναι κλειστά. Αυτό θέλει άμεση περίθαλψη. Πρέπει αμέσως να μεταφερθεί στην ΑΝΙΜΑ το ζώο. Αν είναι απλώς ένας σκαντζόχοιρος ο οποίος βρέθηκε κοντά στον δρόμο, μπορούμε να τον μεταφέρουμε σε ένα χωράφι δίπλα, ή αν βρέθηκε στην αυλή μας και μένουμε, ας πούμε, κοντά σε βουνό, να τον πάμε προς τα εκεί.

Στην περίπτωση που είναι τραυματισμένος πρέπει να μπαίνει σε χαρτόκουτο ή σε κάποιο κλουβί για γάτα με ένα υπόστρωμα μέσα, για να μην είναι πάνω στο πλαστικό, να έχει ένα μπολάκι με νερό, και με την πρώτη ευκαιρία, την επόμενη ημέρα το αργότερο, πρέπει να έρθει στην ΑΝΙΜΑ. Η ΑΝΙΜΑ είναι ανοιχτά 365 μέρες τον χρόνο, απ’ το πρωί μέχρι το απόγευμα. Το ωράριο του κλεισίματος εξαρτάται από την εποχή. Στην ΑΝΙΜΑ έχουμε κτηνίατρο και νοσηλευτικό προσωπικό, και τους παρέχουμε την κατάλληλη φροντίδα.

Αν, πάλι, δούμε μια αλεπού η οποία κυκλοφορεί μες στην πόλη και φαίνεται υγιής, δεν κάνουμε κάτι. Αν, όμως, φαίνεται ταλαιπωρημένη ή αν δεν μπορεί να σηκωθεί από εκεί που κάθεται, πάλι ειδοποιούμε την ΑΝΙΜΑ. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν δίνουμε οδηγίες να την πιάσει ο πολίτης, γιατί τα ζώα αυτά δαγκώνουν. Στέλνουμε δικό μας συνεργάτη και το περισυλλέγει το ζώο.

Ένα άλλο ζώο που μπορεί κανείς πολύ συχνά να βρει, ειδικά σε δρόμους γύρω από την Αθήνα, είναι οι χελώνες, τις οποίες, δυστυχώς, πατάνε πολύ συχνά τα αυτοκίνητα. Είναι επείγοντα περιστατικά αυτά, πρέπει οπωσδήποτε η χελώνα να έρθει αμέσως για περίθαλψη, πάλι μέσα σε χαρτόκουτο. Αν απλώς προσπαθεί να διασχίσει τον δρόμο, την παίρνουμε προσέχοντας να μην μας πατήσει κι εμάς αυτοκίνητο, και την πηγαίνουμε προς την κατεύθυνση στην οποία ήθελε να πάει, κι όχι στην αντίθετη.

Αυτές είναι μερικές βασικές οδηγίες. Επιπλέον, όλα τα άγρια ζώα πρέπει να τα αποκλείουμε οπτικά από τον άνθρωπο. Δηλαδή, να τα βάζουμε σε χαρτόκουτα, κι αν είναι σε κλουβιά μεταφοράς σκύλων ή γατών – ποτέ σε κλουβί πουλιού – να το καλύπτουμε με ένα πανί για να μη μας βλέπουν. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, γιατί για τα άγρια ζώα ο άνθρωπος δεν είναι φιλική φιγούρα, δυστυχώς και δικαίως. Η παρουσία μας τα αγχώνει πάρα πολύ, κάτι το οποίο μπορεί να χειροτερέψει και τα τραύματά τους και να ρίξει το ανοσοποιητικό τους. Οπότε φροντίζουμε να τα αποκλείουμε οπτικά και ηχητικά από τον άνθρωπο. Δεν τα έχουμε κάπου όπου φωνάζουμε, τραγουδάμε, βάζουμε μουσική, ούτε δίπλα σε έναν σκύλο που γαβγίζει, ούτε δίπλα σ’ ένα μωρό που κλαίει. Φροντίζουμε να βρίσκονται σε ησυχία, και πάντα τον χειμώνα σε ζέστη και το καλοκαίρι σε δροσιά.

Είναι επίσης πολύ βοηθητικό να πάρει κανείς μια φωτογραφία του ζώου για να τη στείλει στην ΑΝΙΜΑ με Viber ή Whatsapp, γιατί έτσι μπορούμε να καταλάβουμε αν το ζώο χρειάζεται βοήθεια ή όχι, και να δώσουμε τις κατάλληλες οδηγίες. Τα τηλέφωνα της ΑΝΙΜΑ στα οποία μπορεί κανείς να μας βρει κάθε μέρα είναι το 2109510075 και το 6972664675.”

Σχετικά άρθρα

Σε αυτή την εταιρία στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι δουλεύουν μαζί με τα κατοικίδιά τους

10 τρόποι να διασκεδάσετε με τη γάτα σας χωρίς να ξοδέψετε χρήματα

Τι γνωρίζετε για τη “Lassie” των παιδικών μας χρόνων; 6 ενδιαφέρουσες αλήθειες για τα Collie