string(0) ""

Ράμφισμα ή δάγκωμα; Δείτε τι κάνει το κατοικίδιο πτηνό σας

Στέλλα Πανοπούλου

16/12/2023

Photo: Shutterstock

Τι γίνεται όταν ένα πτηνό χρησιμοποιεί το ράμφος του για να πιάσει το χέρι σας;

Σας δαγκώνει ή σας “ραμφίζει”; Τα πτηνά χρησιμοποιούν τα ράμφη τους σε μεγάλο βαθμό όπως χρησιμοποιούν τα πόδια τους, για να πιάνουν αντικείμενα και να διατηρούν την ισορροπία τους. Ας πούμε αυτή την πράξη “ράμφισμα”. Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε το ράμφισμα από το δάγκωμα, ώστε να ξέρουμε πώς να αντιδράσουμε σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη συμπεριφορά που επιδεικνύει το κατοικίδιο πτηνό μας.

Γιατί σας ραμφίζει το πτηνό σας;

Αν το πτηνό σας σάς ραμφίζει αντί να σας δαγκώνει κανονικά, μπορεί να υπάρχουν αρκετοί λόγοι που το οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά. Κατ’ αρχάς, τα κατοικίδια πτηνά χρησιμοποιούν συστηματικά και με απαλό τρόπο τα ράμφη τους ως ένα τρίτο χέρι που τους βοηθά να ελέγξουν τις αντοχές μια κούνιας ή ενός στηρίγματος στο οποίο θέλουν να καθίσουν, την ανθεκτικότητα κάποιας κατασκευής, ή ακόμα και του χεριού του κηδεμόνα τους. Πολλοί νέοι κηδεμόνες τείνουν να μπερδεύουν αυτόν τον πειραματικό τρόπο να τους εξερευνά και να τους έχει από κοντά το πτηνό τους με δαγκώματα και επιθετικότητα.

Η γλώσσα των πτηνών περιέχει μυριάδες νευρικές απολήξεις, και χρησιμοποιείται για την αντίληψη της γεύσης και της υφής των αντικειμένων. Επομένως, όταν σας ραμφίζει ή σας γλείφει, το κατοικίδιο πτηνό σας μπορεί να σας χρησιμοποιεί για να σταθεροποιήσει τη στάση του και να μπορέσει να εξερευνήσει περισσότερο το περιβάλλον του. Αυτό σίγουρα διαφέρει ως αίσθηση από ένα κανονικό δάγκωμα.

Ένα κανονικό δάγκωμα

Φυσικά, κανείς δεν είπε ότι τα πτηνά δεν δαγκώνουν καθόλου. Αν τρομάξει ή αγχωθεί, αν νιώσει παγιδευμένο ή ευάλωτο, το κατοικίδιο πτηνό σας μπορεί να σας δαγκώσει. Το πιθανότερο είναι ότι δεν επιχειρεί να φερθεί επιθετικά όταν το κάνει αυτό, καθώς στα πτηνά, το δάγκωμα δεν αποτελεί συμπεριφορά επιβολής. Μεταξύ των άγριων πτηνών, το δάγκωμα είναι συνήθως μόνο μια πράξη αυτοάμυνας, και δεν χρησιμοποιείται τιμωρητικά ή επιθετικά.

Το κανονικό δάγκωμα συχνά είναι ξαφνικό, γρήγορο, και δυνατό. Συνοδεύεται από μια ιδιαίτερη γλώσσα του σώματος: το πτηνό φουσκώνει τα φτερά του με σκοπό να σας δείξει πώς να υποχωρήσετε γιατί χρειάζεται χώρο. Πολλά δαγκώματα μπορεί να είναι επίπονα και να σας προκαλέσουν μικρή αιμορραγία. Έτσι θα καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ δαγκώματος και ραμφίσματος.

Πώς να αντιδράσετε στο ράμφισμα και στο δάγκωμα

Ένας τρόπος να μάθει το πτηνό σας να σας ραμφίζει πιο συχνά, είναι αν τείνετε να βγάζετε μια τσιριχτή κραυγή κάθε φορά που το κάνει, ειδικά αν είναι μικρό σε ηλικία και ακόμα μαθαίνει να κοινωνικοποιείται. Τα πτηνά και ειδικά οι παπαγάλοι, πιθανότατα θα ερμηνεύσουν τον ήχο που θα βγάλετε ως θετική ανατροφοδότηση που θα λειτουργήσει ενισχυτικά για τη συμπεριφορά τους. Στη γλώσσα των πτηνών, τους λέτε “μπράβο” αντί να τα μαλώνετε. Με αυτή την έννοια, το να κοινωνικοποιεί κανείς ένα πτηνό είναι σα να κοινωνικοποιεί ένα κουτάβι: οι χαμηλοί τόνοι στη φωνή δείχνουν αποδοκιμασία, ενώ οι ψηλοί λειτουργούν ενισχυτικά.

Θα μπορέσετε να κάνετε περισσότερα για να ελέγξετε τη συμπεριφορά του κατοικίδιου πτηνού σας αφού καταφέρετε να εντοπίσετε ποια απ’ τις δύο συμπεριφορές συμβαίνει συχνότερα. Το ράμφισμα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του να ζει κανείς με ένα κατοικίδιο πτηνό. Φυσικά, όμως, αν το ράμφισμα του πτηνού σας σάς προκαλεί προβλήματα, μπορείτε να δοκιμάσετε να φοράτε ένα περιβραχιόνιο ή κάτι αντίστοιχο για να προστατεύσετε το δέρμα και τα ρούχα σας.

Αν, όμως, σας δαγκώνει κανονικά το κατοικίδιο πτηνό σας, υπάρχουν διαφορετικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

Αν επιθυμείτε να αποθαρρύνετε ανεπιθύμητες συμπεριφοράς σε ένα πτηνό, μην φωνάξετε και γενικά μην μιλάτε δυνατά. Είναι προτιμότερο να κατσουφιάσετε και να υιοθετήσετε μια γλώσσα σώματος που δείχνει ότι έχετε απογοητευτεί. Εξηγήστε ήρεμα στο πτηνό σας, σε χαμηλούς τόνους, ότι δεν δέχεστε αυτή τη συμπεριφορά. Ταυτόχρονα, βάλτε αμέσως το πτηνό πίσω στο κλουβί του για να καταλάβει ότι αυτή η συμπεριφορά επιφέρει τη δυσαρέσκειά σας.

Δώστε λίγο χώρο και χρόνο στο πουλί, αποφύγετε την οπτική επαφή, και βγείτε από το δωμάτιο. Μετά από δέκα λεπτά, είναι πολύ σημαντικό να επιστρέψετε και να του φερθείτε με θετική διάθεση, έτσι ώστε να του δώσετε την ευκαιρία να σας δείξει την καλή συμπεριφορά του.

Προσπαθήστε να καταλάβετε τι ήταν αυτό που άγχωσε ή απείλησε το κατοικίδιο πτηνό σας ώστε να το φτάσει στο σημείο να δαγκώσει, και προσπαθήστε να αφαιρέσετε το στρεσογόνο παράγοντα από τον χώρο.

Όταν έχετε καλεσμένους στο σπίτι, εξηγήστε τους τη διαφορά μεταξύ δαγκώματος και ραμφίσματος, καθώς και ότι δεν πρέπει να αντιδρούν σε αυτά βγάζοντας δυνατές φωνές. Αυτό θα βοηθήσει το πτηνό σας να μην δαγκώσει έναν άγνωστο επειδή νιώθει απειλημένο από τις αντιδράσεις του.

Μην αφήνετε ποτέ το πτηνό σας χωρίς επίβλεψη με μικρά παιδιά, καθώς συχνά δεν είναι σε θέση να συμπεριφερθούν σωστά σε ένα πτηνό και μπορεί να τραυματιστούν.

Σχετικά άρθρα

3 πράγματα που πρέπει να κάνετε αν συναντήσετε γάτες στη βόλτα με τον σκύλο σας

Όσκαρ, ο πρώτος τετράποδος επιβάτης του Μετρό Θεσσαλονίκης

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ένας σκύλος νιώθει παραμελημένος