Πόσο έξυπνα είναι τα cockatoo; Τα αποτελέσματα της έρευνας θα σας εκπλήξουν
Στέλλα Πανοπούλου
25/02/2024
Συχνά αναφερόμαστε στην υψηλή νοημοσύνη των παπαγάλων, οι οποίοι θεωρούνται από τα πιο έξυπνα πλάσματα του ζωικού βασιλείου.
Τις περισσότερες φορές εκθειάζουμε τις νοητικές ικανότητες των Αφρικανικών γκρι παπαγάλων – είναι λογικό, καθώς θεωρούνται από πολλούς τα εξυπνότερα πουλιά στη γη, μαζί ίσως με τα κορακοειδή.
Πόσο έξυπνα είναι τα cockatoo;
Μπορεί τα μικρότερα cockatoo να μοιάζουν πιο αστεία και παιχνιδιάρικα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι εξίσου έξυπνα και ευρηματικά. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2023 στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology, τα cockatoo του Goffin δεν κατασκευάζουν και χρησιμοποιούν απλά τα εργαλεία τους, αλλά τα μεταφέρουν και στον χώρο εργασίας τους επιλεκτικά, ανάλογα με τον στόχο που θέλουν να πετύχουν. Αυτή η συμπεριφορά έχει παρατηρηθεί, ως τώρα, μόνο στους χιμπατζήδες.
Τα cockatoo του Goffin είναι άσπρα παπαγαλάκια που κατάγονται από το αρχιπέλαγο των Νήσων Τανιμπάρ στην Ινδονησία, και γνωρίζουν πώς να φτιάχνουν και να χρησιμοποιούν εργαλεία. Η ικανότητα αυτή έχει καταγραφεί τόσο στην αιχμαλωσία όσο και στη φύση. Μέχρι πρότινος, οι επιστήμονες δεν γνώριζαν με σιγουριά αν τα cockatoo έβλεπαν τα εργαλεία τους ως αδιάσπαστο σύνολο, ή αν μπορούσαν να επιλέξουν ποιο να χρησιμοποιήσουν ανάλογα με την εκάστοτε ανάγκη τους. Η πρόσφατη αυτή έρευνα αυτή επιβεβαιώνει ότι τα cockatoo αναγνωρίζουν πότε μια δουλειά χρειάζεται παραπάνω από ένα εργαλεία, και μάλιστα μπορούν να προγραμματίσουν από πριν ποια εργαλεία θα πάρουν μαζί τους.
Γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν εργαλεία συνειδητά
Ο κύριος συγγραφέας της έρευνας και εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής της Βιέννης, Antonio Osuna-Mascaró, εξήγησε ότι: “Με αυτό το πείραμα, μπορούμε να πούμε ότι, όπως οι χιμπατζήδες, τα cockatoo του Goffin δεν φαίνεται μόνο να χρησιμοποιούν ομάδες εργαλείων, αλλά γνωρίζουν κιόλας ότι τις χρησιμοποιούν. Η ευελιξία της συμπεριφοράς τους είναι μαγική”.
Ο Osuna-Mascaró αποκάλυψε σε μια συνέντευξη τύπου που αφορούσε την έρευνα, ότι εμπνεύστηκε το πείραμα με τα cockatoo από τους χιμπατζήδες του Τριγώνου Goualougo στο βόρειο Κονγκό. Οι χιμπατζήδες αυτοί ψαρεύουν τερμίτες με μια διαδικασία που αποτελείται από δύο βήματα: “Πρώτα, χρησιμοποιούν ένα αμβλύ ξυλαράκι για να ανοίξουν τρύπες στο λοφάκι με τους τερμίτες, και στη συνέχεια βάζουν ένα μακρύ, ευέλικτο εργαλείο για να “ψαρέψουν” τους τερμίτες έξω απ’ τις τρύπες. Σε αυτή την έρευνα, η ομάδα του Osuna-Mascaró έθεσε στα cockatoo τον στόχο να ψαρέψουν κάσιους αντί για τερμίτες”.
Οι ερευνητές έφτιαξαν ένα κουτί που περιείχε κάσιους, το οποίο χρειαζόταν να σπάσει κανείς μια διάφανη χάρτινη μεμβράνη για να το φτάσει. Ο παπαγάλος που θα έσπαγε τη μεμβράνη με ένα μυτερό ξυλαράκι, θα έπρεπε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει ένα άλλο εργαλείο – ένα καλαμάκι κομμένο στη μέση – για να πιάσει τα κάσιους. Οι επιστήμονες παρείχαν τα δύο εργαλεία στα παπαγαλάκια.
Τα 7 από τα 10 cockatoo τα κατάφεραν, ενώ τα δύο από αυτά ολοκλήρωσαν αυτό που τους είχε ανατεθεί μέσα σε 35 δευτερόλεπτα, με την πρώτη προσπάθεια! Τα cockatoo δεν είχαν τέτοια εργαλεία στη φύση, κι έτσι οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η χρήση τους δεν βασιζόταν σε εγγενείς συμπεριφορές, αλλά σε κάτι που ανακάλυπταν επιτόπου. Κάθε cockatoo, μάλιστα, χρησιμοποιούσε λίγο διαφορετική μέθοδο για να καταφέρει τον στόχο του.
Προσαρμόζονται σε διαφορετικές καταστάσεις
Στη συνέχεια, ελέγχθηκε η προσαρμοστικότητα των cockatoo σε διαφορετικές καταστάσεις. Οι ερευνητές ανέμειξαν τα κουτιά και παρουσίασαν στα παπαγαλάκια ένα κουτί με μεμβράνη κι ένα χωρίς. Τους έδωσαν από δύο εργαλεία. Κάποιες φορές έπρεπε να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που είχαν στη διάθεσή τους, ενώ άλλες μόνο ένα εργαλείο. Για άλλη μια φορά, τα cockatoo κατάφεραν γρήγορα να λύσουν τον γρίφο και να χρησιμοποιήσουν το κατάλληλο εργαλείο για κάθε δουλειά. Ο Osuna-Mascaró είπε: “Όταν διάλεγαν ποιο εργαλείο να χρησιμοποιήσουν πρώτο, έπαιρναν το ένα, το άφηναν, μετά διάλεγαν το άλλο, το άφηναν, επέστρεφαν στο πρώτο, και τα λοιπά”.
Επιπλέον, κάποια cockatoo έμαθαν πώς να κουβαλούν και τα δύο εργαλεία μαζί από σημείο σε σημείο, εφαρμόζοντας το ένα ξυλαράκι μέσα στην τρύπα του καλαμακιού – όταν χρειάζονταν και τα δύο για να ανοίξουν το κουτί. Έτσι, κατόρθωναν να κάνουν μόνο μία διαδρομή για να μεταφέρουν τα εργαλεία. Τα περισσότερα cockatoo μετέφεραν το σετ των εργαλείων ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε δοκιμασίας, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά ότι γνώριζαν πότε χρειάζονταν και τα δύο εργαλεία, αν και σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε να κάνουν διπλή διαδρομή. Ένα cockatoo με το όνομα Figaro αποφάσισε να μην χάσει χρόνο σκεπτόμενο, και να προτιμήσει να κουβαλήσει και τα δύο εργαλεία μαζί σε κάθε δοκιμασία.
Χρειάζεται να μελετήσουμε περισσότερο τους παπαγάλους
Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι οι παπαγάλοι έχουν παραμεληθεί αρκετά παρά την εξαιρετικά υψηλή νοημοσύνη τους, και θεωρούν ότι πρέπει να μελετηθούν παραπάνω σε επίπεδο τεχνικής νόησης και χρήσης εργαλείων. Εμείς συμφωνούμε απόλυτα, και ανυπομονούμε να μάθουμε περισσότερα για αυτά τα απίθανα πουλιά.