string(0) ""

Πώς θα εγκαταστήσετε και θα συντηρήσετε ένα μικρό ενυδρείο

Team Petmou

01/07/2023

Photo: Pixabay

Εδώ και αρκετά χρόνια το ενυδρείο έχει κερδίσει πολλούς που επιθυμούν να έχουν στο σπίτι τους τη χαλαρωτική αίσθηση του βυθού της θάλασσας με τα μικρά ή μεσαία ψάρια που λειτουργούν αρμονικά μέσα σε μικρά ή και αρκετά μεγάλα ενυδρεία.

Όταν λέμε μικρό ενυδρείο συνήθως εννοούμε μια δεξαμενή χωρητικότητας 10 μέχρι 30 λίτρα με φίλτρο ή και θερμοστάτη, ο οποίος είναι απαραίτητος αν πρόκειται για τροπικά ψάρια.

Εγκατάσταση

Μετά την αγορά του κατάλληλου ενυδρείου, ακολουθεί η εγκατάσταση των διακοσμητικών του που συνήθως αποτελείται χαλίκια για τον πάτο, κάποια βραχάκια, ξύλα ή πλαστικά φυτά, τα οποία θα πρέπει να πλυθούν αρκετά καλά προτού τοποθετηθούν. Στη συνέχεια γεμίζουμε με νερό σε θερμοκρασία δωματίου και τη σωστή δόση του αντιχλωρίου, ανάλογα με τα λίτρα χωρητικότητας.

Τα ψαράκια που θα ζήσουν στο ενυδρείο θα πρέπει να βρίσκονται σε ήσυχο και ζεστό σημείο καθόλη τη διάρκεια της εγκατάστασης, πριν τα ρίξουμε στο νέο τους σπίτι. Σε περίπτωση που έχουν αγοραστεί μέσω online shop και έχουν παραληφθεί μέσα σε σκοτεινό κουτί, είναι αναγκαίο να προσαρμοστούν σταδιακά στο φως, εκθέτοντάς τα για δέκα λεπτά σε λίγο φως και απελευθερώνοντάς τα σταδιακά. Είναι επίσης σημαντικό να τα ταΐσουμε τουλάχιστον 5-6 ώρες αργότερα.

Ένα άλλο επίσης σημαντικό είναι η σακούλα με τα ψάρια να τοποθετηθεί στην επιφάνεια του νερού του ενυδρείου για 15-20 λεπτά, προκειμένου να εξομοιωθεί η θερμοκρασία πριν απελευθερωθούν, ενώ το ίδιο θα πρέπει να γίνει σε περίπτωση που έχουμε επιλέξει αληθινά φυτά για τη διακόσμηση. Ταυτόχρονα θέτουμε σε λειτουργία και το φίλτρο.

Στη συνέχεια, αφού έχει ολοκληρωθεί η απελευθέρωση των νέων κατοικίδιων φίλων μας στο καινούργιο τους σπίτι, προσθέτουμε τη σωστή δόση με τα ζωντανά βακτηρίδια ή χάπι βιοενεργοποιητή ώστε να αρχίσει η ανάπτυξη και ο πολλαπλασιασμός των ωφέλιμων αερόβιων μικροργανισμών που συντελούν στον κύκλο του αζώτου, δηλαδή στη μετατροπή της τοξικής αμμωνίας των ούρων των ψαριών σε νιτρώδη και μετά σε αβλαβή σχετικά νιτρικά άλατα.

Συντήρηση

Ο πρώτος γενικός κανόνας στη συντήρηση των πανέμορφων υγρών πλασμάτων αφορά το τάισμά τους. Για τις πρώτες δύο εβδομάδες ταΐστε τα ψαράκια σας μία φορά την ημέρα και εν συνεχεία περάστε στα δύο ταΐσματα ημερησίως και με ποσότητα η οποία θα είναι τόση ώστε να έχει καταναλωθεί μέσα σε ένα – ενάμιση λεπτό.

Οι αλλαγές του νερού θα πρέπει να γίνονται εβδομαδιαία και δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 1/4 του συνολικού νερού του ενυδρείου. Για παράδειγμα σε ενυδρείο 10 λίτρων αντικαθιστούμε 2,5 λίτρα νερού, προκειμένου να είναι πάντα διαυγές και καθαρό, ενώ κάθε μήνα ξεπλένουμε το σφουγγάρι του φίλτρου αλλά μόνο στο νερό του ενυδρείου που έχουμε αφαιρέσει και ποτέ στη βρύση. Σκοπός είναι να το ξεφορτώσουμε από τα οργανικά απόβλητα προκειμένου να τραβήξει άλλα μετά.
Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να αμελούμε τον καθαρισμό της προπέλας του φίλτρου κάθε 3 μήνες για την καλή λειτουργία και μακροζωία της συσκευής.
Το καθαρό νερό συμβάλλει στην καλή υγεία των ψαριών αφού το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντιδρά καλύτερα. Αν όμως ξεσπάσει ασθένεια, θα πρέπει να παρατηρηθεί έγκαιρα από εσάς. Για αυτό και όταν ταΐζετε, πάντα να τα παρακολουθείτε ένα λεπτό ώστε να καταλάβετε ποια ψάρια δεν τρώνε προκειμένου να μπει το κατάλληλο φάρμακο και να προλάβετε τυχόν μετάδοση κάποιας ασθένειας και στα υπόλοιπα ψάρια σε συνεργασία πάντα με κάποιον ειδικό.

Σχετικά άρθρα

Ο Marley είναι ένας σκύλος γεμάτος αγάπη- Διασώθηκε από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και ψάχνει ένα σπίτι

Κουίζ: Ποιο κατοικίδιο είστε σύμφωνα με την προσωπικότητά σας

Τι να κάνετε για να μη βρίσκετε άμμο της γάτας σας σε όλα τα μέρη του σπιτιού