string(0) ""

Πώς να καθαρίσετε το ενυδρείο σας με απλά βήματα

Αγγελική Μακρή

20/10/2024

Photo: Pexels

Η παρουσία του υδάτινου στοιχείου στο χώρο, προσδίδει ηρεμία, αλλά και ιδιαίτερο στυλ στην αισθητική του.

Ο νυχτερινός φωτισμός, η ήρεμη κίνηση των ψαριών, τα εκπληκτικά χρώματά τους είναι μια ξεχωριστή πινελιά στην διακόσμηση.

Υπάρχουν έρευνες που λένε πως όσοι ζουν σε χώρους με ενυδρεία είναι πιο ήρεμοι. Συγκεκριμένα σε έρευνα που διεξήχθη από το Εθνικό Ενυδρείο της Μεγάλης Βρετανίας, τα ενυδρεία και η επαφή με ψάρια, μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Όμως, πέρα από την αισθητική και ψυχολογική πλευρά, το ενυδρείο περιέχει τα ψάρια σας, που χρειάζονται φροντίδα. Εκτός από την τροφή, σημαντική είναι και η καθαριότητα, μιας και το ενυδρείο είναι μια ιδιαίτερη συνθήκη περιβάλλοντος. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε πώς θα το διατηρείτε καθαρό, κάθε πότε πρέπει να το καθαρίζετε και με ποιον τρόπο, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσουν τα ψαράκια σας. Λογικά, από όπου αγοράσατε το ενυδρείο, θα παρέχεται και η αντίστοιχη καθοδήγηση για κάθε τύπο, εδώ θα σας πούμε κάποιες γενικές γραμμές.

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία, ελέγξτε ότι έχετε τα κατάλληλα μέσα για να καθαρίσετε τη δεξαμενή. Κύριο μέλημα πρέπει να είναι να μην ταράξετε την ηρεμία των ψαριών και, φυσικά, να μη σας πέσει κάποιο ψάρι έξω.

Θα χρειαστείτε:

  • Πετσέτες
  • Θερμόμετρο
  • Απόχη
  • Σφουγγάρι
  • Ξύστρα άλγης
  • Σκούπα βυθού

Πώς θα το κάνετε

Το νερό στο ενυδρείο πρέπει να αλλάζει σε μικρό ποσοστό και όχι όλο, γιατί κάτι τέτοιο θα ταράξει τα ψάρια. Ανά μία με δύο εβδομάδες, πρέπει να αλλάζει το πολύ το 20% του υπάρχοντος νερού. Ελέγξτε την θερμοκρασία του νερού που υπάρχει ήδη στην δεξαμενή, έτσι ώστε και το νέο που θα εισέλθει να είναι στα ίδια επίπεδα. Οποιαδήποτε αλλαγή, μπορεί να φέρει αναστάτωση στα ψάρια και να κινδυνεύσει η υγεία τους.

left arrow
right arrow

Προμηθευτείτε οικολογικά καθαριστικά, ειδικά για ενυδρεία, προκειμένου να καθαρίσετε τη διακόσμηση του ενυδρείου όπως βράχια και πλαστικά φυτά. Με την ξύστρα άλγης θα καθαρίσετε το εσωτερικά τοιχώματα και ανάλογα με τον τύπο που θα πάρετε, θα κάνετε και την ανάλογη διαδικασία. Για παράδειγμα υπάρχουν οι ξύστρες με ξυράφι, με μαγνήτη, ή οι παλμικές που λειτουργούν με μπαταρίες. Βέβαια, υπάρχουν και τα γάντια καθαρισμού άλγης όπως και τα σφουγγάρια.

Για να καθαρίσετε το φίλτρο του ενυδρείου σας συμβουλευτείτε τον κατασκευαστή του ή το κατάστημα από όπου το αγοράσατε. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο λάθος τρόπος είναι να το βάλετε κάτω από το ζεστό νερό της βρύσης και αυτό επειδή περιέχει χλώριο, το οποίο θα καταστρέψει τα χρήσιμα βακτήρια που διατηρούν την ισορροπία μέσα στο ενυδρείο. Στις γυάλες με ψάρια που δεν έχουν φίλτρο, ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται πιο συχνά. Χρησιμοποιείστε σε κάθε περίπτωση νερό χωρίς χλώριο και φυσικά, όχι απορρυπαντικά.

Με τις πετσέτες θα σκουπίζετε τα νερά που πέφτουν έξω και το νερό που θα κρατήσετε, προκειμένου να το ρίξετε πάλι μέσα, θα το βάλετε σε μία λεκάνη ή έναν κουβά. Τα χαλίκια, η άμμος ή όποιο υπόστρωμα έχετε στο βυθό του ενυδρείου, μπορείτε να τα καθαρίσετε εύκολα με μια σκούπα βυθού. Μπορείτε να βρείτε εύχρηστες, με λαβή για το μέγιστο αποτέλεσμα καθαριότητας σε όλα τα σημεία της δεξαμενής.

Αν δείτε ότι δυσκολεύεστε, συμβουλευθείτε ένα κατάστημα που πουλάει ενυδρεία ή έναν ιχθυολόγο.

Σχετικά άρθρα

Η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού χρήζει προστασίας για να διασωθεί το οικοσύστημα

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε ένα ενυδρείο  

Μπολ τροφής και νερού: Πόσο συχνά πρέπει να τα πλένετε και με ποιον τρόπο